Kesihatan

Kenali Punca, Gejala, dan Rawatan Tulang Pecah

Tulang rusuk yang patah atau patah boleh berlaku akibat kecederaan atau kesan pada dada. Keadaan ini selalunya tidak dapat dilihat dari luar, tetapi dapat dikenali dari simptomnya. Dalam kes yang teruk, tulang rusuk yang patah boleh mencederakan organ di rongga dada.

Tulang rusuk atau tulang rusuk adalah bahagian tubuh yang berfungsi sebagai pelindung organ vital, seperti jantung dan paru-paru. Struktur tulang ini sangat kuat, tetapi masih boleh retak atau patah. Salah satunya adalah disebabkan oleh tumbukan di dada ketika jatuh atau mengalami kemalangan.

Dalam kebanyakan kes, patah tulang rusuk hanya retak dan biasanya sembuh sendiri dalam 1-2 bulan dengan rawatan di rumah. Namun, jika hentamannya sangat kuat, tulang rusuk sebenarnya boleh menembus kulit atau merosakkan saluran darah dan organ penting di sekitarnya, seperti paru-paru dan hati.

Penyebab Patah Tulang rusuk

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, patah tulang rusuk paling sering disebabkan oleh pukulan ke dada. Ini boleh berlaku kerana kemalangan jalan raya, jatuh, penyalahgunaan, atau perlanggaran semasa sukan.

Namun, itu bukan satu-satunya alasan. Tulang rusuk yang patah juga boleh berlaku kerana keadaan perubatan tertentu, seperti osteoporosis atau barah tulang. Kedua-dua keadaan ini dapat membuat tulang rapuh, sehingga tulang mudah patah walaupun hanya kerana batuk atau melakukan aktiviti seharian.

Gejala Tulang rusuk Patah

Tulang rusuk yang patah dapat dicirikan oleh penampilan rasa sakit di dada. Gejala kesakitan dari tulang rusuk yang patah akan bertambah teruk apabila:

  • Tulang rusuk disentuh pada patah tulang.
  • Tarik nafas dalam-dalam.
  • Memusingkan badan.
  • Batuk.

Rawatan Tulang Pecah

Rawatan awal untuk patah tulang rusuk adalah pemberian ubat sakit. Tujuannya agar pesakit masih boleh bernafas, batuk, dan menggerakkan badan dengan lebih selesa. Sekiranya kesakitan dari tulang rusuk yang patah tidak dapat diatasi dengan segera, sesak nafas boleh berlaku.

Bagi orang dewasa, terdapat 3 pilihan penghilang rasa sakit yang boleh dimakan, iaitu parasetamol, ibuprofen, dan aspirin. Walau bagaimanapun, bagi kanak-kanak, pemberi ubat penghilang rasa sakit mesti terlebih dahulu berunding dengan doktor, kerana terdapat beberapa ubat penghilang rasa sakit yang tidak boleh dimakan oleh kanak-kanak di bawah usia tertentu.

Selain itu, orang tua, wanita hamil, asma, penderita penyakit ginjal, dan orang yang mengalami strok, penyakit jantung, pendarahan perut, atau pedih ulu hati juga perlu berhati-hati dalam menggunakan ubat penghilang rasa sakit.

Cara lain yang boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit dari tulang rusuk yang patah adalah dengan membalut dada. Namun, serpihan tidak boleh terlalu ketat kerana dapat mencegah paru-paru mengembang dan meningkatkan risiko radang paru-paru.

Secara amnya, patah tulang rusuk sembuh dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jika tulang rusuk benar-benar patah dan hujung patah menembusi organ dalaman, komplikasi seperti pneumothorax (pengumpulan udara di rongga dada) dan hemothorax (pengumpulan darah di rongga dada) boleh berlaku.

Sekiranya ini berlaku, pembedahan diperlukan untuk memperbaiki tulang yang patah dan kerosakan pada organ dalaman. Di samping itu, pembedahan juga diperlukan jika satu tulang rusuk patah di dua tempat, sehingga satu vertebra terlepas dan "melayang". Keadaan ini dipanggil dada lembik.

Tulang rusuk yang patah juga boleh menyebabkan komplikasi dalam bentuk saluran pernafasan dan jangkitan paru-paru. Ini boleh berlaku kerana orang yang mengalami patah tulang rusuk merasa sukar untuk batuk kerana sakit, mengakibatkan penumpukan lendir di saluran udara yang akan mencetuskan jangkitan. Dalam keadaan ini, doktor akan memberikan rawatan untuk merawat jangkitan dan memudahkan menghilangkan kahak.

Tulang rusuk yang patah biasanya sembuh dengan sendirinya. Walaupun begitu, jika keadaannya teruk, patah tulang rusuk boleh menyebabkan komplikasi. Oleh itu, berjumpa doktor sekiranya anda mengalami kecederaan pada bahagian dada, untuk mengetahui sama ada tulang rusuk anda patah atau tidak.