Keluarga

Bolehkah Saya Memberi Oatmeal sebagai Pelengkap?

Oatmeal dikenali sebagai makanan penurunan berat badan, begitu banyak ibu bapa berpendapat bahawa memberi makanan padat oatmeal Pada bayi, ia boleh menyebabkan penurunan berat badan. Jadi apa kebenarannya? Supaya anda tidak salah maklumat, ayuh, dapatkan penjelasannya di sini!

Memberi padat oatmeal kepada bayi sebenarnya tidak mengapa, Roti. Sebabnya, biji-bijian yang mempunyai nama Latin Avena sativa Ini cenderung selamat untuk dimakan dan juga mengandungi pelbagai nutrien.

Untuk membuat oatmeal sebagai menu makanan pelengkap, anda boleh memprosesnya menjadi bubur. Kemudian, tambahkan buah-buahan segar, seperti pisang, blueberry, atau strawberi, susu, madu, cendawan, brokoli, atau kacang-kacangan, untuk menjadikannya lebih enak, sehingga anak kecil anda menyukainya.

Oatmeal selamat untuk bayi

Oatmeal dibuat dari oat, yang merupakan jenis biji-bijian yang mengandung banyak nutrien, termasuk protein, karbohidrat, serat, lemak sehat, vitamin B1, B2, B3, B5, B9, kalsium, magnesium, folat, fosfor, kalium, zat besi, dan mangan. Semua nutrien ini diperlukan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan jantung bayi anda, sehingga memberi oatmeal perlu dipertimbangkan.

Tetapi, mengapa masih ada yang ragu-ragu memberikan makanan pelengkap? oatmeal untuk bayi? Mungkin salah satu sebabnya adalah kerana oatmeal menjadi salah satu menu makanan yang dimakan oleh pengamal diet untuk menurunkan berat badan. Ini kerana kandungan serat yang tinggi di oatmeal kenyang dan dapat mengawal selera makan.

Walau bagaimanapun, anda tidak boleh menelan maklumat ini dengan nilai muka. Penggunaan oatmeal ia dapat mengawal nafsu makan si kecil anda, tetapi ini hanya akan membuatnya tidak menginginkan makanan ringan lain yang kurang sihat, kerana perutnya cukup kenyang setelah memakan makanan pejal oatmeal.

Kandungan karbohidrat, protein, dan lemak di oatmeal juga menyumbang kalori dan nutrien yang mencukupi, sehingga dapat menyokong kenaikan berat badan bayi. Jadi, memberi makanan pelengkap oatmeal Ia selamat dan boleh menjadi alternatif makanan lain yang diberikan kepada si kecil anda, terutama ketika dia bosan dengan menu bubur.

Di samping itu, kandungan serat dalam oatmeal Ia juga dapat membantu melegakan masalah sembelit pada bayi yang baru belajar makan makanan pejal. Oatmeal Ia juga mengandungi antioksidan yang berperanan penting dalam melawan radikal bebas dan meningkatkan daya tahan tubuh.

sekarang, semasa membuat oatmeal sebagai menu makanan pelengkap kanak-kanak, pastikan oatmeal Yang anda berikan berkualiti, ya. Agar kualiti dan kandungan nutrisi dijaga, anda disarankan untuk menyimpan oatmeal dalam bekas yang kering dan tertutup.

Penyimpanan oatmeal tidak boleh melebihi 1 tahun. Oleh itu, anda dinasihatkan untuk membeli oatmeal dengan bungkusan kecil terlebih dahulu agar tidak terbuang.

Hati-hati dengan Alahan Oat

Walaupun mengandungi khasiat dan nutrien untuk bayi, oatmeal boleh menyebabkan alahan pada sesetengah kanak-kanak. Ini disebabkan kandungan protein yang disebut avenin in oatmeal.

Oatmeal sebenarnya tidak mengandungi gluten, tetapi beberapa produk oatmeal boleh dicampurkan dengan gandum yang diproses yang mengandungi gluten.

Oleh itu, jika anak anda diketahui sensitif terhadap gluten atau menghidap penyakit seliak, anda harus membaca label pembungkusannya oatmeal dengan teliti untuk memastikan bahawa oatmeal dibeli tanpa gluten atau bebas gluten.

Tindak balas alahan yang berlaku selepas pengambilan oatmeal Ini termasuk ruam kulit gatal, kerengsaan mulut, mual dan muntah, atau sakit perut. Sebilangan bayi bahkan boleh mengalami sesak nafas dan kejutan anafilaksis akibat reaksi alahan yang teruk. Keadaan ini harus segera mendapatkan rawatan daripada doktor.

Juga, perhatikan teksturnya oatmeal. Oatmeal mempunyai tekstur yang agak kasar, jadi untuk bayi berusia 6 bulan yang baru mula belajar makan, tekstur oatmeal hendaklah dibuat sehalus mungkin, seperti bubur bayi pada amnya. Tujuannya agar bayi tidak tersedak ketika memakan makanan pejal oatmeal.

Jadi, selagi anda memperhatikan perkara-perkara ini, anda boleh mula mempertimbangkan untuk memberi oatmeal sebagai MPASI untuk si Kecil. Sekiranya anda masih ragu-ragu sama ada oatmeal selamat untuk anak kecil anda, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ya, Ibu.