Kehidupan yang sihat

7 Petua untuk Mempunyai Seks yang Sihat dan Berkualiti

Seks yang sihat adalah seks yang dilakukan dengan memperhatikan keselamatan diri dan pasangan anda, bukan hanya kepuasan seksual. Dengan mengamalkan seks yang sihat, anda dan pasangan dapat mengelakkan jangkitan kelamin dan mendapat manfaat maksimum dari seks.

Tingkah laku seksual yang sihat dapat memberikan banyak manfaat kesihatan, baik secara fizikal dan psikologi. Di samping itu, tingkah laku seksual ini juga dapat mengurangkan risiko mendapat penyakit kelamin, seperti HIV, gonorea, sifilis, dan herpes genital.

Melakukan hubungan seks yang sihat tidak bermaksud mengurangkan atau menghilangkan keseronokan seksual dengan pasangan. Sebaliknya, seks yang sihat dapat membuat anda dan pasangan menikmati keintiman lebih tanpa perlu risau tentang risiko penyakit.

Petua untuk Mempunyai Seks yang Sihat

Terdapat beberapa petua yang boleh anda dan pasangan lakukan untuk melakukan seks yang sihat, termasuk:

1. Jangan menukar pasangan seksual

Kesetiaan kepada satu orang adalah kaedah paling selamat untuk mengelakkan penyakit kelamin. Pelbagai pasangan seks bermaksud harus bersiap sedia dengan risiko dijangkiti penyakit berjangkit yang mungkin dihidapinya.

Ini kerana pasangan anda mungkin menghidap penyakit tersebut dari pasangan sebelumnya. Bagus jika anda dan pasangan saling mengetahui sejarah kesihatan.

Untuk berada di pihak yang selamat, anda dan pasangan anda juga perlu menjalani pemeriksaan perubatan ke doktor atau hospital sebelum memutuskan untuk melakukan hubungan seksual.

2. Bersihkan diri anda sebelum melakukan persetubuhan

Aktiviti seksual biasanya melibatkan mencium dan menyentuh pelbagai bahagian badan, terutamanya bahagian kemaluan. Oleh itu, anda disarankan untuk membersihkan diri sebelum mula melakukan hubungan seks untuk mengelakkan perpindahan kuman.

Salah satu cara adalah dengan mencuci tangan. Di samping itu, anda juga disarankan untuk membersihkan mulut dengan menggosok gigi dan berkumur sebelum dan selepas hubungan seksual.

3. Menggunakan kondom

Kondom adalah kaedah kontrasepsi yang berkesan untuk mencegah penyakit kelamin. Kondom juga bertindak sebagai pelindung sehingga tidak ada interaksi antara sperma dan telur yang dapat menyebabkan kehamilan.

Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang perlu anda ketahui semasa memilih dan menggunakan kondom, termasuk:

  • Kondom lelaki biasanya diperbuat daripada getah getah dan terdapat dalam pelbagai saiz dan tekstur. Bagi anda yang alah kepada susu getah, gunakan kondom yang diperbuat daripada poliuretana.
  • Kondom wanita biasanya diperbuat daripada poliuretana. Cara menggunakan kondom wanita adalah memasukkannya ke dalam faraj, seperti memakai tampon. Kondom wanita tidak digalakkan digunakan dengan kondom lelaki kerana boleh terkoyak.
  • Semasa menggunakan alat bantu seks (mainan sekskondom masih harus digunakan untuk mencegah jangkitan. Anda boleh lapisan mainan seks dengan kondom sebelum digunakan.
  • Gunakan kondom dari awal hubungan seksual hingga selepas ejakulasi.
  • Sentiasa periksa tarikh luput kondom sebelum digunakan dan jangan gunakan kondom yang sama lebih dari sekali.

Agar kondom berfungsi dengan berkesan, anda disarankan menggunakannya mengikut arahan yang tertera pada pembungkusan. Sekiranya anda ingin menggunakan pelincir kondom, gunakan yang berasaskan air. Ini kerana pelincir berasaskan minyak boleh merosakkan kondom.

Seks menggunakan kondom tidak bermaksud bahawa ia benar-benar mencegah anda daripada penyakit kelamin. Beberapa jenis penyakit seperti kudis, ketuat genital, dan herpes genital masih boleh menular melalui sentuhan kulit. Walau bagaimanapun, memakai kondom masih jauh lebih baik daripada tidak ada.

4. Lakukan foreplay

Foreplay bertujuan memberi rangsangan sebelum penembusan. Aktiviti ini juga dapat menentukan pasangan dapat mencapai orgasme.

Pentas foreplay juga boleh mencetuskan serviks untuk mengeluarkan pelincir semula jadi, sehingga wanita merasa lebih selesa semasa penembusan. Selain itu, otot faraj akan lebih renggang sehingga dapat meningkatkan keseronokan semasa melakukan hubungan seksual.

Selain berguna dalam meminimumkan luka geseran, cairan vagina juga dapat membantu lelaki mempertahankan ereksi semasa penembusan.

5. Menjaga kebersihan kawasan kelamin

Menjaga kemaluan sangat penting sebagai bahagian seks yang sihat, terutama pada wanita yang lebih terdedah kepada jangkitan saluran kencing. Ini kerana lokasi saluran kencing sangat dekat dengan vagina.

Untuk mengelakkan berlakunya keadaan ini, wanita digalakkan membuang air kecil selepas setiap persetubuhan. Mengeluarkan air kencing dapat membersihkan bakteria di sekitar faraj.

Basuh faraj dari depan ke belakang atau dari faraj ke dubur. Membersihkan vagina ke arah yang bertentangan akan menjadikan bakteria di dubur berpindah ke vagina. Elakkan menggunakan produk kebersihan wanita, kerana dikhuatiri boleh mengganggu saluran kencing.

6. Vaksinasi

Vaksin HPV bertujuan untuk mencegah barah serviks yang disebabkan oleh virus HPV (papillomavirus manusia) dan sangat digalakkan bagi anda yang aktif secara seksual.

Bukan hanya wanita, lelaki juga didorong untuk mendapat vaksin terhadap HPV kerana virus HPV juga dapat menyebabkan barah zakar, barah tekak, dan ketuat kelamin.

Vaksin HPV disyorkan untuk diberikan kepada anak-anak berusia 11-12 tahun, berdasarkan pertimbangan bahawa mereka tidak aktif secara seksual. Namun, bagi orang dewasa yang belum menerima vaksin HPV, diharapkan dapat segera melakukan vaksinasi sebelum usia 26 tahun.

7. Lakukan pemeriksaan kesihatan kepada doktor

Jemput pasangan anda untuk berjumpa doktor dengan kerap untuk mengetahui keadaan kesihatan seksual. Bersikap terbuka dengan doktor anda mengenai sejarah, tabiat dan pilihan seksual anda dan pasangan anda.

Sekiranya hasil pemeriksaan menunjukkan tanda-tanda atau gejala penyakit kelamin, hentikan hubungan seks sehingga doktor menyatakan bahawa penyakit itu telah sembuh sepenuhnya.

Untuk mewujudkan seks yang sihat dan berkualiti, anda dan pasangan anda harus konsisten melakukan tabiat sihat. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor, terutamanya jika anda atau pasangan anda mengalami gejala seperti gatal, sakit, atau benjolan di kawasan kemaluan.