Keluarga

Hati-hati, cara membersihkan telinga bayi tidak boleh sewenang-wenangnya

Lilin telinga yang terkumpul boleh membuat bayi merasa tidak selesa. Tetapi sebelum membersihkannya, awak perlu kenal dahulu cara membersihkan telinga bayi denganBetul. Kerana, jika anda melakukannya sembarangan, boleh mencederakan telinga bayi.

Lilin telinga atau cerumen Ini adalah perkara biasa untuk dibentuk dan mempunyai beberapa faedah untuk telinga si kecil anda. Lilin telinga ini berfungsi melindungi telinga daripada terkena debu, dan menjaga telinga kering dan bebas dari jangkitan.

Namun, jika jumlahnya berlebihan, lilin telinga dapat berkumpul, menyebabkan kehilangan pendengaran pada anak anda atau membuat telinganya terasa tersumbat dan tidak selesa.

Bilakah Membersihkan Telinga Bayi?

Earwax mempunyai fungsi penting dalam menjaga kesihatan telinga bayi. Namun, tidak dapat dinafikan bahawa lilin telinga juga dapat menimbulkan masalah jika terkumpul terlalu banyak dan mengeras di saluran telinga.

Beberapa masalah yang boleh timbul kerana penumpukan earwax adalah:

  • Kecacatan pendengaran
  • Telinga berbau
  • Terdapat sensasi berdengung di telinga
  • Telinga terasa sakit atau gatal

Anda harus mengesyaki bahawa si kecil anda mengalami simptom penumpukan kotoran telinga jika dia sering mengetuk telinganya, menggelengkan kepalanya, atau menjadi lebih rewel. Sekiranya si kecil menunjukkan tanda-tanda ini, anda harus segera membawanya ke doktor.

Cara Membersihkan Telinga Bayi

Untuk membersihkan telinga bayi, elakkan menggunakan putik kapas atau jari anda. Gunakan putik kapas atau jari untuk membersihkan telinga sebenarnya boleh mendorong kotoran ke telinga dan berpotensi merosakkan gendang telinga bayi.

Untuk membersihkan telinga bayi dengan selamat dan betul, ikuti dua kaedah berikut:

Menggunakan kain lap dan air suam

Gunakan kain lap untuk membersihkan telinga bayi anda setiap hari. Membersihkan telinga menggunakan kain lap adalah kaedah yang sering disarankan oleh doktor kerana dianggap paling selamat. Walau bagaimanapun, kaedah ini hanya berlaku untuk telinga luar.

Untuk melakukan ini, basuh terlebih dahulu kain lap bersih dengan air suam. Kemudian, peras kain lap sehingga cukup air terbuang. Setelah kain lap basah, lap perlahan bahagian luar telinga bayi dengan kain lap.

Elakkan menggunakan kain lap yang terlalu basah untuk membersihkan telinga bayi anda, kerana ini boleh menyebabkan air masuk ke telinga mereka.

Menggunakan titisan

Selain kain lap dan air suam, membersihkan telinga bayi juga boleh dilakukan dengan titisan telinga. Walau bagaimanapun, penggunaan titisan telinga ini tidak boleh sewenang-wenangnya. Anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu untuk menentukan jenis dan dos titisan yang sesuai untuk keadaan anak kecil anda.

Sekiranya doktor anda mengesyorkan atau menetapkan titisan telinga, berikut adalah cara menggunakannya untuk membersihkan telinga bayi anda:

  • Letakkan bayi di sisinya, dengan telinga yang hendak dibersihkan menghadap ke atas.
  • Jatuhkan ubat 5 kali (atau seperti yang disyorkan oleh doktor) ke telinga bayi.
  • Pegang bayi sehingga 5-10 minit sehingga ubat benar-benar berada di telinga.
  • Selepas 10 minit, putar bayi dengan telinga yang diberi titisan menghadap ke bawah.

Sekiranya kaedah di atas tidak berfungsi untuk menjaga kebersihan telinga si kecil, maka berjumpa doktor telinga, hidung, tekak (THT). Doktor anda mungkin menetapkan ubat tetes telinga yang lain, atau melakukan prosedur pembersihan telinga, seperti penghisap kotoran telinga.