Kesihatan

Ini adalah pelbagai gejala aritmia yang perlu diketahui

Gejala aritmia adalah bahawa jantung berdegup lebih cepat, lebih perlahan, atau tidak teratur. Walaupun kedengarannya sederhana, gejala ini dapat mengganggu aktiviti harian beberapa penghidap.

Gejala aritmia berbeza mengikut jenis aritmia yang dialami. Pada dasarnya, aritmia adalah gangguan irama jantung. Orang dengan aritmia mungkin merasakan irama jantung mereka terlalu cepat (takikardia), terlalu perlahan (bradikardia), atau tidak teratur.

Sebenarnya, hampir semua orang mengalami aritmia sekali-sekala dan biasanya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, jika ia berlaku secara berterusan tanpa sebab yang jelas, aritmia dapat menunjukkan masalah pada jantung anda.

Beberapa Gejala Aritmia

Berikut adalah beberapa gejala aritmia mengikut jenisnya:

Takikardia

Tachycardia adalah gejala aritmia yang biasa. Keadaan ini dicirikan oleh degup jantung yang berdenyut lebih dari 100 denyut seminit, sementara pada umumnya jantung orang dewasa yang sihat berdegup antara 60-100 denyut seminit.

Bagi kebanyakan orang, mengalami degupan jantung yang dipercepat adalah perkara biasa, misalnya semasa bersenam atau sebagai tindak balas terhadap tekanan, trauma, dan penyakit. Tetapi pada orang yang menderita aritmia, degupan jantung boleh menjadi cepat walaupun tidak ada pencetus yang spesifik.

Bradikardia

Kebalikan dari takikardia, bradikardia adalah keadaan apabila jantung berdegup lebih perlahan daripada biasa. Dalam keadaan ini, jantung berdegup kurang daripada 60 kali seminit.

Bradikardia biasanya tidak menimbulkan gejala, tetapi keadaan ini boleh menyebabkan otak dan organ penting dalam badan tidak mendapat cukup oksigen.

Irama jantung yang tidak teratur

Selain degupan jantung yang lebih cepat atau lebih perlahan, gejala aritmia juga boleh menjadi degupan jantung yang tidak teratur. Dalam keadaan ini, degupan jantung dapat:

  • Rasanya seperti mendapat rentak tambahan secara tiba-tiba
  • Rasanya sudah terlambat untuk dikalahkan
  • Terasa gemetar selama beberapa saat

Aritmia dapat mengurangkan prestasi jantung dalam mengepam darah. Akibatnya, peredaran oksigen badan juga dapat terganggu. Ini boleh menyebabkan beberapa gejala yang menyertainya, seperti:

  • Sakit dada
  • Susah bernafas
  • Gangguan kegelisahan
  • Mudah letih ketika melakukan aktiviti fizikal
  • Ringan atau pening
  • Peluh sejuk
  • Pengsan

Gejala aritmia di atas boleh datang dan pergi, bertahan lama, atau bahkan kekal. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, irama jantung yang tidak teratur ini boleh menyebabkan kegagalan jantung atau serangan jantung secara tiba-tiba.

Dalam kebanyakan kes, aritmia dapat dirawat dan penghidapnya dapat hidup dengan degupan jantung yang normal lagi. Oleh itu, jika anda mempunyai beberapa gejala aritmia di atas, anda harus segera berjumpa doktor supaya aritmia dapat dirawat seawal mungkin.