Kehidupan yang sihat

Khasiat limau Kaffir untuk kesihatan

Kapur limau biasa digunakan sebagai rempah memasak. Selain menjadikan hidangan lebih enak, limau kaffir ternyata dapat menjimatkan faedah kesihatan. Sebilangan faedah ini diperoleh dari kandungan nutrien dan antioksidan yang terdapat di dalamnya.

Kapur limau mempunyai nama Latin Hystrix sitrus. Buah sitrus ini berbentuk bulat, kecil, berwarna hijau gelap, dengan kulit tebal juga dikenali sebagai kapur atau limau kaffir.

Di Makassar, kapur kaffir dikenali sebagai selari. Orang Ambon menyebutnya papeda lemon. Semasa di Ternate, buah ini dikenali sebagai lemon titigila. Bukan hanya buahnya, daun limau purut juga mempunyai banyak khasiat.

Khasiat limau Kaffir untuk kesihatan

Dalam perubatan tradisional, kapur kaffir digunakan sebagai ubat untuk selesema, demam, sakit perut, cirit-birit, dan darah tinggi. Tetapi secara ilmiah, faedah kapur kaffir untuk merawat penyakit ini masih belum terbukti.

Sebaliknya, kapur kaffir mengandungi pelbagai nutrien. Menurut beberapa kajian, kapur kaffir mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, seperti:

1. Mempunyai sifat antibakteria

Minyak pati kapur Kaffir terbukti mempunyai sifat antibakteria. Minyak ekstrak limau kaffir ini dapat membunuh bakteria E colidan Salmonella typhi, yang menjadi penyebab keracunan makanan dan demam kepialu.

2. Mengandungi antioksidan

Kapur limau mengandungi flavonoid. Flavonoid serupa dengan antioksidan, yang dapat memperbaiki sel yang rusak akibat radikal bebas. Sebilangan besar flavonoid ini terdapat pada kulit jeruk.

3. Mengekalkan kulit yang sihat

Kapur limau juga boleh digunakan untuk kulit. Satu kajian mendapati bahawa minyak pati kapur kaffir dapat membantu mencegah jerawat, menyokong proses penyembuhan, dan memudarkan parut jerawat. Ini kerana kandungan kapur kaffir yang bersifat anti-radang.

4. Melindungi jantung dan saluran darah

Satu kajian mengaitkan manfaat flavonoid yang terkandung dalam kapur kaffir dengan penurunan risiko kematian akibat penyakit jantung dan saluran darah. Ini dianggap berkaitan dengan antioksidan dan sifat anti-radang pada perut oren yang dapat mencegah kerosakan pada jantung dan saluran darah.

5. Menyekat pertumbuhan sel barah

Berdasarkan kajian di makmal, jus kapur kaffir dan jus limau kaffir dapat menekan pertumbuhan sel barah. Namun, keberkesanan kapur kaffir untuk rawatan barah masih perlu dikaji lebih lanjut.

Untuk mendapatkan khasiat kapur kaffir, anda boleh menggunakannya sebagai minuman, pelengkap memasak, atau menggunakannya pada kulit.

Perlu diingat, beberapa manfaat kapur kaffir di atas masih terhad pada kajian skala kecil, dan tidak ada bukti perubatan yang boleh dipercayai untuk menyokong manfaat kapur kaffir sebagai ubat. Sekiranya anda ingin mengambil limau kaffir sebagai ubat herba, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.