Kesihatan

Mengetahui Punca Alergi Kulit dan Cara Melegakannya

Punca kemunculan reaksi alergi kulit dapat dikenal pasti dengan menjalani pemeriksaan alergi kulit. Pemeriksaan ini terdiri daripada ujian tusukan kulit, ujian tampalan, dan ujian suntikan kulit. Ujian ini penting dilakukan untuk mengetahui punca alahan agar rawatan dan pencegahan alahan dapat dijalankan dengan berkesan.

Alergi kulit adalah salah satu penyakit kulit yang paling biasa, baik pada orang dewasa dan kanak-kanak. Kemunculan alahan kulit umumnya dicirikan oleh gatal-gatal dan ruam muncul pada bahagian badan tertentu.

Sekiranya reaksi alergi yang muncul cukup parah, alahan kulit boleh muncul bersama dengan keluhan lain, seperti hidung berair, bersin, mata berair, mual, muntah, cirit-birit, bengkak bibir, pingsan dan sesak nafas kerana anafilaksis.

Reaksi kulit alergi boleh berlaku apabila orang yang mempunyai penyakit alergi bersentuhan dengan alergen (alergen), seperti habuk, sabun atau deterjen, minyak wangi, tungau, logam, atau bulu binatang.

Dalam kes tertentu, reaksi kulit alergi juga dapat muncul kerana pengambilan makanan atau minuman tertentu, kesan sampingan ubat-ubatan, atau perubahan cuaca, seperti udara sejuk atau panas.

Mengetahui Punca Alergi Kulit dengan Ujian Alergi

Anda boleh menjalani ujian alergi kepada doktor untuk mengetahui punca kemunculan gejala alergi atau pencetus alergi kulit yang anda alami.

Semasa menjalani ujian alergi kulit, doktor anda akan melakukan pemeriksaan fizikal dan menasihati anda untuk berhenti mengambil ubat, seperti antihistamin dan kortikosteroid, jika anda mengambilnya.

Sebilangan ujian alahan memerlukan masa yang singkat (sekitar 20 - 40 minit), tetapi ada yang memerlukan masa lebih lama, sehingga beberapa hari. Berikut adalah beberapa jenis ujian alergi kulit yang boleh dilakukan:

Ujian tusukan kulit

Ujian alergi kulit ini dilakukan oleh doktor dengan meletakkan bahan atau objek yang disyaki sebagai pencetus alergi pada jarum kecil, kemudian jarum dimasukkan ke dalam kulit anda. Selepas itu, doktor akan menunggu kira-kira 15-20 minit untuk melihat sama ada terdapat reaksi alahan atau tidak.

Ujian tusukan kulit biasanya tidak menyakitkan. Pada orang dewasa, ujian tusukan kulit dilakukan di lengan bawah, sementara pada kanak-kanak dilakukan di bahagian atas punggung.

Ujian tusukan kulit adalah negatif jika anda tidak merasakan sebarang gejala setelah kulit terdedah kepada alergen. Walau bagaimanapun, jika anda mengalami gatal, ruam, atau ruam muncul pada kulit di mana tempat tusukan berada, maka kemungkinan besar anda mempunyai alergi terhadap bahan yang sedang diuji.

Ujian tampalan

Ujian alergi kulit ini dilakukan dengan meletakkan tampalan yang telah diberi alergen di lengan atau punggung anda dan dibiarkan selama kira-kira 48 jam. Selama masa itu tampalan dilekatkan. Anda dinasihatkan untuk tidak banyak berkeringat atau berhati-hati ketika mandi agar tidak membasahi kulit di mana tambalan dilekatkan.

Selepas 48 jam, tampalan akan dikeluarkan dan doktor akan menilai kawasan kulit di mana tampalan itu digunakan pada keesokan harinya. Sekiranya anda merasa gatal atau ruam dan lebam muncul di punggung atau lengan, maka kemungkinan besar anda mempunyai reaksi alergi terhadap bahan yang melekat.

Ujian suntikan kulit

Ujian alergi ini pada pandangan pertama mirip dengan ujian tusukan kulit, tetapi perbezaannya adalah cara penyuntikannya. Ujian suntikan kulit dilakukan dengan menyuntikkan cecair yang mengandungi bahan yang disyaki mencetuskan alergi pada kulit di lengan. Kemudian doktor akan menunggu kira-kira 20 minit untuk mengetahui sama ada anda mengalami reaksi alahan.

Ujian suntikan kulit sering dilakukan untuk menilai apakah anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat-ubatan, seperti antibiotik suntikan.

Mengatasi Alergi Kulit dan Cara Meringankan Gejala

Rawatan alergi kulit pada setiap orang adalah berbeza, bergantung pada hasil ujian alergi kulit yang dilakukan. Sekiranya anda sering mengalami simptom alergi kulit, anda harus berjumpa dengan doktor agar masalah tersebut dapat diubati dengan betul.

Untuk melegakan simptom alergi kulit dan mencegahnya menjadi lebih teruk, anda boleh mengambil langkah berikut:

1. Elakkan menggaru

Gatal-gatal akibat alahan boleh sangat menjengkelkan. Namun, apabila anda merasa gatal, elakkan menggaru kulit kerana boleh membuat kulit lebih jengkel dan cedera. Menggaru kulit gatal yang kerap kerana alahan juga boleh menjadikan kulit dijangkiti dan menghalang proses penyembuhan.

2. Sapukan kompres sejuk pada kulit

Untuk melegakan gatal dan ruam yang timbul akibat alergi kulit, anda boleh memampatkan kulit dengan tuala yang direndam dalam air sejuk atau dibungkus dalam ais selama beberapa minit. Setelah kulit dimampatkan, keringkan dan sapukan pelembap pada kulit untuk melegakan kegatalan dan mencegah kulit kering.

3. Gunakan ubat

Untuk merawat gatal dan reaksi alergi, anda boleh menggunakan antihistamin dan kortikosteroid yang diresepkan oleh doktor. Di samping itu, doktor juga boleh menasihati anda untuk menggunakan serbuk cambuk calamin untuk melegakan kegatalan dan kegatalan pada kulit.

4. Elakkan bersentuhan dengan pencetus alergi

Sekiranya terdedah kepada alahan, seboleh-bolehnya elakkan sentuhan dengan pencetus alergi supaya reaksi alahan pada kulit tidak bertambah buruk.

Apabila tindak balas alergi reda, anda juga harus selalu ingat apa yang memicu alergi yang anda rasakan dan seboleh mungkin mengelakkan hubungan dengan pencetus alergi tersebut.

Kemunculan gejala alergi pada setiap pesakit dengan alahan kulit adalah berbeza. Ada yang jarang merasakan gejala alergi kulit, tetapi ada yang gejalanya muncul cukup kerap dan mengganggu aktiviti harian.

Sekiranya anda sering mengalami alahan kulit, tetapi tidak tahu apa yang mencetuskan alergi, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi untuk ujian alergi dan dapatkan rawatan yang tepat.