Keluarga

Hati-hati dengan Demam Kabin Kerana Terlalu Lama Di Rumah

Demam kabin adalah istilah untuk menggambarkan pelbagai perasaan negatif akibat terpencil di rumah atau tempat tertentu terlalu lama. Keadaan ini mudah berlaku semasa polisi tinggal di rumah ditetapkan oleh pemerintah dan WHO untuk memutuskan rantai penyebaran virus Corona.

Orang yang mengalami demam kabin berasa sedih, bosan, cemas, mudah marah, dan pelbagai perasaan negatif yang lain kerana tinggal di satu tempat terlalu lama dan terasing dari persekitarannya.

Demam kabin rentan terjadi pada orang yang berada di tempat perlindungan semasa bencana atau cuaca buruk, serta orang yang menjalani karantina akibat wabak penyakit, termasuk wabak COVID-19 sekarang.

Kenali Gejala Demam Kabin

Demam kabin ia tidak termasuk dalam gangguan psikologi, tetapi itu tidak bermakna keadaan ini tidak nyata. Gejala yang muncul di demam kabin sangat nyata sehingga boleh mengganggu aktiviti harian.

Simptom demam kabin Apa yang dialami oleh setiap orang boleh berbeza. Walau bagaimanapun, perasaan negatif yang timbul biasanya tidak bersifat sementara, tetapi cukup lama untuk mempengaruhi kehidupan seharian orang yang mengalaminya, termasuk bekerja, berinteraksi dengan orang lain, dan berehat.

Berikut adalah simptomnya demam kabin perkara yang harus anda perhatikan:

 • Rasa sedih, gelisah, dan putus asa
 • Kelemahan atau kekurangan tenaga
 • Mudah marah dan tersinggung
 • Kesukaran menumpukan perhatian atau berfikir
 • Mengalami masalah tidur, seperti kesulitan tidur atau bangun terlalu awal
 • Tidak sabar
 • Tidak berminat dan tidak bermotivasi untuk semuanya
 • Selalunya menginginkan makanan atau tidak mempunyai selera makan
 • Mengalami kenaikan atau penurunan berat badan
 • Sukar untuk mempercayai orang di sekelilingnya
 • Tidak dapat mengawal emosi dan tekanan

Ini adalah Petua untuk Mencegah dan Mengatasi Demam Kabin

Sebenarnya, kaedah terbaik untuk mencegah dan merawat demam kabin adalah dengan melakukan perjalanan di luar rumah. Namun, di tengah-tengah wabak COVID-19, kaedah ini bukanlah pilihan yang bijak. sekarang, supaya anda mengelakkan demam kabin, gunakan langkah-langkah berikut:

1. Hirup udara segar dari teras rumah

Untuk mengelakkan dan mengatasi kebosanan kerana harus tinggal di rumah semasa wabak, anda boleh keluar ke depan rumah atau duduk di teras untuk menghirup udara segar, berjemur di bawah sinar matahari pagi, berehat, atau melihat keadaan di sekitarnya .

Namun, pastikan anda terus memohon jarak fizikal dengan orang yang anda temui, pakai topeng, dan basuh tangan anda setelah memasuki rumah. Sekiranya anda berjalan-jalan jauh dari rumah, mandi dan ganti pakaian selepas itu.

2. Buat rutin harian

Walaupun bekerja dari rumah, anda tidak boleh bekerja mengikut jadual sembarangan atau bersantai sepanjang hari. Sebaiknya buat jadual untuk bekerja, belajar, atau aktiviti lain untuk menjaga rutin harian anda dengan teratur. Kaedah ini akan menjadikan anda produktif dan mengelakkan demam kabin.

Contohnya, terus bangun dan mandi pada waktu pagi, supaya badan anda segar dan fikiran anda lebih bersih. Selepas itu, anda boleh membuat kerja rumah anda, kemudian makan tengah hari dan berehat pada waktu yang sama seperti ketika anda berada di pejabat.

Selain dapat membuat anda lebih malas, bekerja dari rumah juga boleh membuatkan anda sering bekerja lebih masa tanpa menyedarinya. Oleh itu, cubalah bersikap produktif pada waktu bekerja dan berhenti bekerja ketika waktu kerja sudah habis.

Di luar waktu bekerja, anda boleh menghabiskan masa dengan melakukan aktiviti yang anda gemari, seperti berkebun di halaman rumah anda, bermain dengan haiwan peliharaan, membaca buku, memasak, atau bermain alat muzik.

3. Menjaga komunikasi dengan orang lain

Selalu kerap berbual melalui telefon atau bertatap muka panggilan video dengan rakan, kekasih, atau keluarga yang tidak tinggal bersama anda. Terus berhubung dengan wabak ini akan membuat anda merasa tidak sendirian, jadi anda juga dapat mengelakkannya demam kabin.

Berkongsi cerita tentang bagaimana perasaan anda dengan orang-orang terdekat anda juga boleh menjadi cara untuk menenangkan hati anda dan mencari jalan keluar untuk masalah yang anda hadapi.

4. Makan makanan berkhasiat

Salah satu simptomnya demam kabin Apa yang perlu anda perhatikan adalah keinginan makanan. Ini boleh menyebabkan berat badan berlebihan atau gemuk jika anda terus mendorong keinginan ini dengan memakan makanan yang tidak sihat hanya untuk memenuhi keinginan anda dan memanjakan selera anda.

Terus menerapkan diet yang sihat, supaya tubuh anda mendapat nutrien yang mencukupi. Dengan begitu, kesihatan anda akan terjaga dan sistem imun anda juga akan lebih kuat untuk melawan kuman, termasuk virus Corona.

5. Bersenam secara berkala

Pastikan anda melakukan senaman secara teratur walaupun hanya di rumah, agar badan anda cergas dan fikiran anda juga sihat. Terdapat banyak pilihan latihan di rumah yang boleh anda lakukan, misalnya treadmill, latihan zumba, yoga, dan kekuatan otot. Lakukan senaman secara teratur sekurang-kurangnya 30 minit sehari, ya.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk bersenam dan memerlukan bimbingan, terdapat banyak tutorial latihan yang tersedia dalam talian, Macam mana boleh jadi.

Demam kabin boleh mengakibatkan penurunan produktiviti, masalah hubungan dengan orang lain, malah masalah kesihatan fizikal dan mental. Sebelum ini berlaku, ambil langkah di atas untuk mencegah dan mengatasi demam kabin.

Gunakan masa dan peluang semasa anda berada di rumah untuk mengembangkan kemahiran anda dengan mempelajari perkara baru, menyelesaikan pekerjaan yang telah lama diabaikan kerana anda terlalu sibuk, dan mengeratkan hubungan dengan anak, pasangan, dan keluarga.

Sekiranya anda merasakan simptom demam kabin teruk atau tidak pulih walaupun anda telah melakukan kaedah di atas, cubalah berjumpa dengan psikiatri atau psikologi dengan menggunakan kemudahan perundingan di talian dalam aplikasi ALODOKTER.