Kesihatan

Ciclopirox- Manfaat, dos dan kesan sampingan

Ciclopirox adalah ubat yang digunakan untuk merawat jangkitan kuku jamur. Ubat ini boleh didapati dalam bentuk cecair yang disapu pada kuku (cat). Sebelum dan semasa penggunaan ciclopirox, kuku yang dijangkiti seharusnya dirawat dan potong dengan kerap.

Ciclopirox berfungsi dengan mengganggu membran sel kulat, sehingga pertumbuhan dan perkembangan jamur akan terhambat. Untuk mendapatkan hasil yang optimum, ubat ini harus digunakan secara berkala.

tanda dagangan ciclopirox: Pernis Kuku Loprox

Apa itu Ciclopirox

KategoriUbat antikulat
kumpulanUbat preskripsi
ManfaatMerawat jangkitan kuku kulat
Digunakan olehDewasa dan kanak-kanak> 12 tahun
Ciclopirox untuk wanita hamil dan menyusui Kategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Tidak diketahui sama ada ubat itu boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Bercakap dengan doktor anda jika anda ingin menggunakan ciclopirox semasa menyusu.

Bentuk ubatCecair yang disapu pada kuku (pengilat kuku)

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Ciclopirox

Ciclopirox tidak boleh digunakan secara sembarangan. Perhatikan perkara berikut sebelum menggunakan ciclopirox:

  • Jangan gunakan ciclopirox jika anda alah kepada ubat ini.
  • Jangan letakkan ciclopirox di dekat api atau panas, dan jangan gunakan ubat ini semasa merokok, kerana ubat ini mudah terbakar.
  • Beritahu doktor mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya jika anda pernah menjalani pemindahan organ atau menghidap diabetes, HIV / AIDS, neuropati diabetes, atau keadaan yang menyebabkan sistem imun yang lemah.
  • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
  • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat tersebut setelah menggunakan ciclopirox.

Dos dan Arahan Penggunaan Ciclopirox

Untuk merawat jangkitan kuku kulat pada orang dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas, sapukan cecair ciclopirox 2 kali sehari. Secara amnya, diperlukan sekitar 6 bulan rawatan untuk melihat keadaan kuku yang bertambah baik.

KaedahMenggunakan Ciclopirox dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca arahan penggunaan yang tertera pada pakej ciclopirox sebelum menggunakannya. Sapukan ubat ini secara teratur dan sekata pada kuku, di bawah kuku, dan sebahagian kulit berhampiran kuku.

Sekiranya anda terlupa menggunakan ubat, segera gunakan jika jeda waktu antara penggunaan ubat seterusnya tidak terlalu dekat. Apabila sudah dekat, abaikan dan jangan menggandakan penggunaan cat kuku ini pada dos seterusnya.

Tunggu hingga 30 saat sehingga ubat yang digunakan pada kuku kering. Jangan biarkan ubat masuk ke mata, mulut, atau hidung anda. Gunakan ubat tersebut mengikut jangka masa penggunaan yang disyorkan oleh doktor. Jangan berhenti menggunakan ciclopirox tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Semasa rawatan dengan ciclopirox, anda akan diminta untuk memotong kuku secara berkala. Sekiranya anda ragu-ragu mengenai cara memotong kuku yang betul, tanyakan kepada doktor anda.

Ubat ini mudah terbakar, jangan merokok atau nyalakan api semasa menggunakan ubat ini. Simpan ubat dalam bungkusan pada suhu bilik. Elakkan terdedah kepada cahaya matahari langsung, suhu panas, dan tempat lembap. Jauhkan ubat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Ciclopirox dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak ada kesan interaksi yang diketahui yang mungkin berlaku jika ciclopirox digunakan dengan ubat lain. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan interaksi ubat yang tidak diingini, pastikan selalu memberitahu doktor anda jika anda ingin mengambil atau menggunakan ubat-ubatan tertentu pada masa yang sama dengan ciclopirox.

Kesan Sampingan dan Bahaya Ciclopirox

Walaupun jarang berlaku, ada beberapa kesan sampingan yang dapat muncul setelah menggunakan ciclopirox, yaitu:

  • Kuku dan kawasan sekitarnya terasa kering
  • Kerengsaan dan kemerahan pada lipatan kuku
  • Kesakitan yang membakar pada kulit
  • Kulit gatal

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi ubat alahan yang boleh dicirikan oleh gejala seperti ruam gatal atau kesukaran bernafas.