Kehidupan yang sihat

Mencegah Tompok Gelap di Wajah Kerana Hiperpigmentasi

Setiap wanita ingin mempunyai kulit yang bersih tanpa cela. Dengan usia atau kerap terkena sinar matahari, ia boleh mencetuskan munculnya bintik-bintik gelap pada kulit atau hiperpigmentasi. Namun, dengan menggunakan produk tersebut penjagaan kulit betul, kulit dapat terhindar dari cela sehingga kekal cerah dan menawan sehingga kelihatan seperti kulit hidup sihat.  

Hiperpigmentasi dicirikan oleh penampilan bintik-bintik gelap atau tompok gelap atau tempat Tompok-tompok gelap pada kulit berlaku kerana badan menghasilkan melanin yang berlebihan.

Kenali Punca dan Jenis Hiperpigmentasi

Terdapat pelbagai penyebab hiperpigmentasi. Selain berkaitan dengan usia, pendedahan cahaya matahari yang berlebihan juga menjadi penyebabnya. Ini kerana, ketika kulit terkena radiasi ultraviolet dari paparan sinar matahari yang berlebihan, dapat memicu peningkatan produksi melanin, yang mengakibatkan hiperpigmentasi.

Menjalani ubat-ubatan tertentu seperti ubat kemoterapi juga boleh menjadi penyebab kemunculan tompokan hiperpigmentasi. Selain itu, pada beberapa kehamilan, perubahan hormon pada wanita hamil dapat mempengaruhi pengeluaran melanin, dan seseorang yang menderita penyakit endokrin atau gangguan hormon juga dapat mengalami hiperpigmentasi kulit.

Berdasarkan penyebabnya, hiperpigmentasi terbahagi kepada tiga jenis. Hiperpigmentasi yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari dikenali sebagai lentigo. Lentigo biasanya akan muncul pada bahagian badan yang sering terkena cahaya matahari, seperti lengan dan muka.

Terdapat juga keadaan yang disebut melasma. Melasma adalah hiperpigmentasi yang disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku semasa kehamilan. Melasma biasanya boleh muncul di pelbagai bahagian badan, tetapi selalunya muncul di perut dan muka.

Untuk jenis hiperpigmentasi pasca-radang (hiperpigmentasi selepas radang), biasanya muncul sebagai tompok gelap setelah kecederaan atau keradangan pada kulit. Kedua-duanya disebabkan oleh kecederaan atau jangkitan atau gangguan kulit yang lain seperti jerawat, psoriasis dan eksim. Keadaan ini juga boleh berlaku selepas prosedur kosmetik tertentu, seperti sulaman alis.

Mencegah Hiperpigmentasi Sejak Awal

Hiperpigmentasi tidak berlaku dalam masa yang singkat. Itulah sebabnya untuk mengurangkan risiko hiperpigmentasi, disarankan untuk mengambil langkah pencegahan sedini mungkin.

Cara yang dapat dilakukan untuk mencegah hiperpigmentasi adalah dengan melindungi kulit dari paparan sinar matahari. Contohnya, elakkan terdedah kepada cahaya matahari langsung dari pukul 10 pagi hingga 4 petang, kerana sinaran ultraviolet sangat kuat selama ini, dan sebelum keluar dari rumah, disarankan untuk menggunakan pelindung matahari yang mengandungi SPF 30 untuk melindungi kulit daripada terkena sinar UV yang menjadi penyebab munculnya bintik-bintik gelap pada kulit. Sekiranya anda tidak menggunakan pelindung matahari ketika berada di luar, sinaran UV berisiko menjadikan bintik-bintik gelap pada kulit menjadi lebih gelap.

Bukan hanya melindungi kulit dari sinar UV, hiperpigmentasi juga dapat diatasi dengan menggunakan produk berikut:

 • Krim pemutih atau krim pencerah

  Produk penjagaan kulit dengan whitening cream dapat mengurangkan penghasilan melanin pada kulit yang menjadi penyebab timbulnya bintik-bintik gelap. Sebab itu, krim pencerah mampu menjadi penyelesaian dalam mencerahkan bintik-bintik hitam pada kulit. Tetapi anda harus berhati-hati dalam penggunaannya, jadi anda harus memastikan kembali kepada ahli dermatologi bahawa kandungan krim pemutih yang digunakan tidak berbahaya bagi kesihatan.

 • Mengandungi arbutin

  Produk topikal yang mengandungi asid azelaic, vitamin C, tretinoin, asid glikolik, asid kojik, ekstrak licorice disyaki dapat mengatasi bintik-bintik gelap yang muncul akibat hiperpigmentasi. Lain daripada itu, produk kecantikan atau produk kecantikan berasaskan semula jadi seperti arbutin juga boleh menjadi pilihan. Berasal dari kilang bearberry, arbutin telah digunakan sebagai agen pencerah dan pemutihan kulit di seluruh dunia. Ini kerana arbutin dipercayai dapat menghambat pembentukan melanin pada kulit.

 • Ekstrak Humulus lupulus

  Munculnya bintik-bintik gelap pada kulit juga boleh disebabkan oleh proses penuaan kulit. Atas sebab ini, produk yang dibuat dari ekstrak humulus lupulus dapat menjadi pilihan dalam mengatasi penuaan kulit. Selain itu, kandungan yang terdapat dalam ekstrak humulus lupulus juga mampu mengatasi penampilan jerawat tanda regangan pada kulit.

 • Elakkan produk yang mengandungi parabens

  Parabens adalah pengawet yang sering digunakan dalam kosmetik, termasuk pelembap. Dianjurkan untuk menghindari pelembap yang mengandung paraben, kerana kandungan paraben yang berlebihan mempunyai kemungkinan memicu risiko barah payudara.

Hyperpigmentation adalah keadaan kulit yang boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Selain menggunakan produk di atas, disarankan untuk digunakan cara hidup atau gaya hidup sihat. Mulailah dengan membiasakan diri dengan bersenam secara teratur, cukup tidur, makan makanan yang sihat, minum lebih banyak air, dan berhenti merokok. Walaupun anda semakin tua, tubuh dan kulit yang sihat akan sentiasa membuat anda merasa berasa hidup pada usia berapa pun.