Keluarga

Cara Mendampingi Kanak-kanak dengan Autisme

Kanak-kanak dengan autisme memerlukan perhatian dan sokongan tambahan daripada ibu bapa mereka. Oleh itu, penting untuk mengetahui bagaimana menemani anak-anak dengan autisme supaya mereka dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka dan membantu mereka bergerak dengan lebih bebas.

Cara menemani kanak-kanak dengan autisme tentunya berbeza dengan kanak-kanak lain yang tidak mempunyai keadaan yang sama. Ini kerana autisme menyukarkan kanak-kanak untuk berkomunikasi dan menunjukkan emosi mereka kepada orang lain.

Oleh itu, ibu bapa perlu mengetahui cara menjaga dan membantu anak-anak dengan autisme untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka dan membina interaksi sosial dengan orang lain.

Kelainan Autisme Sekilas

Autisme, juga dikenali sebagai gangguan spektrum autismegangguan spektrum autisme) adalah gangguan perkembangan yang menyukarkan penderita untuk berkomunikasi dan berinteraksi dengan orang lain. Keadaan ini disangka berlaku disebabkan oleh beberapa faktor, iaitu gangguan genetik dan gangguan otak.

Keupayaan yang terhad untuk berkomunikasi menjadikan kanak-kanak autisme tidak dapat menyatakan keinginan dan emosi yang sedang dirasakan, baik secara lisan maupun melalui bahasa badan. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dengan keadaan ini mungkin mahir dalam kemahiran lain, seperti seni, muzik, dan matematik.

Keadaan autisme dapat diatasi dengan meningkatkan kemampuan kanak-kanak secara keseluruhan. Oleh itu, adalah penting bagi ibu bapa untuk mengumpulkan, mengkaji, dan memahami maklumat berkaitan autisme.

Beberapa Gejala Gangguan Autisme pada Kanak-kanak

Gejala autisme secara amnya dapat dilihat sejak kanak-kanak berusia 3 tahun. Namun, ada juga yang menunjukkan gejala sejak anak itu dilahirkan. Beberapa gejala yang ditunjukkan oleh kanak-kanak dengan autisme adalah:

 • Elakkan sentuhan mata dan jarang menunjukkan ekspresi wajah
 • Lakukan pergerakan berulang-ulang, seperti mengulang perkataan dan mengayunkan badan ke belakang dan ke belakang
 • Mengelakkan atau menolak hubungan fizikal dengan orang lain
 • Bercakap dengan nada yang tidak biasa, misalnya rata seperti robot
 • Tidak bertindak balas ketika namanya disebut, walaupun kemampuan pendengarannya normal
 • Tidak mahu berkongsi, bercakap, atau bermain dengan orang lain
 • Tidak berminat bermain dengan kanak-kanak lain
 • Tidak dapat memulakan atau meneruskan perbualan, walaupun hanya untuk meminta sesuatu
 • Senang bersendirian seperti mempunyai dunia sendiri

Autisme yang lebih awal dirawat, semakin berkesan rawatannya. Oleh itu, sangat penting bagi ibu bapa untuk menyedari gejala yang dialami oleh kanak-kanak dengan autisme.

Cara Mendidik dan Membimbing Kanak-kanak dengan Autisme

Sekiranya anak kecil anda didiagnosis menderita autisme, Ibu dan Ayah perlu mencari seberapa banyak maklumat mengenai autisme melalui laman kesihatan yang dipercayai atau berunding dengan pakar pediatrik atau psikiatri kanak-kanak mengenai cara menemani dan menemani anak dengan autisme.

Hingga kini, tidak ada ubat yang dapat menyembuhkan autisme. Walau bagaimanapun, kanak-kanak dengan autisme boleh mendapatkan rawatan untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka dan menyokong proses pembelajaran mereka.

Usaha untuk mendidik dan membimbing anak-anak dengan autisme juga penting untuk mempraktikkan kemahiran sosial, komunikasi, dan tingkah laku, sehingga mereka dapat menyesuaikan diri dengan lebih baik dengan persekitaran sekitarnya.

Oleh itu, adalah penting bagi setiap ibu bapa yang mempunyai anak dengan autisme untuk berkonsultasi dengan doktor secara berkala untuk mencari cara untuk mendidik dan membimbing anak-anak dengan autisme mengikut keperluan mereka.

Kanak-kanak dengan autisme sering dapat bertindak balas terhadap program pendidikan berstruktur seperti di sekolah. Terdapat pelbagai pilihan sekolah yang dapat dipilih oleh Bapa dan Ibu untuk menyokong pendidikan mereka, seperti sekolah rumah, sekolah khas (SLB), dan sekolah inklusif.

Kepentingan Sokongan dari Keluarga dan Orang Sekitar untuk Kanak-kanak dengan Autisme

Sokongan daripada ahli keluarga dan orang sekeliling sangat penting untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak dengan autisme. Ini dapat dilakukan dengan mengajaknya bermain dan berinteraksi secara berkala setiap hari.

Di samping itu, terdapat beberapa perkara yang dapat dilakukan oleh ahli keluarga di rumah dalam berinteraksi dengan anak-anak dengan autisme, termasuk:

 • Fahami gerak isyarat atau isyarat kanak-kanak dengan autisme ketika dia menunjukkan atau menginginkan sesuatu.
 • Elakkan menunjukkan tingkah laku kasar di hadapan kanak-kanak dengan autisme.
 • Laksanakan jadual aktiviti berstruktur untuk membantu anak anda beralih dari satu aktiviti ke aktiviti yang lain secara berkala.
 • Biarkan anak masih berpeluang untuk bersendirian, tetapi dengan pengawasan.

Pengendalian untuk Kanak-kanak dengan Autisme

Sehingga kini, gangguan autisme tidak dapat diubati. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa pilihan rawatan atau terapi yang boleh dilakukan untuk membantu kanak-kanak autisme belajar dan menjalankan aktiviti harian secara bebas.

Berikut adalah beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk kanak-kanak dengan autisme:

Pentadbiran ubat-ubatan

Doktor boleh memberi ubat-ubatan, seperti antidepresan, perangsang, atau ubat antipsikotik untuk mengurangkan gejala autisme, seperti hiperaktif, kesukaran untuk berkonsentrasi, atau kerapuhan.

Pemantauan dan rangsangan pertumbuhan

Cara memantau dan merangsang pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak dengan autisme tentunya berbeza dengan kanak-kanak yang tidak mempunyai keadaan yang sama. Oleh itu, ibu bapa kanak-kanak dengan autisme perlu berunding dengan doktor mengenai pelbagai cara untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak mereka.

Kaedah ini dapat dilakukan dengan pelbagai cara, seperti terapi bermain, menggambar, atau bermain muzik.

Psikoterapi

Terapi tingkah laku kognitif atau CBT (terapi tingkah laku kognitif) bertujuan untuk melatih cara berfikir atau fungsi kognitif dan bagaimana bertindak kanak-kanak dengan autisme.

Terapi ini bertujuan untuk melatih kanak-kanak autisme agar dapat berinteraksi dengan persekitarannya dan melakukan pelbagai aktiviti secara bebas.

Di samping itu, ada pilihan terapi lain yang juga dapat digunakan untuk merangsang pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak dengan autisme, iaitu terapi pertuturan dan pekerjaan.

Mendidik dan membantu kanak-kanak dengan autisme memerlukan lebih banyak kesabaran dan pengetahuan yang betul mengenai keadaan ini. Oleh itu, jangan ragu untuk berjumpa doktor atau psikiatri untuk memantau perkembangan si kecil anda dan dapatkan nasihat yang tepat.