Keluarga

Pilihan Makanan Berkalsium Tinggi untuk Kanak-kanak

Kalsium adalah nutrien penting untuk perkembangan dan kesihatan kanak-kanak. Agar kalsium si kecil anda perlu dipenuhi, terdapat pelbagai makanan berkalsium tinggi untuk anak-anak yang boleh anda sajikan. Pilihan makanan ini mudah didapati dan juga enak.

Kalsium digunakan untuk membentuk tulang dan gigi yang kuat. Selain itu, mineral ini juga memiliki peranan penting dalam meningkatkan aliran darah, menjaga fungsi otot dan saraf, menjaga kadar kolesterol, dan menjaga kesehatan jantung. Pengambilan kalsium yang mencukupi juga menghalang kanak-kanak daripada mengembangkan masalah pertumbuhan dan penyakit tertentu, seperti riket.

Untuk mendapatkan faedah kalsium di atas, si kecil memerlukan pengambilan kalsium 1000-1200 mg sehari. Pengambilan ini boleh didapati dari pelbagai makanan yang tinggi kalsium atau makanan tambahan yang mengandungi kalsium.

Senarai Makanan Berkalsium Tinggi untuk Kanak-kanak

Terdapat banyak makanan berkalsium tinggi yang boleh anda berikan kepada si kecil. Makanan ini juga mengandungi nutrien lain yang dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan. Berikut adalah beberapa pilihan makanan berkalsium tinggi untuk kanak-kanak yang perlu anda perhatikan:

1. Susu dan produknya yang diproses

Sumber kalsium yang paling banyak diketahui ialah susu. Dalam setiap cawan (200 ml) susu, terdapat kira-kira 240 mg kalsium. Sekiranya anak anda tidak suka atau tidak boleh minum susu lembu, anda boleh memberi susu kedelai untuk mendapatkan pengambilan kalsium.

Produk tenusu, seperti keju dan yogurt, juga merupakan sumber kalsium yang baik untuk tubuh. Lain daripada itu, yogurt mengandungi probiotik atau bakteria baik yang bermanfaat untuk pencernaan anak yang sihat.

2. Tahu dan tempe

Tahu dan tempe adalah makanan olahan yang terbuat dari kacang soya yang tinggi kalsium. Makanan ini senang didapati dan harganya berpatutan. Selain kaya dengan kalsium, tahu juga tinggi protein yang penting untuk membina dan memperbaiki tisu badan dan meningkatkan sistem imun anak.

3. Ikan

Pelbagai jenis ikan, seperti sardin, ikan teri, tuna, salmon, dan tuna, dapat menjadi pilihan makanan berkalsium tinggi untuk anak-anak. Selain kaya dengan kalsium, ikan juga merupakan sumber protein dan asid lemak omega-3 yang baik untuk kesihatan otak, jantung dan kulit.

4. Brokoli

Siapa sangka, sayur-sayuran hijau ini kaya dengan kalsium, Bun. Dalam 2 cawan brokoli mentah, mengandungi sekitar 85 mg kalsium. Ibu boleh memproses brokoli menjadi pelbagai hidangan yang disukai oleh anak kecil anda, seperti bebola daging brokoli, krim sup brokoli, atau capcay brokoli.

Selain kalsium, brokoli juga merupakan sumber vitamin C yang baik. Nutrien ini berperanan dalam menjaga kulit dan sistem saraf yang sihat, serta menyokong sistem imun anak.

5. Ubi keledek

Ubi jalar boleh menjadi pilihan makanan kalsium yang boleh anda berikan kepada si kecil. Tidak hanya kaya dengan kalsium, nutrien dalam ubi jalar juga diketahui dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah dan mencegah si kecil menjadi gemuk.

Untuk menjadikannya lebih enak, Ibu boleh memproses ubi jalar dengan memanggangnya dengan minyak zaitun dan menaburkannya dengan keju atau yogurt rendah lemak. Anda juga boleh memprosesnya ke dalam hidangan lain, seperti ubi jalar kukus atau ubi jalar.

6. Badam

Badam mengandungi kalsium yang lebih tinggi daripada jenis kacang lain. Selain dimakan secara langsung sebagai makanan ringan, anda boleh menambahkan mentega badam ke dalamnya sandwic untuk Little One. Selain itu, kacang almond juga boleh disajikan dengan salad atau oatmeal.

Selain pelbagai makanan di atas, makanan atau minuman lain, seperti buah ara, edamame, dan kacang ginjal, juga merupakan makanan berkalsium tinggi untuk anak-anak. Kalsium juga dapat diperoleh dari bijirin atau jus buah-buahan bungkus yang telah diperkaya dengan kalsium.

Itulah pilihan makanan berkalsium tinggi yang boleh anda berikan kepada si kecil. Hidangkan pelbagai makanan kalsium agar dia tidak cepat bosan, Bun. Di samping itu, pastikan anda juga memberi anak anda pelbagai makanan sihat yang lain agar pertumbuhan dan perkembangannya menjadi lebih optimum.

Sekiranya pengambilan kalsium anak anda dirasakan kurang, misalnya, kerana dia sukar makan atau pilih-pilih makananIbu boleh memberi tambahan kalsium tambahan. Walau bagaimanapun, untuk menentukan jenis suplemen dan dos kalsium yang tepat, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai makanan yang tinggi kalsium atau makanan berkhasiat lain yang baik untuk diberikan kepada anak-anak, jangan ragu untuk berjumpa doktor, ok?