Keluarga

Ini adalah sumber karbohidrat yang baik untuk dijadikan menu makanan pelengkap

Ssebagai sumber tenaga utama, karbohidratperlu ada di setiap menu MPASI Poppet. Lalu, makanan apa yang boleh dijadikan sumber karbohidrat? baik untuk roti bayida? Ayuh, cari di sini!

Makanan tambahan untuk susu ibu atau makanan pejal yang anda berikan kepada si kecil mesti mengandungi karbohidrat, kerana selain sebagai bekalan tenaga, karbohidrat juga diperlukan dalam memproses protein dan lemak untuk membentuk dan memperbaiki pelbagai tisu badan.

Pilihan Sumber Karbohidrat untuk Anak Kecil Anda

Karbohidrat terbahagi kepada 2 jenis, iaitu karbohidrat sederhana yang banyak terdapat dalam buah-buahan, dan karbohidrat kompleks yang banyak terdapat dalam sayur-sayuran, biji-bijian, dan bijirin.

Berikut adalah pilihan sumber karbohidrat yang baik untuk menu makanan pelengkap bayi:

1. Nasi putih

Nasi putih atau nasi putih adalah bijirin yang mengandungi karbohidrat kompleks. Dalam 186 gram beras putih, terdapat 53 gram karbohidrat. Selain karbohidrat, beras juga mengandungi lemak, protein, dan serat.

Walaupun terdapat banyak jenis beras, disarankan agar anda memberikan nasi putih kepada si kecil dan bukannya beras perang. Sebabnya ialah beras perang mengandungi lebih banyak serat, sementara bayi tidak memerlukan serat dalam jumlah besar. Umumnya, beras perang dipilih oleh orang dewasa untuk menurunkan berat badan, sementara bayi memerlukan pengambilan makanan yang dapat meningkatkan berat badan mereka.

2. Kentang

Pilihan sumber karbohidrat seterusnya adalah kentang. Sayuran yang biasanya diproses menjadi kentang goreng mengandungi nutrien yang cukup lengkap, seperti protein, serat, vitamin C dan B6, magnesium, asid folik, mineral, dan karbohidrat. Dalam 150 gram kentang terdapat sekitar 30-35 gram karbohidrat. Ibu boleh memproses kentang menjadi kek, campuran sup, kentang kukus, atau haluskan.

3. Ubi keledek dan ubi kayu

Ubi jalar dan ubi kayu juga boleh menjadi pilihan sumber karbohidrat untuk menu MPASI. Dalam 200 gram ubi jalar, mengandungi sekitar 40 gram karbohidrat. Bukan hanya itu, ubi jalar juga mengandungi protein, serat, vitamin A dan vitamin C, tetapi rendah lemak.

Sedangkan dalam 200 gram ubi kayu, mengandung sekitar 80 gram karbohidrat. Ibu boleh memproses ubi jalar dan ubi kayu dengan cara mengukus, dijadikan haluskan, atau dibuat kompot.

4. Jagung

Sayuran kuning ini mengandungi banyak vitamin dan mineral yang diperlukan oleh bayi dan kanak-kanak, termasuk protein, lemak, serat, asid folik, dan kalium. Jagung juga mengandungi vitamin C yang berperanan dalam meningkatkan sistem imun dan membantu penyerapan zat besi.

Jagung adalah sumber karbohidrat yang baik untuk menu MPASI, kerana dalam 200 gram jagung, terdapat sekitar 50 gram karbohidrat.

5. Pasta

Siapa kata bayi tidak boleh makan pasta? Pasta mengandungi karbohidrat yang baik untuk si kecil anda kamu tahu, Roti. Pasta adalah makanan yang diproses yang dibuat dari biji-bijian, air, dan telur. Spaghetti adalah salah satu jenis pasta yang sangat mudah diperoleh, dan dijual di hampir setiap pasar raya. Dalam 150 gram spageti masak, terdapat kira-kira 45 gram karbohidrat.

Pasta mengandungi nutrien yang cukup lengkap, termasuk protein, serat, lemak, asid folik, niasin, zat besi, selenium, dan mangan. Selain enak, pasta juga mempunyai bentuk yang unik, jadi anak anda akan tertarik untuk memakannya.

Sekiranya anak anda bosan makan nasi, anda kini boleh kreatif dengan pilihan sumber karbohidrat yang lain. Namun, sesuaikan tekstur makanan mengikut usia anak kecil anda, Bun. Dan ingat, semasa memperkenalkan MPASI atau jenis makanan baru kepada si kecil anda, berikan secara beransur-ansur. Sekiranya anak kecil anda menolak, itu tidak bermakna dia tidak menyukainya. Anda boleh mencuba lagi selepas beberapa waktu.

Sekiranya anak kecil anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit seliak yang tidak dapat makan gluten, anda harus berjumpa doktor untuk mengetahui pilihan sumber karbohidrat yang boleh dimakan oleh si kecil anda.