Keluarga

Vagina Koyak Semasa Bersalin, Inilah Yang Perlu Anda Ketahui

Faraj yang koyak semasa melahirkan adalah keadaan yang dialami oleh banyak ibu yang baru melahirkan. Biasanya, air mata berlaku dari faraj ke perineum, yang merupakan kawasan antara faraj dan dubur.

Setiap wanita yang akan melahirkan mempunyai risiko mengalami koyakan pada faraj. Ini berlaku kerana semasa melahirkan bayi, saluran kelahiran ibu akan meregang dan mengalami tekanan yang sangat kuat ketika berusaha mendorong bayi keluar.

Apabila tekanan ini sangat kuat atau ibu harus berusaha keras untuk melahirkan bayi, faraj boleh terkoyak semasa melahirkan.

Jenis Air Mata di Faraj Ssemasa penghantaran

Berdasarkan keparahannya, air mata faraj semasa melahirkan terbahagi kepada 4 jenis, iaitu:

 • Koyakan faraj darjah pertama. Air mata ini hanya berlaku di kawasan kulit di antara bibir faraj dan rektum (bahagian terakhir usus besar yang paling dekat dengan dubur), serta sejumlah kecil tisu lemak tepat di bawah kulit perineum .
 • Air mata faraj tahap kedua. Koyakan ini berlaku pada kulit dan otot-otot kawasan perineal, bahkan meluas ke bahagian dalam faraj.
 • Air mata faraj tahap ketiga. Air mata ini agak teruk kerana ia tidak hanya berlaku di kawasan perineum, tetapi juga sampai ke otot-otot yang mengelilingi dubur.
 • Koyakan faraj darjah keempat. Air mata ini adalah yang paling teruk kerana ia tidak hanya berlaku pada otot faraj dan dubur, tetapi telah masuk ke dinding rektum dengan lebih mendalam.

Beberapa Faktor Risiko Vagina Koyak Semasa Bersalin

Terdapat beberapa perkara yang dapat meningkatkan risiko wanita mengalami air mata faraj semasa melahirkan, iaitu:

 • Penghantaran adalah yang pertama.
 • Menjalani proses kelahiran dengan alat bantu.
 • Mengandung bayi dengan ukuran besar atau berat bayi melebihi 3.5 kilogram.
 • Telah mengalami koyakan faraj yang berat pada kelahiran sebelumnya.
 • Bayi dilahirkan dalam kedudukan posterior, atau kepala ke bawah tetapi menghadap ke perut ibu.
 • Mengalami episiotomi (sayatan di perineum) semasa bersalin atau mengalami episiotomi pada kelahiran sebelumnya.
 • Mempunyai perineum yang lebih pendek.
 • Tenaga kerja yang panjang, atau terpaksa mendorong untuk waktu yang lama semasa bersalin.
 • Umur ibu yang lebih tua (di atas 35 tahun) semasa bersalin.

Bagaimana Doktor Merawat Faraj yang Koyak Spenghantaran aat?

Rawatan untuk air mata faraj semasa bersalin bergantung kepada keparahan air mata dan keadaan pesakit. Untuk air mata kecil, luka biasanya akan sembuh dengan sendirinya.

Sekiranya cukup parah (air mata tahap kedua atau lebih), air mata faraj perlu dirawat dengan jahitan. Sebelum luka dijahit, doktor akan memberikan ubat bius tempatan untuk mengurangkan kesakitan.

Setelah air mata dijahit, doktor biasanya menasihati pesakit untuk menekan jahitan dengan ais yang dibalut dengan kain. Sekiranya jahitan menyakitkan atau tidak selesa, doktor anda akan menetapkan ubat sakit.

Merawat Parut Koyak

Setelah melahirkan dan mengalami koyakan pada faraj, anda mungkin merasakan beberapa keluhan, seperti sakit, pendarahan dan pembengkakan pada vagina.

Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini dapat dikurangkan dengan melakukan beberapa rawatan mudah di bawah:

1. Rehat

Tidak mudah untuk mendapatkan rehat yang cukup ketika anda mempunyai bayi, walaupun rehat adalah saat di mana badan secara semula jadi pulih. Walau bagaimanapun, rehat tidak selalu bermaksud tidur. Mengelakkan aktiviti yang berat sekurang-kurangnya 2 minggu selepas melahirkan cukup membantu proses pemulihan.

2. Jaga kebersihan jahitan

Menjaga kebersihan jahitan tentu perlu diutamakan. Sekiranya kebersihan tidak dijaga, luka mungkin memerlukan waktu lebih lama untuk sembuh atau mungkin bertambah buruk dan menyebabkan masalah baru, seperti jangkitan.

Untuk memastikan jahitan tetap bersih, doktor biasanya akan menasihati anda untuk membersihkan jahitan dengan air suam setiap beberapa jam, terutamanya setelah membuang air kecil dan buang air besar.

3. Ambil julap

Sembelit selepas melahirkan boleh membuat anda terpaksa mendorong semasa buang air besar. Ini boleh menyebabkan kesakitan di tempat jahitan. Untuk mengelakkan ini, cubalah minum banyak air dan makanan yang mengandungi serat untuk memperbaiki pencernaan dan buang air besar.

Sekiranya perlu, doktor anda boleh memberi ubat pencahar sehingga anda tidak perlu bersusah payah semasa buang air besar.

4. Beri pek ais

Untuk mengurangkan bengkak dan sakit, cubalah memampatkan kawasan masalah dengan ais batu yang dibalut dengan kain. Lakukan pemampatan sekurang-kurangnya 10-20 minit.

Seboleh-bolehnya elakkan memampatkan kawasan masalah lebih dari 20 minit, kerana boleh merosakkan saraf di sekitar kawasan tersebut.

Dalam fasa pemulihan, sudah tentu ada beberapa perkara yang perlu dielakkan kerana boleh menghalang pemulihan jahitan pada faraj yang koyak. Beberapa perkara yang harus dielakkan adalah:

 • Menggunakan tampon.
 • Bersihkan parut dengan air panas.
 • Lakukan hubungan seks. Aktiviti ini hanya dapat dilakukan sekali lagi apabila luka telah sembuh sepenuhnya.
 • Gunakan produk pembersih faraj.
 • Sapukan serbuk atau losyen yang mengandungi wangian pada luka.

Bincangkan rawatan jahitan dengan doktor anda. Doktor akan menentukan rawatan yang sesuai mengikut keadaan dan keparahan luka.

Sekiranya usaha di atas tidak meredakan kesakitan akibat terkoyak faraj atau sebaliknya menyebabkan gejala baru, seperti bau yang tidak menyenangkan, demam, bengkak teruk, terdapat nanah di dalam air mata faraj, dan rasa sakit yang lebih parah daripada sebelumnya, anda harus segera berjumpa doktor .. doktor itu kembali.