Kehidupan yang sihat

Makanan yang menyebabkan bisul yang penting diketahui

Sekiranya anda sering mengalami pedih ulu hati, terdapat beberapa jenis makanan yang menyebabkan bisul yang perlu anda ketahui dan hindari. Jenis makanan ini boleh mencetuskan timbulnya pelbagai gejala ulser, seperti pedih ulu hati, kembung, mual, dan muntah.

Ulser atau gastritis adalah keadaan apabila dinding perut menjadi radang. Ulser boleh menjadi kronik dan berulang (kronik), tetapi juga boleh bersifat sementara dan sembuh sendiri (akut).

Selain makanan tertentu, bisul perut atau pedih ulu hati juga disebabkan oleh jangkitan bakteria, gangguan autoimun, dan kesan sampingan ubat, seperti ibuprofen dan aspirin.

Ulser juga dapat disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti penyakit Crohn, sarcoidosis, dan gastritis granulomatous. Gejala ulser kadang-kadang juga muncul disebabkan oleh faktor lain, seperti tekanan, merokok, dan pengambilan minuman beralkohol.

Apabila gejala ulser berulang, penghidap ulser mungkin mengalami gejala berikut:

 • Mual
 • Gag
 • Sakit perut, terutamanya di bahagian atas perut atau pedih ulu hati
 • Kembung dan kerap kentut
 • Sakit perut
 • Hilang selera makan

Jenis Makanan yang berbeza Penyebab gastritis

Gejala ulser sering dicetuskan oleh pengambilan makanan tertentu. Terdapat banyak jenis makanan dan minuman yang sering menyebabkan gejala ulser berulang, termasuk:

 • Makanan yang tinggi lemak trans atau lemak jenuh, seperti marjerin dan makanan goreng
 • Buah masam, seperti anggur, jeruk, dan nanas
 • Makanan pedas
 • Makanan yang diproses atau segera, seperti sosej, mi dan pasta
 • Minuman beralkohol
 • Minuman tinggi kafein, seperti kopi atau minuman bersoda
 • Coklat

Pelbagai jenis minuman dan makanan di atas memang boleh mencetuskan gejala ulser. Namun, tidak semua penghidap ulser akan mengalami gejala yang berulang ketika memakan makanan atau minuman ini.

Namun, sebagai langkah pencegahan, lebih baik jika anda mengehadkan atau mengelakkan makanan yang menyebabkan bisul dapat mengurangkan risiko gejala berulang.

Sekiranya gejala muncul setelah memakan makanan yang menyebabkan bisul, anda boleh melegakannya dengan mengambil ubat penghilang asid perut, seperti antasid.

Sekiranya ubat-ubatan ini tidak melegakan gejala ulser anda, anda mungkin perlu mendapatkan ubat ulser seperti yang ditetapkan oleh doktor anda, seperti perencat pam proton dan antagonis H-2.

Untuk merawat ulser yang disebabkan oleh jangkitan bakteriapylori, doktor juga akan menetapkan antibiotik.

Makanan Pedas Menyebabkan Ulser

Makanan pedas sering dianggap sebagai salah satu makanan yang menyebabkan bisul. Ini kerana orang yang makan makanan pedas sering mengalami sakit perut. Kesakitan ini boleh serupa dengan sakit ketika pedih ulu hati berulang.

Namun, sakit di perut kerana makanan pedas bukan disebabkan oleh gangguan pada tahap keasidan perut seperti yang berlaku pada pedih ulu hati, tetapi kandungan capsaicin dalam makanan pedas.

Capsaicin dapat mencetuskan reaksi yang menjengkelkan di dinding perut, jadi ada sensasi yang serupa dengan gejala ulser ketika seseorang makan makanan pedas.

Secara amnya, pengambilan makanan pedas dalam jumlah yang sederhana masih dianggap selamat untuk perut. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan gejala ulser yang berulang, anda harus menjauhi makanan pedas, terutama jika anda sering mengalami bisul setelah memakan makanan ini.

Agar gejala ulser tidak berulang, anda disarankan untuk makan secara teratur dan menjauhkan diri dari jenis minuman dan makanan tertentu yang menyebabkan bisul.

Sekiranya anda masih sering mengalami gejala ulser walaupun anda menjauhkan diri dari makanan yang menyebabkan bisul, anda harus berjumpa dengan doktor anda supaya keadaan yang anda alami dapat diubati dengan tepat.