Kehidupan yang sihat

Makanan dan Minuman Ini untuk Membantu Tidur Lebih Baik

Adakah anda sering bangun atau merasa gelisah pada waktu malam? Jangan risau, terdapat banyak pilihan makanan dan minuman untuk membantu anda tidur lena dan lebih lena. Makanan berkhasiat ini cukup pelbagai, mulai dari nasi, susu, hingga ikan.

Kualiti tidur boleh dipengaruhi oleh banyak faktor, termasuk pengambilan nutrien. Pelbagai kajian menunjukkan bahawa nutrien tertentu, seperti magnesium, vitamin B, folat, protein, asam amino triptofan, dan antioksidan, terbukti memainkan peranan penting dalam menentukan kualiti tidur seseorang.

Ini kerana pengambilan nutrien memainkan peranan penting dalam mengatur bahan kimia otak yang berfungsi untuk mengawal waktu tidur dan kualiti, seperti melatonin dan serotonin. Itulah sebab mengapa makanan dan minuman tertentu dapat membantu anda tidur lebih lena.

Pilihan Makanan dan Minuman untuk Membantu Tidur Lebih Baik

Terdapat beberapa makanan dan minuman yang enak dimakan sebelum tidur untuk membantu anda tidur nyenyak setiap malam. Berikut adalah pilihan makanan dan minuman yang dimaksudkan:

1. Nasi putih

Sejumlah kajian menunjukkan bahawa memakan nasi putih secara sederhana, sekurang-kurangnya 1 jam sebelum tidur, baik untuk membantu mengatasi insomnia dan meningkatkan kualiti tidur. Ini kerana nasi putih dapat meningkatkan prestasi asid amino triptofan dan hormon melatonin yang berperanan penting dalam mengatur waktu tidur dan kualiti.

Agar faedahnya dapat dimaksimumkan, anda boleh menggabungkan nasi putih dengan pengambilan protein yang tinggi dalam kadar triptofan, seperti ayam atau telur.

Sebaliknya, anda dinasihatkan untuk membatasi pengambilan makanan atau minuman yang terlalu manis atau mengandungi indeks glisemik tinggi, seperti roti, mi, kek, dan gula-gula, kerana makanan ini sebenarnya dapat menyukarkan anda tidur.

2. Ikan

Ikan adalah sumber protein, asid lemak omega-3, dan vitamin D yang baik untuk meningkatkan kualiti tidur. Beberapa jenis ikan yang diklasifikasikan sebagai makanan untuk membantu tidur lebih lena adalah salmon, tuna, tuna, dan mackerel.

Jenis ikan berlemak ini diketahui dapat meningkatkan pengeluaran serotonin dan melatonin dalam badan, sehingga dapat membantu tidur lebih cepat dan nyenyak.

3. Kacang

Pelbagai jenis kacang, seperti kacang walnut, kacang badam, pistachio, kacang soya, dan kacang mete, juga merupakan sumber melatonin, protein, dan mineral yang baik untuk membantu anda tidur lebih nyenyak dan berkualiti. Makanan ini juga baik bagi orang yang mengalami masalah insomnia untuk meningkatkan kualiti tidur mereka.

Jadi, jika selama ini anda sering merasa sukar untuk tidur lena, cubalah makanan ringan sihat dengan kacang sebelum tidur. Anda bukan sahaja dapat tidur lena, kacang-kacangan juga baik untuk dimakan sebagai makanan ringan yang sihat untuk mengurangkan rasa lapar dan mengawal berat badan. kamu tahu.

4. Teh chamomile

Minum teh chamomile sebelum tidur anda juga harus berusaha meningkatkan kualiti tidur. Salah satu jenis teh herba yang paling popular, ia mengandungi antioksidan dan zat yang dapat menyebabkan rasa mengantuk dan mengurangkan kegelisahan.

5. Susu dan produknya

Susu, keju dan yogurt, dikenali sebagai sumber triptofan yang baik dimakan untuk membantu tidur lebih nyenyak dan tenang. Anda boleh mencampurkan bijirin rendah gula dengan susu rendah lemak atau pisang dengan yogurt rendah lemak sebagai makanan ringan yang sihat sebelum tidur.

Itu adalah beberapa pilihan makanan dan minuman untuk membantu anda tidur lebih nyenyak yang boleh anda cuba.

Tidur malam yang baik bukan sahaja memainkan peranan penting dalam produktiviti dan mood sepanjang hari, tetapi juga membawa banyak manfaat kesihatan, termasuk mencegah penyakit kronik, menjaga otak yang sihat, dan meningkatkan kekebalan tubuh. Oleh itu, pastikan anda tidur nyenyak, sekurang-kurangnya 7-9 jam setiap malam.

Selain memakan pelbagai pilihan makanan dan minuman, anda juga perlu mengaplikasikannya kebersihan tidur dan gaya hidup sihat, seperti senaman teratur, makan makanan berkhasiat seimbang, mengurangkan tekanan, dan mengehadkan pengambilan kafein dan alkohol, untuk meningkatkan kualiti tidur.

Anda juga disarankan untuk membatasi makanan berlemak dan terlalu pedas sebelum tidur. Ini kerana makanan ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa di bahagian jantung, terutama pada orang yang mempunyai penyakit ulser atau penyakit asam lambung.

Sekiranya kaedah di atas telah dilakukan tetapi anda masih menghadapi masalah tidur, sering berdengkur, dan kurang tumpuan semasa melakukan aktiviti kerana kurang tidur, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat.