Kehidupan yang sihat

5 Bahan Penjagaan Kulit Yang Tidak Boleh Digunakan Bersama

Jika awak keprihatinan sama dengan kesihatan kulit anda, jangan hanya menggabungkannya penjagaan kulit, ya. Sebabnya, ada beberapa isi penjagaan kulit yang tidak boleh anda gunakan pada masa yang sama. Daripada sihat, gabungkan penjagaan kulit tidak betul ia boleh memberi kesan buruk pada kulit anda.

Penjagaan kulit berlapis atau memakai penjagaan kulit penjagaan kulit berlapis kini menjadi trend yang dilakukan oleh banyak wanita. Pelbagai kajian juga terbukti, menggabungkan pelbagai bahan penjagaan kulit memaksimumkan faedahnya dalam menjaga kesihatan dan kecantikan kulit.

Contohnya, gabungan penjagaan kulit Vitamin C dan vitamin E lebih berkesan untuk mencegah kerosakan kulit akibat pendedahan UV, berbanding dengan penggunaan penjagaan kulit Vitamin C sahaja. Walaupun begitu, tidak semua kandungan penjagaan kulit boleh digabungkan dan digunakan secara serentak, anda tahu.

Bahan-bahan penjagaan kulit Yang Tidak Boleh Digunakan Bersama

Menggabungkan kandungan penjagaan kulit Dengan tidak betul tidak hanya dapat mengurangkan keberkesanan produk, tetapi juga mencetuskan pelbagai masalah kulit, seperti kerengsaan dan kulit kering. Oleh itu, anda perlu lebih selektif semasa menggunakan produk penjagaan kulit.

Berikut adalah antara ramuan atau ramuan penjagaan kulit yang tidak boleh digunakan bersama:

1. Retinol dan asid alfa hidroksi (AHA)

Vitamin A dan turunannya, seperti retinol dan retinoid, juga asid alfa hidroksi, seperti asid glikolat, berguna untuk memperbaiki tisu kulit, membuang sel kulit mati (pengelupasan), dan mencegah dan mengatasi munculnya tanda-tanda penuaan pada kulit.

Namun, kerana keduanya mempunyai efek pengelupasan, penggunaan kedua zat ini dapat menyebabkan terlalu banyak lapisan kulit terkikis, sehingga kulit menjadi merah, mengelupas, dan merasa sakit akibat iritasi.

Sekiranya anda mahu menggunakan kedua-dua produk tersebut penjagaan kulit Di sini, anda boleh memakainya pada hari yang berbeza. Contohnya, Isnin untuk vitamin A dan Selasa untuk AHA.

2. Retinol dan Benzoyl peroksida

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit yang berjerawat, anda mungkin sudah biasa dengan kedua-dua ramuan tersebut penjagaan kulit ini. Namun, tahukah anda bahawa retinol atau retinoid dan ... Benzoyl peroksida tidak boleh digunakan pada masa yang sama kamu tahu!

Sebabnya, bahan penjagaan kulit penghilang jerawat yang mengandungi Benzoyl peroksida sebenarnya boleh membuat retinol tidak dapat berfungsi dengan baik. Selain itu, kedua bahan ini juga cenderung menjengkelkan, sehingga dapat membuat kulit terasa sakit dan jengkel, ketika digunakan bersama.

Daripada bebas dari jerawat, gunakan kedua-dua bahan tersebut penjagaan kulit Pada masa yang sama, ini sebenarnya dapat menjadikan kulit lebih kering, mengelupas, sakit, dan mengalami pelarian.

Untuk menyelesaikannya, anda boleh menggunakan kedua-duanya penjagaan kulit ini secara bergantian, sebagai contoh Benzoyl peroksida pada waktu pagi dan retinol pada waktu petang atau pada hari yang berbeza.

3. Retinol atau retinoid dan vitamin C

Vitamin C adalah salah satu ramuannya penjagaan kulit yang menjadi kegemaran ramai orang kerana dapat mencerahkan dan memperbaiki tisu kulit, menghilangkan bintik hitam atau hiperpigmentasi kulit, dan mencegah penuaan. Vitamin C juga selamat digunakan oleh semua jenis kulit.

Walau bagaimanapun, vitamin C tidak berfungsi dengan baik ketika digunakan dalam kombinasi dengan retinol. Kedua-dua bahan ini mempunyai kadar pH yang berbeza, retinol memiliki tahap pH yang lebih tinggi (alkali), sedangkan vitamin C memiliki pH yang lebih rendah (berasid).

Apabila digunakan bersama, retinol dan vitamin C tidak dapat berfungsi dengan optimum dan dapat membuat kulit mengalami pengelupasan berlebihan. Penggunaan kedua-dua bahan tersebut penjagaan kulit Ini sekaligus dapat menjadikan kulit lebih sensitif terhadap cahaya matahari, habuk, sabun, dan kosmetik.

4. Retinol dan asid salisilik

Asid salisilik adalah sejenis asid yang biasa digunakan dalam produk penjagaan kulit. Secara amnya, bahan ini lebih sesuai digunakan oleh orang yang mempunyai kulit berminyak dan rawan jerawat kerana dapat membersihkan liang, membuang sel kulit mati, dan mengurangkan minyak (sebum).

Walau bagaimanapun, penggunaan asid salisilik tidak boleh disertai dengan retinol, ya. Kerana, gabungan keduanya dapat menjadikan kulit lebih kering atau bahkan menjadikan kulit lebih berminyak. Ini boleh menjadikan kulit menjadi komedo dan jerawat mudah muncul.

Untuk mengatasi masalah ini, anda boleh menggunakan produk tersebut penjagaan kulit asid salisilik pada waktu pagi dan retinol pada waktu petang.

5. Benzoyl peroksida dan vitamin C

Benzoyl peroksida dan vitamin C bukanlah kombinasi yang tepat untuk berlapispenjagaan kulit. Sekiranya digunakan bersama, kedua-dua bahan ini tidak akan berfungsi dengan berkesan dan sebenarnya boleh mencetuskan reaksi kerengsaan kulit.

Untuk memanfaatkannya, Benzoyl peroksida dan vitamin C yang boleh anda gunakan pada hari yang berbeza, ya.

Sebagai tambahan kepada gabungan ramuan di atas, anda juga disyorkan untuk tidak menggabungkan produk penjagaan kulit apa sahaja dengan produk yang mengandungi alkohol atau formaldehid. Sebabnya, penggunaan produk ini boleh menjadikan kulit anda kering, merah, dan jengkel.

Sekarang anda tahu kandungannya penjagaan kulit yang tidak dapat digunakan pada masa yang sama. Sekiranya anda ingin menggunakan teknik tersebut berlapis, anda perlu lebih peka terhadap kandungan dalam produk penjagaan kulit yang. Jangan gunakan penjagaan kulit tidak berguna atau mencetuskan masalah kulit.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai kandungan penjagaan kulit apa sahaja yang boleh digunakan secara serentak atau berlapis, terutamanya jika anda mempunyai masalah kulit tertentu, anda harus berjumpa doktor, ya.