Kesihatan

5 Cara Mengatasi Sakit Kluster di Rumah

Sakit kepala kluster yang menyerang secara tiba-tibamasa mengganggu keselesaan dalam aktiviti. Walaupun dengan demikianWalau bagaimanapun, sakit kepala cluster tidak selalu harus dirawat dengan ubat, kamu tahu. Terdapat beberapa cara semula jadi mungkin dilakukan untuk mengatasi.

Sakit kepala cluster dicirikan oleh rasa sakit di kepala dengan intensiti yang teruk dan boleh merebak ke mata. Sakit kepala kluster biasanya berlaku secara tiba-tiba dan sering muncul pada waktu malam. Keadaan ini boleh menyebabkan penderita bangun dari tidur kerana kesakitan yang mereka rasakan.

Pelbagai Cara Mengatasi Sakit Kepala Kluster

Serangan sakit kepala cluster biasanya berlangsung selama lebih kurang 30-45 minit. Walaupun penyebab sebenarnya tidak diketahui, sakit kepala kluster dapat dipicu oleh perubahan kadar hormon, seperti melatonin dan kortisol, kurang tidur, dan kurang tidur. jet lag.

Sekiranya pemicu diketahui, sakit kepala kluster dapat dicegah dengan menghindari pemicu tersebut. Di samping itu, anda juga boleh mencuba beberapa cara semula jadi berikut untuk menanganinya:

1. Ambil makanan yang kaya dengan magnesium

Sekiranya anda sering mengalami sakit kepala berkelompok, kemungkinan kadar magnesium anda berada di bawah purata. Oleh itu, makan makanan yang mengandungi magnesium, seperti biji-bijian, badam, alpukat, pisang, dan sayur-sayuran hijau.

2. Pengambilan makanan mengandungi vitamin B2

Selain makan makanan yang kaya dengan magnesium, anda juga disarankan untuk makan makanan yang mengandung vitamin B2 untuk mengatasi sakit kepala gugus. Terdapat beberapa makanan yang boleh menjadi pilihan anda, seperti bayam, cendawan, yogurt, hati sapi, telur, dan susu.

3. Minum teh halia

Halia, yang terbukti dapat mengatasi migrain, juga berguna untuk melegakan sakit kepala cluster. kamu tahu. Ini kerana halia dikatakan mempunyai kesan yang serupa dengan ubat sumatriptan dan ubat lain yang digunakan untuk merawat sakit kepala.

4. Elakkan kafein

Pada masa ini, pengambilan minuman yang mengandungi kafein telah menjadi sebahagian daripada gaya hidup sesetengah orang. Tetapi jika anda adalah penderita sakit kepala kelompok, anda harus mengelakkan memakan makanan atau minuman yang mengandung kafein, ya. Ini kerana kafein juga merupakan salah satu pencetus sakit kepala kluster.

Selain menghindari kafein, Anda juga disarankan untuk membatasi penggunaan alkohol, makanan yang dibuat dari bahan pengawet, dan makanan atau minuman yang difermentasi.

5. Sapukan minyak pati

Selain mempunyai aroma yang memanjakan hidung, minyak pati juga berguna untuk mengatasi gejala sakit kepala cluster, kamu tahu. Anda boleh menggunakan minyak kayu putih yang dicampurkan dengan minyak atau minyak jojoba pudina yang dicampurkan dengan minyak kelapa, ke dahi dan pelipis.

Sekiranya sakit kepala yang anda alami tidak reda walaupun terdapat kaedah di atas, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya. Jangan biarkan sakit kepala yang anda alami bertahan lama dan mengganggu aktiviti anda.