Kesihatan

Inilah Status Vaksin Demam Berdarah Dengue di Indonesia

Vaksin demam berdarah dengue (DHF) dapat diperoleh di Indonesia, setelah WHO memperkenalkannya sejak 2015. Untuk mengetahui lebih lanjut dalam berkenaan vaksin, lihat maklumat berikut.

Vaksinasi DHF adalah salah satu usaha untuk mencegah dan mengendalikan penyebaran jangkitan virus denggi yang dibawa oleh nyamuk Aedes aegypti. Sejak 2016, vaksin DHF di Indonesia telah mendapat persetujuan untuk diedarkan dari Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM).

Endemik Demam Denggi

Demam Berdarah Dengue (DHF) adalah salah satu masalah kesihatan di Indonesia di mana jumlah penderita semakin meningkat dan penyebarannya semakin luas. Penyakit ini termasuk dalam penyakit berjangkit yang umumnya menyerang kanak-kanak berumur kurang dari 15 tahun. Walaupun begitu, denggi juga boleh menyerang orang dewasa.

Kira-kira separuh daripada populasi dunia berisiko dijangkiti virus denggi. Menurut data WHO, dianggarkan terdapat 100–400 juta jangkitan setiap tahun di seluruh dunia. Sebanyak 75% daripada jumlah kes denggi berada di kawasan yang rentan di Asia Pasifik.

Ironinya, Indonesia dilaporkan sebagai negara kedua dengan kes denggi terbesar di antara 30 negara endemik.

Vaksin DHF di Indonesia

Mengingat ada begitu banyak kasus DHF di Indonesia, vaksin sekarang tersedia untuk mengobati jangkitan virus denggi. Vaksin adalah vaksin Dengvaxia yang telah disetujui oleh WHO dan FDA sejak 2015. Vaksin Dengvaxia juga disarankan oleh Persatuan Pediatrik Indonesia (IDAI).

Walaupun vaksin ini belum termasuk dalam program imunisasi nasional kerana harganya yang tinggi, vaksin Dengvaxia telah melalui ujian klinikal fasa 3 dari tahun 2017 dan telah terbukti selamat dan berkesan dalam mencegah DHF yang disebabkan oleh empat jenis virus Denggi.

Berdasarkan hasil ujian klinikal, vaksin yang dibuat dari virus yang dilemahkan untuk sementara waktu ditujukan kepada orang yang pernah mengalami jangkitan virus denggi sekurang-kurangnya sekali, terutama bagi orang yang tinggal di daerah rawan denggi.

IDAI mengesyorkan agar vaksin DHF hanya diberikan kepada anak-anak berusia 9-16 tahun yang telah dijangkiti. Vaksinasi dilakukan 3 kali dengan jarak 6 bulan. Ini bertujuan untuk mengelakkan risiko denggi yang lebih teruk sekiranya anak dijangkiti lagi.

Vaksin denggi yang ada sekarang dapat mengurangkan risiko jangkitan virus denggi. Namun, itu tidak bermakna vaksin adalah satu-satunya cara untuk mencegah seseorang dijangkiti demam denggi. Kami mengesyorkan agar anda terus mengambil langkah untuk mencegah denggi, seperti menjaga lingkungan yang bersih.

Untuk menentukan sama ada anak anda perlu diberi vaksin atau tidak, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu supaya lebih selamat dan tidak menyebabkan kesan sampingan yang serius.