Keluarga

Cara Mengatasi Bayi Seperti Menggigit Semasa Menyusu

Salah satu cabaran yang sering dialami oleh ibu menyusu adalah bahawa bayi suka menggigit semasa menyusu. Kesakitan dan lepuh yang kerap menyebabkan ibu menyusu memberi susu ibu. Untuk mengatasinya, ada beberapa cara yang boleh dilakukan.

Bayi suka menggigit semasa memberi makan biasanya berlaku ketika dia sedang atau sedang tumbuh gigi. Walaupun normal, tabiat bayi itu pasti membuatkan banyak ibu menyusu merasa tidak selesa. Walau bagaimanapun, halangan ini dapat diatasi dengan terlebih dahulu mengenal pasti punca kebiasaan bayi menggigit ketika menyusu.

Menyebabkan Bayi Suka Gigit Semasa Menyusu

Terdapat beberapa sebab mengapa bayi suka menggigit semasa menyusu, termasuk:

Proses gigi

Apabila bayi sedang tumbuh gigi, gusi akan terasa gatal. Ini menjadikan bayi mencari cara untuk mengurangkan kesakitan dan gatal-gatal di gusi. Salah satu cara dia melakukan ini adalah dengan menggigit putingnya semasa memberi makan.

Lekapan yang salah

Lekapan yang tidak betul dicirikan ketika puting berada di antara gusi atau gigi bayi, tanpa ditutup oleh lidah. Ini menjadikan puting cenderung menggigit ketika bayi melonggarkan penyedut atau menukar kedudukan.

Perhatiannya dialihkan

Seiring bertambahnya usia, tumpuan bayi akan lebih mudah terganggu. Apabila sesuatu menarik perhatiannya, bayi akan memutar kepalanya secara refleks sehingga dia tidak menggigit puting secara tidak sengaja.

Sakit

Apabila anda demam atau mengalami jangkitan saluran telinga, bayi anda mungkin sukar menyusu dan menelan. Ini boleh menyebabkan bayi menggigit puting secara tidak sengaja.

Aliran susu terlalu perlahan

Bayi suka menggigit ketika menyusu boleh disebabkan oleh aliran susu yang perlahan, menjadikannya tidak sabar, terutama jika mereka lapar.

Sebagai tambahan kepada beberapa sebab di atas, menggigit bayi semasa menyusui juga boleh berlaku ketika bayi merasa bosan, mengantuk, menginginkan perhatian, atau hanya ingin bermain.

Cara Mengatasi Bayi Seperti Menggigit Semasa Menyusu

Terdapat beberapa cara untuk mengatasi gigitan bayi semasa memberi makan, termasuk:

1. Jangan bertindak balas secara berlebihan

Apabila puting anda digigit, anda mungkin terkejut dan tiba-tiba menjerit. Reaksi ini juga boleh membuat si kecil anda terkejut, kemudian menangis dan enggan menyusui lagi.

Cara mengatasinya adalah dengan menarik nafas dan tetap tenang. Katakan perlahan-lahan bahawa menggigit menyebabkan anda sakit dan dia tidak boleh melakukannya lagi. Walaupun si kecil anda tidak semestinya memahami apa yang anda katakan, dia akan memahami dari pergerakan yang anda buat.

2. Keluarkan payudara

Apabila puting anda digigit, anda ingin menarik kembali payudara anda secepat mungkin. Walau bagaimanapun, ini sebenarnya boleh menjadikan puting lebih menarik.

Untuk melepaskan payudara, geser jari anda di sudut mulut bayi, kemudian perlahan-lahan lepaskan puting. Anda juga boleh mendorong si kecil ke dada, menekan wajahnya sebentar ke payudara yang menutup hidung dan mulutnya. Kaedah ini secara automatik membuat dia membuka mulutnya dan melepaskan penyedut.

3. Mengurut gusi bayi

Sekiranya si kecil menggigit kerana dia sedang tumbuh gigi, urut gusi dengan jari yang bersih. Anda juga boleh memberikan mainan kepada si kecil anak mata sebelum atau selepas menyusu untuk melegakan gatal pada gusi.

4. Menyusu di tempat yang tenang

Penyusuan susu ibu di tempat yang tenang dapat mengurangkan pelbagai perkara yang dapat mengalihkan perhatian si kecil semasa menyusu. Semasa menyusu, anda dapat memberikan perhatian sepenuhnya dengan membuat kontak mata dan bercakap dengannya.

Apabila si kecil mula tertidur, anda boleh perlahan-lahan melepaskan payudara dari mulutnya.

5. Merona sebelum memberi makan

Sekiranya si kecil menggigit kerana aliran susu tidak lancar, anda boleh mencuba mengurut payudara sebelum memberi susu. Anda juga boleh menyatakan secara ringkas agar susu mengalir, sehingga si kecil anda tidak perlu susah payah ketika menyusu.

Bayi suka menggigit semasa menyusu adalah perkara biasa. Namun, penting untuk mengambil langkah mengatasinya agar tidak menjadi kebiasaan dan anda lebih selesa ketika menyusu.

Namun, jika anda sudah mengalami lepuh atau puting yang sakit, anda boleh merawatnya dengan menggunakan krim khas, menggunakan kompres sejuk, atau menyusu pada bahagian payudara yang tidak menyakitkan.

Sekiranya rasa sakit pada puting disebabkan bayi menggigit semasa penyusuan tidak hilang atau bayi terus menggigit ketika menyusu, anda boleh berjumpa doktor atau perunding laktasi untuk mengetahui sebab dan penyelesaiannya.