Kesihatan

Pengesanan Awal Kanser Serviks dengan Pap Smear

Pemeriksaan PAP smear perlu dilakukan secara berkala untuk mengesan barah serviks. Ini penting kerana kbarah serviks adalah penyakityang sangat berbahaya dan boleh menyebabkan kematian, tetapi dapat disembuhkan jika dikesan dan dirawat lebih awal.

PAP smear adalah prosedur untuk mengambil tisu serviks atau tisu serviks untuk memeriksa keadaan sel serviks di makmal. Melalui pemeriksaan ini, doktor dapat mengesan sama ada terdapat kelainan pada sel atau tisu pada serviks yang membawa kepada barah serviks.

PAP smear disarankan untuk melakukannya dengan kerap, iaitu setiap 3-5 tahun, bergantung pada sejarah dan usia penyakit anda. PAP smear Biasanya ia boleh dilakukan sejak usia 21 tahun.

Prosedur Pemeriksaan PAP smear

Anda perlu berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum melakukan PAP smear. Sebabnya, dalam beberapa keadaan, misalnya ketika anda sedang haid, anda mungkin disarankan untuk menangguhkan pemeriksaan ini, sehingga hasilnya lebih tepat.

Kemudian, anda juga disarankan untuk tidak melakukan hubungan seks, menggunakan cecair pembersih vagina, menggunakan tampon, atau ubat sejak 2 hari sebelum pemeriksaan. PAP smear selesai.

Berikut adalah aliran prosedur pemeriksaan PAP smear:

1. Memakai pakaian khas

Apabila anda tiba di hospital dan berada di bilik pemeriksaan, anda akan diminta menanggalkan pakaian yang anda pakai, kemudian menukarnya menjadi pakaian khas yang telah disediakan oleh pihak hospital.

2. Berbaring di meja peperiksaan

Selepas anda memakai pakaian khas, doktor akan meminta anda berbaring di meja pemeriksaan dengan kaki anda terpisah.

3. Pembukaan faraj

Doktor anda akan memasukkan alat yang berbentuk seperti ekor itik atau spekulum ke dalam mulut vagina anda. Spekulum dapat membuka bukaan faraj dan membantu melebarkan bidang penglihatan, sehingga kawasan serviks dan vagina dapat dilihat dengan lebih jelas.

4. Persampelan tisu

Setelah spekulum dipasang, doktor akan mengambil sampel tisu serviks menggunakan spatula plastik khas dan berus kecil. Setelah sampel tisu diambil, spekulum perlahan-lahan dikeluarkan.

5. Pemeriksaan makmal

Sampel yang telah diambil kemudian akan dihantar ke makmal untuk diuji. Hasil pemeriksaan PAP smear biasanya akan keluar setelah beberapa hari atau sekitar 1−2 minggu.

PAP smear biasanya hanya mengambil masa sekitar 10−20 minit. Prosedur ini boleh menyakitkan dan tidak selesa, tetapi anda tidak perlu takut untuk melakukannya, kerana rasa sakit biasanya hanya ringan dan sementara.

Semasa melakukan PAP smear, doktor juga boleh mengesyorkan pemeriksaan human papillomavirus (HPV) untuk mengesan kehadiran virus HPV yang menyebabkan jangkitan kelamin atau ketuat kelamin, yang juga boleh menyebabkan barah serviks.

Siapa perlukan PAP smear?

Seperti yang dijelaskan sebelum ini, wanita yang berumur 21 tahun atau aktif secara seksual dinasihatkan untuk menjalani pemeriksaan PAP smear.

Bagi wanita berumur 21-29 tahun, pemeriksaan PAP smear harus dilakukan dengan kerap, iaitu setiap 3 atau 5 tahun. Sementara itu, bagi wanita berusia 30–65 tahun yang menjalani PAP smear dan juga ujian HPV, dapat menjalankan kedua-dua pemeriksaan secara berkala setiap 5 tahun.

Wanita berumur 65 tahun ke atas umumnya tidak perlu menjalani pemeriksaan PAP smear, sekiranya keputusan peperiksaan PAP smear sebelumnya normal atau tidak mempunyai aduan yang seharusnya disyaki sebagai barah serviks, misalnya pendarahan faraj selepas menopaus.

Walau bagaimanapun, seorang wanita mungkin dinasihatkan untuk menjalani pemeriksaan yang lebih kerap hlmap smear, jika doktor menemui kelainan pada tisu serviks dan mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti kekurangan imuniti akibat HIV / AIDS atau kesan sampingan kemoterapi.

Untuk mencegah barah serviks, anda perlu menjalani tingkah laku seks yang sihat dan selamat, iaitu dengan tidak menukar pasangan seksual dan selalu memakai kondom ketika melakukan hubungan seks. Di samping itu, anda juga perlu melakukan secara rutin Ujian pap smear untuk pengesanan awal kanser serviks.

Dengan memeriksa PAP smear secara berkala mengikut jadual yang disarankan oleh doktor, barah serviks dapat dikesan lebih awal dan segera dirawat. Semakin cepat barah serviks dirawat, semakin tinggi peluang untuk disembuhkan.