Kesihatan

Maklumat Mengenai Vaksin Campak yang Perlu Anda Ketahui

Vaksin campak adalah vaksin yang diberikan untuk mencegah campak. Vaksin ini adalah salah satu imunisasi wajib untuk kanak-kanak, tetapi orang dewasa juga boleh mendapatkannya. Lihat artikel berikut untuk mengetahui lebih lanjut mengenai vaksin campak.

Vaksin campak berguna untuk menjadikan sistem imun penerima lebih kebal terhadap campak, penyakit berjangkit yang dapat menyebabkan komplikasi serius. Malangnya, kes campak di Indonesia masih agak tinggi dan merupakan antara 10 kes terbesar di dunia.

Campak sebenarnya boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, kebanyakan virus campak merebak di kalangan kanak-kanak. Itulah sebabnya mengapa vaksinasi campak adalah sebahagian daripada imunisasi asas kanak-kanak.

Vaksinasi campak yang lengkap pada anak-anak di Indonesia diharapkan dapat memutuskan rantai penularan campak antara anak-anak. Walaupun begitu, orang dewasa masih boleh mendapatkan vaksin ini, terutama mereka yang berisiko tinggi.

Masa yang tepat untuk memberi vaksin Campak

Campak adalah penyakit berjangkit. Virus ini dapat menyebar ke udara ketika penderita mengeluarkan air liur ketika bersin, batuk, atau bahkan berbicara. Anda juga boleh dijangkiti jika tangan anda terkena titisan yang mengandungi virus campak dan kemudian menyentuh hidung atau mulut anda secara tidak sengaja.

Pencegahan campak dapat dilakukan dengan pemberian vaksin MR yang merupakan gabungan vaksin campak (mmereda) dan vaksin rubella. Kaedah ini berkesan untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

Pada kanak-kanak, vaksin campak harus diberikan untuk pertama kalinya pada usia 9 bulan. Selepas itu, vaksin diulang ketika anak mencapai usia 18 bulan dan 7 tahun sehingga sistem ketahanannya terbentuk secara optimum.

Pada orang dewasa, vaksin campak atau MR boleh diberikan pada bila-bila masa. Tidak seperti vaksin MR pada kanak-kanak, vaksin MR pada orang dewasa diberikan 2 kali dengan selang 4 minggu antara vaksin.

Anda harus mendapatkan vaksin ini jika anda tidak pernah atau meragukan anda menerimanya, tinggal di kawasan di mana campak adalah endemik, atau bekerja di sektor kesihatan. Wanita yang merancang untuk hamil juga disarankan untuk mendapatkan vaksin MR untuk mencegah risiko kecacatan kelahiran yang disebabkan oleh jangkitan Rubella.

Namun, perlu diingat bahawa mendapatkan vaksin campak tidak bermaksud menghindari campak sepenuhnya. Risiko dijangkiti penyakit ini mungkin, tetapi potensinya sangat kecil dan gejala yang muncul boleh menjadi lebih ringan.

Selain itu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menerima vaksin ini, kerana vaksin campak tidak digalakkan untuk wanita hamil dan orang yang menderita keadaan perubatan tertentu, seperti HIV atau gangguan imun lain.