Kehidupan yang sihat

Masa Depan Cerah dengan Berhenti Merokok

Sebatang rokok mengandungi lebih daripada 4000 bahan kimia, banyak yang beracun dan sebab barah. Menghisap rokok secara berterusan adalah sama dengan pengumpulan toksin dalam badan yang boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan anda di masa hadapan.

Cuba berhenti merokok dan mula merasakan manfaatnya kepada tubuh.

Kebaikan Berhenti Merokok

Apabila anda memutuskan untuk berhenti merokok, percayalah, anda tidak akan mengalami kerugian. Sebaliknya, begitu banyak faedah dapat dirasakan setelah berhenti merokok gulungan tembakau yang mematikan ini.

 • Nampak lebih muda. Merokok dapat mengurangkan pengambilan oksigen ke kulit, menjadikan kulit anda kelihatan tua. Tetapi apabila anda berhenti merokok, kulit anda akan mendapat lebih banyak oksigen, sehingga mencegah penuaan dini dan munculnya kedutan.
 • Elakkan tekanan. Anda selalu berfikir bahawa merokok dapat menghilangkan tekanan berkat kandungan nikotin. Tetapi apa yang sebenarnya berlaku ialah anda mengalami gejala penarikan dari nikotin dan merokok adalah santai. Harap maklum bahawa kesan ini hanya sementara. Nikotin bukan ubat untuk menghilangkan tekanan. Sebenarnya, menurut penyelidikan, tahap tekanan orang yang berhenti merokok akan menurun dibandingkan ketika mereka masih merokok.
 • Meningkatkan kesuburan. Lapisan rahim dan kualiti sperma akan bertambah baik setelah berhenti merokok. Ini bermaksud, peluang untuk mempunyai anak lebih tinggi daripada ketika masih merokok.
 • Prestasi seks yang lebih baik. Dengan berhenti merokok, aliran darah akan menjadi lebih lancar dan memberi kesan yang baik terhadap kepekaan anda. Kualiti seks akan menjadi lebih baik. Lelaki akan mengalami ereksi yang lebih baik, sementara wanita akan mudah terangsang dan mengalami orgasme.
 • Senyuman kelihatan lebih menawan. Apabila anda merokok, gigi anda akan kelihatan kuning dan bernoda. Tetapi setelah berhenti, gigi akan kelihatan lebih putih dan nafas akan berbau lebih segar daripada sebelumnya.
 • Elakkan penyakit mematikan. Risiko terkena barah paru-paru, strok, serangan jantung, barah mulut, barah tekak, barah bibir dan barah lidah akan berkurang setelah anda berhenti merokok.
 • Mempunyai keluarga yang sihat. Inilah yang penting. Orang yang anda sayangi akan sihat kerana mereka bebas dari bahaya asap rokok.

Mari Berhenti Merokok

Berhenti merokok tidaklah mudah, terutama bagi anda yang sudah bertahun-tahun merokok. Tetapi jika anda mempunyai tekad yang kuat, maka tidak ada yang mustahil. Tidak perlu risau tentang mitos yang beredar, seperti berhenti merokok boleh membuat anda stres, gemuk, dan lain-lain. Ikutlah pendirian anda untuk menjadikan hidup lebih baik.

Berikut adalah beberapa petua untuk bebas dari merokok.

 • Fokus pada faedahnya. Terdapat begitu banyak manfaat kesihatan yang akan anda rasakan ketika berhenti merokok, seperti yang disebutkan di atas, menyelamatkan orang yang anda sayangi dari penyakit yang disebabkan oleh asap rokok, dan menjimatkan wang.
 • Tetapkan tarikh. Perlu ada tarikh yang pasti ketika anda mula melakukannya, walaupun ada halangan ketika anda mulai mencubanya, seperti tekanan. Tekanan adalah halangan terbesar yang akan anda alami ketika memutuskan untuk berhenti merokok. Oleh itu, apabila tarikhnya semakin hampir, anda harus bersedia secara mental dan emosi. Ingat, jangan menangguhkannya lagi. Semakin cepat anda memulakan, semakin lama anda akan hidup.
 • Minta sokongan. Nyatakan muhibah ini kepada orang terdekat, seperti pasangan, keluarga, dan rakan-rakan. Mereka yang mementingkan anda pasti akan menyokong anda untuk menjalani kehidupan yang sihat dan sokongan itu sangat bermakna. Anda juga boleh mengajak rakan perokok untuk berhenti bersama. Dengan cara itu, anda boleh saling menyokong sehingga anda benar-benar kehabisan rokok.
 • Dapatkan rawatan perubatan. Bercakap dengan doktor anda mengenai keinginan anda untuk berhenti merokok. Biasanya langkah perubatan yang digunakan untuk merawat ini adalah terapi penggantian nikotin (NRT). Anda boleh mendapatkan kesan nikotin daripada permen karet atau lozenges yang semuanya mengandungi nikotin.
 • Gerakkan badan. Selain menjadikan badan sihat, aktif dapat mengalihkan perhatian dan mengurangkan keinginan anda untuk merokok. Anda boleh berlari di sekitar kompleks rumah anda, lompat tali, tempat duduk atau sukan lain yang boleh dilakukan tanpa memerlukan persiapan khas. Anda juga boleh melakukan pekerjaan rumah tangga, seperti menyapu, membersihkan lantai, atau menyiram tanaman. Apabila keinginan untuk merokok muncul di pejabat, anda dapat mengalihkan perhatiannya dengan keluar dari kerusi dan berjalan-jalan di luar, tangga atas dan bawah, atau melakukan senaman ringan seperti berlari di tempat.
 • Sentiasa ada gula-gula di dalam beg. Apabila keinginan datang, kunyah sesuatu, seperti gula-gula. Ini dapat membantu anda berhenti merokok.
 • Elakkan semua pencetus. Elakkan apa-apa yang mendorong anda merokok, seperti bergaul dengan rakan-rakan yang merokok. Elakkan juga tempat yang dipenuhi perokok. Buang semua rokok atau asbak di rumah anda.
 • Katakan tidak pada rokok. Apabila anda memutuskan untuk berhenti merokok, cubalah mendisiplinkan diri anda. Mungkin sesekali anda tergoda untuk merokok dan berkata, "Hanya sebatang rokok itu baik-baik saja." Lebih baik menjauhkan pemikiran itu. Merokok walaupun sebatang rokok boleh mendorong anda untuk terus menghisap rokok berulang kali.

Jadikan hidup anda lebih berkualiti dengan menjalani tanpa merokok. Berhenti merokok jangan berlengah lagi, mulailah melakukannya sekarang.