Kesihatan

Pelbagai jenis katarak yang perlu diperhatikan

Terdapat pelbagai jenis katarak yang boleh berlaku. Katarak jenis ini dikategorikan berdasarkan lokasi katarak atau berdasarkan bagaimana katarak berkembang di mata pesakit.

Sebenarnya, semua jenis katarak mempunyai satu kesamaan, iaitu mengaburkan lensa mata yang menyebabkan gangguan penglihatan. Sebilangan besar katarak berlaku pada orang tua (tua) sebagai proses penuaan.

Namun, ada juga jenis katarak yang boleh terjadi pada usia muda, bahkan sejak lahir. Oleh itu, penting bagi anda untuk mengetahui pelbagai jenis katarak untuk menjangkakan keadaan ini.

Jenis Katarak

Berikut adalah pelbagai jenis katarak yang biasanya berlaku:

1. Katarak nuklear

Katarak nuklear adalah jenis katarak yang terbentuk di tengah lensa. Katarak jenis ini paling kerap dijumpai pada orang tua. Pada orang tua yang memiliki rabun jauh, gejala awal katarak nuklear dapat menjadi peningkatan penglihatan, kerana penampilan katarak menimbulkan kesan rabun jauh yang mengatasi rabun jauh.

Walaupun pada orang tua yang mempunyai penglihatan yang baik, katarak menyebabkan rabun jauh yang mengaburkan penglihatan mereka. Lama kelamaan lensa akan mengeras, mengubah warna kuning-coklat gelap, dan menyukarkan penghidap untuk melihat dan membezakan warna.

2. Katarak kortikal

Katarak jenis ini berlaku di pinggir luar lensa atau di kawasan yang dikenali sebagai korteks. Katarak kortikal membentuk kawasan putih seperti roda yang mengelilingi lensa. Keadaan ini menjadikan cahaya yang masuk ke mata tersebar dan menyebabkan penghidap sering merasa terpana atau mengalami penglihatan kabur.

Biasanya, orang dengan katarak kortikal mengalami masalah penglihatan ketika memandu pada waktu malam, melihat objek yang jauh, dan membezakan warna. Orang yang menghidap diabetes umumnya berisiko lebih tinggi terkena katarak jenis ini.

3. Katarak subkapsular

Terdapat 2 jenis katarak subskapsular, iaitu posterior dan anterior. Katarak subkapsular posterior Ia terbentuk di kawasan di belakang lensa, tepat di jalan cahaya ketika melewati lensa, dan biasanya disebabkan oleh diabetes. Sementara itu, katarak subkapsular anterior terletak di hadapan lensa yang biasanya disebabkan oleh kecederaan.

Katarak subkapsular cenderung berkembang lebih cepat daripada banyak jenis katarak lain. Umumnya, orang dengan katarak jenis ini mengalami gangguan penglihatan pada jarak dekat (terutama ketika membaca) dan sukar melihat dalam cahaya terang.

4. Katarak Kongenital

Katarak kongenital adalah sejenis katarak yang terbentuk semasa lahir atau semasa kecil. Tanda bayi mengalami katarak adalah bahawa pusat mata atau murid kelihatan kelabu atau putih. Sebenarnya, keseluruhan murid mungkin kelihatan tertutup.

Dalam kebanyakan kes, kejadian katarak berkaitan dengan faktor genetik. Sementara dalam kes lain, katarak boleh disebabkan oleh keadaan atau penyakit tertentu, seperti penyakit rubela yang dialami oleh ibu semasa mengandung dan galaktosemia pada bayi.

5. Katarak traumatik

Katarak traumatik dapat berkembang apabila terdapat kecederaan pada bola mata, misalnya dari panas, bahan kimia, atau serpihan batu. Katarak ini boleh berlaku sejurus selepas kecederaan atau muncul hingga beberapa tahun kemudian.

Sebagai tambahan kepada pelbagai jenis katarak yang disebutkan di atas, katarak juga boleh muncul setelah seseorang menjalani rawatan radiasi, disebabkan oleh kesan sampingan pada pembedahan mata, atau akibat penyalahgunaan ubat steroid.

Jenis katarak yang berlainan boleh mempunyai sebab dan gejala yang berbeza. Sekiranya anda fikir anda mempunyai masalah penglihatan, beritahu doktor anda dengan jelas mengenai gejala anda.

Ceritakan juga mengenai sejarah memakai cermin mata atau sejarah kecederaan pada mata. Ini akan memudahkan doktor untuk menentukan sebab dan rawatan katarak yang sesuai untuk anda.