Kehidupan yang sihat

Mengenali Punca Keletihan Otot dan Cara Mengatasinya

Keletihan otot boleh didefinisikan sebagai penurunan prestasi otot kerana aktiviti yang berat. Ini boleh berlaku kerana pelbagai perkara. Bermula dari aktiviti yang dilakukan berulang kali atau berterusan, hingga kurang tidur.

Mengetahui sebab dan cara untuk merawat keletihan otot adalah penting. Kerana dengan mengetahui dua perkara ini, anda akan mengetahui langkah-langkah yang harus diambil ketika mengalami keletihan otot.

Pelbagai Punca Keletihan Otot

Berikut adalah beberapa penyebab keletihan otot:

 • Aktiviti berlebihan

Setiap hari kita melakukan pelbagai aktiviti, yang jika dilakukan secara berlebihan, secara sedar atau tidak dapat menyebabkan keletihan, termasuk keletihan otot. Bermula dari aktiviti kerja di pejabat, kerja luar, suri rumah yang sibuk mengurus keluarga dan pelbagai keperluan, hingga anak-anak yang sibuk dengan pelbagai aktiviti sekolah dan ekstrakurikuler.

 • Kurang tidur

Kurang tidur sebenarnya boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Tetapi ibu bapa atau suri rumah yang bekerja, menjaga anak-anak, dan melakukan tugas lain yang menguras tenaga, lebih berisiko untuk mengalaminya. Begitu banyak tugas yang dapat dilakukan dapat mengurangkan waktu tidur pada waktu malam. Namun, kurang tidur boleh menyebabkan keletihan otot.

 • Senaman yang berlebihan

Senaman baik untuk kesihatan, tetapi jika dilakukan secara berlebihan, ia akan memberi kesan negatif kepada kesihatan, termasuk menyebabkan keletihan otot. Ini berlaku kerana badan kekurangan oksigen sehingga penghasilan asid laktik meningkat. Apabila asid laktik menumpuk dalam darah, anda boleh mengalami keletihan otot, sakit otot, sakit perut, dan loya.

 • Tekanan dan kemurungan

Keletihan otot boleh dipengaruhi oleh gangguan kesihatan mental, seperti tekanan dan kemurungan. Terdapat pelbagai penyebab tekanan, seperti kerja pejabat, kerja rumah, hubungan dengan pasangan, atau akibat menderita penyakit tertentu. Anda boleh mengalami keletihan otot akibat kegelisahan yang anda rasakan.

 • Haid yang berat

Perubahan hormon estrogen dan progesteron yang berlaku semasa haid, boleh menyebabkan tubuh kekurangan cairan atau mengalami dehidrasi. Apabila badan mengalami dehidrasi, cenderung mengalami keletihan otot. Risiko dehidrasi akan meningkat apabila anda mengalami haid yang berat, di mana jumlah darah yang dikeluarkan lebih banyak daripada biasa.

 • Menderita penyakit tertentu

Keletihan otot juga boleh disebabkan oleh penyakit tertentu. Seseorang yang mempunyai selesema, anemia, penyakit Addison, fibromyalgia, palsi serebrum, tuberkulosis, dan strok akan lebih berisiko mengalami keletihan otot.

Perkara-perkara ini memang boleh mencetuskan keletihan otot. Sekiranya ini dialami, anda mungkin mengalami sakit, sakit di bahagian badan tertentu, kekejangan otot, gegaran, dan kekejangan otot.

Kesan yang Anda Rasakan Semasa Mengalami Keletihan Otot

Keletihan otot boleh mengakibatkan keletihan badan secara keseluruhan. Ini boleh menyebabkan anda merasa:

 • Tidak bermotivasi

Kesan keletihan boleh menyebabkan motivasi anda berkurang semasa menjalankan aktiviti. Sudah tentu ini akan membuat aktiviti anda terganggu, kerana mereka tidak mempunyai semangat untuk melakukannya.

 • Sukar menumpukan perhatian

Kesukaran untuk menumpukan perhatian dan mengingati sesuatu yang harus dilakukan juga dapat dialami kerana keletihan otot. Ini menyukarkan anda memulakan aktiviti atau menyelesaikan kerja tepat pada waktunya.

Cara Mengatasi Keletihan Otot

Sekiranya anda mengalami gejala keletihan otot, perkara pertama yang perlu dilakukan adalah berehat secukupnya dan pastikan anda terhidrasi dengan baik. Kemudian amalkan makanan berkhasiat dan berkhasiat, untuk menjaga kesihatan otot anda.

Salah satu makanan berkhasiat yang sangat digalakkan ketika mengalami keletihan otot adalah daging ayam. Makanan ini harus dipilih kerana mengandungi protein, vitamin, dan mineral yang diperlukan oleh tubuh untuk memperbaiki sel-sel otot. Anda boleh makan ayam secara langsung atau memakannya dalam bentuk pati ayam.

Minum ayam (pati ayam), dipercayai lebih bermanfaat daripada memakan ayam, kerana jus ayam utuh yang terdapat dalam bentuk pati ayam mengandungi pelbagai jenis nutrien. Bermula dengan protein, carnosine, kreatin, kepada asid amino dan peptida berguna untuk mempercepat pembebasan asid laktik dan ammonia di dalam badan. Jadi pemulihan lebih cepat dari keletihan otot.

Manfaat pati ayam untuk mengatasi keletihan otot termasuk:

 • Penyelidikan menunjukkan bahawa kandungan protein semula jadi yang terkandung dalam pati ayam dapat meningkatkan memori otak, prestasi otak, dan kemampuan untuk berkonsentrasi. Oleh itu, pengambilan pati ayam disyorkan untuk membantu mengatasi keletihan yang boleh menyukarkan anda untuk menumpukan perhatian.
 • Kandungan asid amino dalam pati ayam berguna untuk memperbaiki tisu badan, menjalankan fungsi badan, dan mengembalikan tenaga badan yang hilang akibat keletihan, termasuk keletihan otot.
 • Kandungan carnosine terkandung dalam pati ayam adalah antioksidan, sehingga dapat menghambat kerusakan tisu dan mengembalikan prestasi tubuh yang disebabkan oleh keletihan.
 • Kandungan creatine yang terkandung dalam pati ayam asli berguna untuk meningkatkan tenaga badan. Selain itu, kandungan creatine juga dapat mengurangkan risiko mengalami keletihan akibat bersenam atau kurang tidur.

Bagi anda yang mengalami keletihan otot, pengambilan pati ayam terbukti secara klinikal untuk melegakan keletihan yang disebabkan. Di samping itu, ia juga dipercayai dapat mengoptimumkan kemampuan tumpuan anda semula. Namun, jika keletihan otot mengganggu rutin anda dan gejala anda semakin teruk, segera berjumpa doktor. Kerana, mungkin keletihan otot yang anda alami disebabkan oleh keadaan kesihatan yang lebih serius.