Kesihatan

Menyedari Perbezaan antara NICU dan PICU

Selain orang dewasa, terdapat juga kemudahan penjagaan khas untuk bayi dan kanak-kanak di hospital. Dua kemudahan ini adalah NICU (Unit Rawatan Rapi Neonatal) dan PICU (Unit Rawatan Rapi Pediatrik). Aapakah perbezaan antara NICU dan PICU?

Kedua-dua jenis kemudahan kesihatan tersebut ditujukan untuk bayi dan kanak-kanak dengan keadaan kritikal yang memerlukan rawatan intensif. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara NICU dan PICU dan fungsinya, lihat penjelasan berikut.

Perbezaan antara NICU dan PICU

Walaupun pada pandangan pertama mereka kelihatan serupa, NICU dan PICU sebenarnya mempunyai perbezaan berikut:

NICU

NICU adalah unit rawatan rapi yang disediakan khusus untuk bayi baru lahir dengan keadaan kritikal atau menghadapi masalah kesihatan yang teruk. Julat umur pesakit yang dirawat di NICU adalah bayi baru lahir hingga berumur 28 hari.

Beberapa keadaan yang membuat bayi memerlukan rawatan di NICU adalah bayi yang dilahirkan sebelum waktunya, mengalami cacat kongenital yang teruk, mengalami kegagalan pernafasan, mengalami jangkitan teruk (sepsis), menderita dehidrasi, atau mengalami pendarahan berat.

Bilik NICU dilengkapi dengan pelbagai peralatan perubatan untuk merawat keadaan kritikal, termasuk:

 • alat pernafasan

  Di ruang NICU, terdapat berbagai alat bantu pernafasan, seperti silinder oksigen, selang oksigen atau topeng, dan mesin ventilator. Peralatan ini digunakan untuk membantu bayi yang sukar bernafas atau tidak dapat bernafas sama sekali. Dalam merawat bayi yang mengalami masalah pernafasan yang teruk, doktor sering kali memerlukan intubasi untuk memasang saluran pernafasan yang kemudian akan disambungkan ke mesin ventilator, untuk membantu bayi bernafas.

 • bayi lebih panas (bayi lebih panas)

  Bayi yang baru lahir, terutamanya bayi pramatang, mempunyai tisu kurang lemak dan oleh itu berisiko terkena selesema atau hipotermia. Oleh itu, penghangat bayi diperlukan untuk memastikan suhu badannya tetap panas.

 • Inkubator

  Inkubator adalah alat dalam bentuk kotak khas untuk bayi dengan dinding yang terbuat dari plastik tebal dan telus yang mempunyai kawalan suhu untuk mengelakkan bayi menjadi sejuk. Alat ini juga berfungsi untuk melindungi bayi dari jangkitan.

 • Pantau tanda-tanda penting

  Di ruang NICU ada monitor untuk memantau tanda-tanda vital bayi, yang meliputi kadar oksigen dalam darah, kadar pernafasan, denyut jantung, suhu badan, dan tekanan darah bayi. Bilik NICU juga dilengkapi dengan pelbagai alat lain yang diperlukan untuk menyokong kesihatan bayi, seperti alat fototerapi dan tabung makan yang akan dilekatkan pada hidung atau mulut bayi untuk menyusu atau susu formula.

PICU (Unit Rawatan Rapi Pediatrik)

Tidak seperti NICU yang khusus untuk bayi baru lahir yang berumur sehingga 28 hari, PICU disediakan untuk bayi berusia lebih dari 1 bulan dan kanak-kanak berumur 1 hingga 18 tahun dengan keadaan kritikal.

Keadaan yang teruk dan berpotensi membawa maut pada bayi yang lebih tua dan kanak-kanak yang memerlukan perawatan di PICU termasuk asma yang teruk, dehidrasi yang teruk, pendarahan akibat kecederaan atau kemalangan serius, sepsis, kegagalan organ, keracunan, dan meningitis.

Bayi dan kanak-kanak yang baru menjalani pembedahan besar juga biasanya perlu dirawat selama beberapa waktu di PICU.

Sama seperti NICU, bilik PICU juga dilengkapi dengan pelbagai peralatan perubatan untuk memantau dan merawat keadaan kritikal bayi dan kanak-kanak, dari inkubator, peralatan fototerapi, mesin ventilator, silinder oksigen, hingga alat kejutan jantung khas untuk anak-anak.

Rawatan di RWang NICU dan PICU

Selain dilengkapi dengan pelbagai peralatan perubatan, bilik PICU dan NICU juga dilengkapi dengan pelbagai ubat kecemasan, seperti dobutamine dan epinefrin, yang boleh diperlukan pada bila-bila masa sekiranya keadaan pesakit menjadi kritikal.

Semasa dirawat di bilik intensif ini, bayi dan kanak-kanak dengan keadaan kritikal akan dipantau dan dinilai dengan teliti oleh pasukan perubatan yang terdiri daripada pengamal am, pakar pediatrik, dan jururawat. Perbezaannya ialah NICU dipimpin oleh pakar pediatrik yang merupakan pakar neonatologi, sementara PICU dipimpin oleh pakar pediatrik yang merupakan pakar ERIA.

Di bilik intensif ini, ibu bapa boleh menemani anak-anak yang sakit, tetapi jumlah pelawat dan waktu lawatan yang lain akan terhad. Tujuannya adalah untuk mewujudkan suasana yang tenang dan selesa bagi pesakit, dan untuk mengelakkan pesakit daripada dijangkiti.

Prinsip menangani bayi dan kanak-kanak yang kritikal di unit rawatan rapi ini sebenarnya tidak jauh berbeza. Perbezaan antara NICU dan PICU terletak pada kumpulan umur pesakit, yang tentunya akan mempengaruhi jenis dan ukuran peralatan di dalamnya.