Kesihatan

Selain daripada kecederaan sukan, sakit reumatik adalah gejala penyakit

Sciatica umumnya dirasakan setelah melakukan sukan atau aktiviti fizikal yang cukup berat. Walau bagaimanapun, dalam keadaan tertentu, sakit rematik boleh menjadi tanda penyakit yang perlu anda perhatikan.

Sciatica dapat dialami oleh sesiapa sahaja, termasuk atlet yang selalu bersenam. Sciatica dapat dirasakan di pelbagai bahagian badan seperti leher, punggung, tangan, dan kaki. Kenali perbezaan antara sakit reumatik akibat senaman dan penyakit, sehingga anda tidak lagi keliru dalam menanggapi.

Mengenali Sciatica Disebabkan oleh Sukan

Sciatica yang disebabkan oleh senaman biasanya berlaku ketika seseorang baru mula bersenam, meningkatkan jangka masa atau meningkatkan intensiti latihan yang biasa. Kesakitan berlaku kerana otot mengalami tekanan fizikal yang berlebihan. Ini juga mungkin kerana otot bekerja lebih keras daripada biasa.

Secara amnya, sakit reumatik dirasakan sebaik sahaja selepas bersenam atau melakukan aktiviti fizikal yang berat. Namun, ada juga sakit reumatik yang hanya dirasakan sekitar 1-2 hari setelah bersenam, keadaan ini disebut rematik sakit otot yang tertangguh (DOMS). Sciatica ini berlaku kerana tekanan menyebabkan air mata kecil pada otot, kerana otot cuba menyesuaikan diri dengan aktiviti fizikal yang sedang dijalankan. Secara amnya, sakit reumatik akan perlahan-lahan berkurang setelah otot terbiasa dengan rutin senaman.

Sciatica kerana senaman secara amnya akan reda dengan sendirinya dalam masa 1-2 hari atau sekurang-kurangnya kurang dari lima hari. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk menghilangkan rasa sakit akibat senaman, seperti:

 • Cukup rehat
 • Melakukan urutan
 • Kompres sejuk di kawasan yang sakit
 • Ambil anti-radang dan ubat penahan sakit seperti yang diarahkan oleh doktor anda.

Untuk mengurangkan kemungkinan sciatica, disarankan untuk memanaskan badan sebelum bersenam. Juga, jangan ubah intensiti dan jangka masa latihan menjadi melampau. Berubah secara beransur-ansur, sehingga otot dapat menyesuaikan diri dari masa ke masa.

Walau bagaimanapun, jika sakit reumatik sangat menjengkelkan dan tidak hilang, disarankan agar anda berjumpa doktor. Terutama jika terdapat pembengkakan atau lebam di kawasan itu mengalami sakit reumatik.

Menandakan Sciatica sebagai Gejala Penyakit

Sebaliknya, sakit rematik juga boleh disebabkan oleh kesan sampingan pengambilan ubat-ubatan dan gejala penyakit atau jangkitan tertentu. Dalam keadaan ini, sakit reumatik dapat dirasakan di mana-mana bahagian badan, tanpa alasan yang jelas.

Sciatica boleh berlaku kerana mengambil ubat kolesterol statin, kumpulan ubat tekanan darah tinggi Inhibitor ACE, atau akibat jangkitan virus termasuk selesema, jangkitan bakteria, radang sendi, fibromyalgia, penyakit lupus, dan penyakit tiroid.

Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor, terutamanya jika rasa sakit yang anda rasakan tidak hilang walaupun telah dirawat, terutamanya jika disertai dengan:

 • Otot terasa sangat lemah
 • Susah bernafas
 • Sakit kepala atau rasa berputar
 • Leher terasa kaku
 • Demam panas
 • Bengkak atau kemerahan di sekitar otot yang terasa sakit
 • Terdapat tanda gigitan kutu atau tungau pada bahagian badan yang terasa sakit
 • Warna air kencing menjadi lebih gelap

Jangan memandang rendah perasaan reumatik pada badan. Tanyakan kepada doktor anda jika sakit rematik terus mengganggu aktiviti anda, kerana ini boleh menjadi "isyarat" keadaan serius.