Kesihatan

Wanita hamil, mengetahui sebab dan bahaya tekanan darah tinggi semasa hamil

Wanita hamil sering mengalami sakit kepala, penglihatan kabur, dan jarang membuang air kecil? Berhati-hati,kamu tahu. Ini boleh menjadi tanda bahawa wanita hamil mengalami tekanan darah tinggi. Tekanan darah tinggi semasa mengandung jangan dianggap remeh, kerana boleh membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin.

Biasanya, tekanan darah orang dewasa berkisar antara 90/60 mmHg hingga 120/80 mmHg. Walau bagaimanapun, pada wanita hamil yang mempunyai tekanan darah tinggi, tekanan darah boleh melebihi 140/90 mmHg.

Punca Darah Tinggi Semasa Kehamilan

Tekanan darah tinggi semasa kehamilan atau hipertensi kehamilan adalah tekanan darah tinggi yang berlaku semasa kehamilan. Biasanya keadaan ini akan hilang atau bertambah baik setelah bayi dilahirkan.

Punca tekanan darah tinggi semasa kehamilan tidak diketahui secara pasti. Namun, ada beberapa perkara yang diketahui dapat meningkatkan risiko wanita hamil mengalami keadaan ini, iaitu:

  • Pernah mengalami tekanan darah tinggi sebelum hamil atau mempunyai sejarah hipertensi kehamilan pada kehamilan sebelumnya.
  • Menghidap penyakit buah pinggang atau diabetes.
  • Berumur kurang dari 20 tahun atau lebih dari 40 tahun ketika hamil.
  • Mengalami kembar.
  • Berat badan berlebihan.
  • Mengalami gangguan dalam sistem imun.

Adakah Darah Tinggi Berbahaya untuk Wanita Hamil?

Tekanan darah tinggi boleh membahayakan wanita hamil dan bayi mereka yang belum lahir. Di samping itu, wanita hamil dengan hipertensi juga lebih berisiko mengalami komplikasi semasa melahirkan anak, walaupun selepas itu.

Berikut adalah bahaya yang boleh berlaku akibat tekanan darah tinggi semasa kehamilan:

1. Keguguran

Sekiranya wanita hamil mempunyai sejarah tekanan darah tinggi, maka tekanan darah tinggi dapat menjadi lebih parah semasa kehamilan. Sekiranya tidak dapat dikawal dengan betul, tidak mustahil keadaan ini boleh menyebabkan keguguran.

2. Aliran darah ke plasenta terganggu

Plasenta yang tidak mendapat cukup darah boleh menyebabkan janin kekurangan oksigen dan nutrien. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, janin berisiko mengalami gangguan pertumbuhan (IUGR), kelahiran pramatang, dan berat lahir rendah.

3. Gangguan plasenta

Gangguan plasenta atau gangguan plasenta adalah komplikasi kehamilan di mana plasenta berpisah dari dinding rahim sebelum kelahiran berlaku. Risiko keadaan ini biasanya lebih tinggi pada wanita hamil yang mempunyai preeklamsia

Gangguan plasenta boleh menyebabkan wanita hamil mengalami pendarahan teruk yang boleh mengancam bukan sahaja kehidupan mereka sendiri, tetapi juga kehidupan janin yang mereka bawa.

4. Kerosakan organ

Tekanan darah tinggi yang tidak terkawal semasa hamil boleh menyebabkan wanita hamil mengalami kerosakan pada organ penting, iaitu otak, jantung, paru-paru, ginjal, dan hati.

Tekanan darah tinggi semasa kehamilan adalah keadaan perubatan yang memerlukan rawatan seawal mungkin, sehingga janin dan wanita hamil tetap dalam keadaan sihat. Oleh itu, wanita hamil perlu melakukan pemeriksaan kehamilan secara berkala ke pakar obstetrik supaya doktor dapat mengesan lebih awal jika terdapat tekanan darah tinggi atau masalah kesihatan lain.

Di samping itu, wanita hamil juga disarankan untuk makan makanan berkhasiat, termasuk vitamin pranatal yang diberikan oleh doktor, berehat secukupnya, mengawal tekanan, dan jangan terlalu letih.