Kehidupan yang sihat

Kesan kerosakan pada kesihatan dan cara mengatasinya

Perpisahan pastinya sangat menyakitkan. Bukan sahaja ini membebankan minda, pengalaman ini bahkan boleh mempengaruhi keadaan fizikal orang yang mengalaminya. Walau bagaimanapun, terdapat pelbagai cara untuk teruskan Apa yang boleh dilakukan agar kehidupan selepas putus cinta dapat kembali normal.

Putus adalah seperti menarik plaster pada luka terbuka. Sedih, marah, dan kecewa pasti menyelubungi fikiran dan perasaan dalam masa yang singkat. Namun, jangan sekali-kali memandang rendah perasaan putus cinta, kerana rasa sakit yang timbul boleh memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental.

Beragam Kesan perpecahan

Putus tidak mudah dan begitu menyakitkan. Walaupun sebilangan orang dapat menerima kenyataan dan teruskan dengan cepat, tetapi ada juga kemurungan. Sebenarnya, perpecahan dianggap menyebabkan perubahan fungsi kognitif.

Kesedihan dan emosi adalah reaksi normal yang dialami oleh seseorang ketika perpisahan. Namun, perpecahan sebenarnya boleh menyebabkan dua jenis reaksi, iaitu reaksi sihat dan tidak sihat. Berikut adalah reaksi perpisahan yang sihat:

 • Marah dan kecewa
 • Menangis
 • Sedih dan takut
 • Insomnia
 • Hilang semangat dan minat dalam aktiviti

Keadaan ini akan bertambah baik dan anda boleh mula menyesuaikan diri seiring dengan berjalannya waktu. Jangka masa untuk seseorang pulih dari perpisahan berbeza-beza. Jadi, bersabar adalah kaedah terbaik untuk teruskan dari perpisahan.

Reaksi putus cinta yang dikatakan tidak sihat adalah ketika kesakitan dan kesedihan yang disebabkan oleh putus cinta tidak bertambah baik selama beberapa minggu atau bertambah buruk. Reaksi perpecahan yang tidak sihat termasuk:

 • Sedih, kosong, atau putus asa hampir sepanjang hari dan setiap hari
 • Kurang tidur atau terlalu banyak tidur
 • Kehilangan berat badan dan kehilangan selera makan atau sebaliknya, peningkatan selera makan dan berat badan
 • Selalunya merasa tidak berharga
 • Tidak bersemangat dengan aktiviti
 • Kesukaran menumpukan perhatian atau membuat keputusan
 • Mempunyai pemikiran kematian atau bunuh diri
 • Pengambilan minuman beralkohol atau ubat untuk mengawal emosi

Sekiranya reaksi putus tidak bertambah baik dalam 2-3 minggu, anda mesti berjumpa doktor atau ahli psikologi. Selain memberi kaunseling yang dapat membantu menguruskan emosi anda, doktor anda juga boleh memberi ubat antidepresan jika diperlukan.

Langkah Teruskan Selepas perpisahan

Walaupun tidak mudah dan menyakitkan, itu tidak bermakna anda harus mengurung diri, menangis berhari-hari, untuk menolak makan dan tidur. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menjadikan perpecahan ini menjadi lebih mudah dan membantu anda bangkit dan kembali berdiri.

Nah, berikut adalah beberapa langkah pasti teruskan selepas perpisahan anda boleh cuba lakukan:

1. Terima kenyataan

Menerima hakikat bahawa hubungan cinta anda mesti berakhir adalah kunci untuk teruskan selepas putus cinta. Proses ini sukar dan memerlukan banyak masa. Namun, lebih baik menerima kenyataan dengan anggun daripada menolak atau menahan emosi anda.

Maksudnya, terima hakikat bahawa hubungan anda dengannya sudah berakhir dan jalan terbaik adalah teruskan.

2. Luangkan masa untuk diri sendiri

Sebilangan orang tidak mempunyai masalah dengan pekerjaan atau aktiviti harian setelah putus cinta. Namun, jika anda tidak merasa siap untuk memulai kembali kegiatan normal, luangkan sedikit masa untuk menenangkan diri. Cari tempat yang membuat anda selesa dan meluahkan isi hati anda.

3. Jauhkan jarak anda

Jangan tergoda dengan keinginan untuk menelefon atau mengirim SMS kepada mantan anda. Elakkan juga mengetahui tentangnya, baik melalui media sosial, kenalan telefon, pesanan teks, atau e-mel.

Selain itu, anda juga tidak perlu mengangkat telefon atau membalas mesej dari dia. Simpan semua memorabilia yang dapat mengingatkan anda kepadanya. Anda boleh menyimpannya di tempat yang sukar dijangkau atau membuangnya.

4. Jangan membincangkannya

Bercakap mengenai bekas kekasih anda dengan rakan anda mungkin merupakan cara untuk beremosi. Namun, cubalah untuk tidak menyebut perkara lain mengenai dirinya. Alihkan perbincangan ke topik menarik lain ketika anda bersama rakan.

5. Tidak perlu saling menyalahkan

Tidak perlu menyalahkan diri sendiri, menyalahkan dia, atau menyalahkan orang lain hanya untuk melampiaskan emosi anda dan melupakannya. Lebih baik menerima kenyataan dan mengalihkan perhatian anda kepada perkara positif.

6. Belajar dari pengalaman

Perpisahan dapat mengajar anda tentang apa yang baik dan buruk dalam hubungan. Anda boleh mengetahui tentang apa yang boleh menyebabkan perpecahan dan apa yang harus dilakukan dalam hubungan.

7. Bayangkan gembira tanpa itu

Fokus pada diri anda dan buat diri anda sibuk, seperti pergi ke salun dan mendapatkan potongan rambut baru, menghabiskan masa dengan rakan dan keluarga, melakukan hobi yang anda gemari, sukarela di suatu tempat, atau mengikuti kelas tertentu.

Jangan lupa untuk menyuburkan badan anda dengan memakan makanan berkhasiat. Sekiranya muzik membuat anda gembira, cuba dengarkan muzik yang optimis semasa anda bergerak.

8. Cuba kkembali bersosial

Bergaul dengan rakan, berkunjung ke tempat baru, atau menghadiri acara seperti perkahwinan atau seminar, boleh membuka peluang untuk anda bertemu dengan orang baru atau juga orang baru.

Selain itu, mencurahkan hati anda kepada rakan atau keluarga juga dapat membantu anda merasa lebih baik. Namun, seboleh-bolehnya elakkan pergi ke acara di mana anda dapat bertemu dengan bekas kekasih anda.

9. Cuba bersikap baik

Perpisahan membuat emosi anda tidak stabil. Namun, jangan biarkan anda mengeluarkannya pada orang lain yang tidak bersalah. Cuba sentiasa mengawal emosi anda dan bersikap baik kepada orang di sekeliling anda. Sokongan orang-orang di sekitar anda sebenarnya dapat membantu anda mempermudahnya teruskan.

10. Jangan bersangka buruk

Tidak setiap lelaki atau wanita yang anda temui adalah orang yang sama dengan anda. Ketahuilah bahawa hubungan anda sebelum ini dijalin dengan alasan. Oleh itu, buka minda anda dengan lebih luas dan fikirkan hubungan yang berbeza atau lebih baik dari sebelumnya.

Setiap orang mempunyai cara tersendiri untuk pulih setelah putus cinta. Lakukan sesuatu yang positif yang membuat anda gembira dan beri masa untuk pulih.

Perkara penting lain yang perlu dilakukan selepas berpisah adalah tetap positif dan berfikir. Sentiasa ingat bahawa melupakannya akan membantu anda merasa lebih baik.

Perpisahan adalah pengalaman yang tidak menyenangkan. Walau bagaimanapun, cubalah belajar dari pengalaman untuk menjadi orang yang lebih baik.

Sekiranya perpisahan membuat anda merasa sedih terlalu lama atau terlalu lama, jangan ragu untuk berjumpa dengan psikiatri atau psikologi untuk mendapatkan penyelesaian.