Kehidupan yang sihat

Manfaat Rosella untuk Kesihatan dan Cara Mengolahnya

Tumbuhan Rosella yang mempunyai nama Latin Bunga raya sabdariffa, adalah salah satu tanaman yang biasa digunakan sebagai ubat. Tumbuhan ini sering diproses menjadi teh yang baik untuk kesihatan, tetapi manfaat rosella juga dapat diperoleh dalam bentuk makanan.

Rosella mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk dapat membantu menurunkan suhu badan, dan mengatasi sembelit. Lihat penjelasan berikut untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat rosella dan cara memprosesnya.

Kebaikan Rosella untuk Kesihatan

Nilai tinggi manfaat rosella berasal dari bahan kimia semula jadi yang terdapat pada daun, batang, dan buah rosella. Bahan kimia semula jadi yang dimaksudkan adalah alkaloid, fenol, tanin, flavonoid, asid organik, antosianin, dan polisakarida.

Bahan-bahan ini bertindak sebagai antioksidan dan antibakteria yang dapat digunakan untuk:

  • Merawat gejala selsema
  • Atasi masalah sembelit atau sembelit
  • Menurunkan tekanan darah tinggi
  • Melegakan demam
  • Merangsang sistem imun
  • Mencegah kerosakan DNA dan membantu memperbaiki DNA
  • Mengatasi keradangan
  • Melambatkan kadar pertumbuhan sel barah
  • Merawat penyakit jantung dan penyakit saraf

Kajian mengenai ekstrak teh rosella menunjukkan bahawa kandungan antosianin dalam teh ini juga dapat menurunkan tekanan darah dan kadar kolesterol. Atas sebab ini, teh rosella digunakan sebagai ubat herba untuk terapi alternatif bagi penderita tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi.

Cara Memproses Rosella

Bahagian utama tanaman rosella yang sering digunakan adalah kelopak bunga, kerana bahagian ini mengandungi antosianin yang berfungsi sebagai antioksidan. Untuk memprosesnya menjadi teh, anda boleh memasak bunga rosella kering hingga mendidih.

Selain digunakan sebagai teh, rosella juga dapat digunakan sebagai rempah atau bahan pelengkap untuk menambahkan rasa dan aroma pada hidangan. Pemprosesan rosella dengan cara moden membolehkan tanaman ini digunakan untuk keperluan yang lebih luas, iaitu sebagai ubat, rempah siap dan pewarna semula jadi.

Terdapat pelbagai faedah rosella yang dapat Anda peroleh dengan meminumnya sebagai teh, rempah memasak, atau ubat-ubatan herba. Anda boleh memproses rosella sendiri atau membeli produk yang diproses yang dijual secara percuma. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum meminumnya.