Keluarga

5 Faedah Membaca Buku kepada Kanak-kanak dari Zaman Awal

Tidak sedikit ibu bapa yang berpendapat bahawa anak mereka tidak dapat memahami jika dia membaca buku. Sebenarnya, faedah membaca buku kepada anak-anak dari usia dini dapat meningkatkan perkembangan otak, bahkan kemampuan kognitif dan bahasa mereka.

Buku adalah medium yang tepat untuk kanak-kanak mempelajari banyak perkara. Nah, salah satu aktiviti yang boleh anda lakukan adalah membaca buku kanak-kanak. Bukan hanya melatih anak anda untuk bercakap, aktiviti ini juga dapat merangsang perkembangan fungsi otak.

Faedah Membaca Buku kepada Kanak-kanak

Terdapat pelbagai faedah membaca buku kepada anak-anak, termasuk:

1. Mengenal kosa kata dan konsep

Membaca cerita kepada kanak-kanak dapat meningkatkan perbendaharaan kata mereka dan meningkatkan kemahiran komunikasi mereka. Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang selalu mendengar cerita selama 5 tahun pertama, dapat menyerap kira-kira 1.4 juta lebih banyak perbendaharaan kata daripada kanak-kanak yang tidak dapat membaca buku.

Selain meningkatkan perbendaharaan kata, membaca buku juga dapat memperkenalkan anak-anak kepada konsep cerita, angka, warna, huruf, dan bentuk, serta memberikan maklumat tentang apa yang ada di sekitarnya.

2. Meningkatkan daya imaginasi dan kreativiti

Membaca buku kepada kanak-kanak secara berkala dapat meningkatkan daya imaginasi dan merangsang kreativiti. Kreativiti sangat penting untuk mengembangkan minat dan idea dan membantu kanak-kanak menguruskan emosi ketika mereka dewasa.

3. Merangsang fungsi otak

Semakin kerap anda membaca buku kepada si kecil, semakin aktif fungsi otaknya. Ini dibuktikan dengan penyelidikan yang menunjukkan bahawa membaca cerita dapat merangsang bahagian otak yang berkaitan dengan kemahiran bahasa dan pemahaman.

Di samping itu, kanak-kanak yang sudah biasa membaca buku oleh ibu bapa mereka sejak kecil akan lebih senang belajar membaca.

4. Membangunkan kemampuan kognitif atau pemikiran kanak-kanak

Membaca buku kepada kanak-kanak juga dapat mengembangkan kemampuan kognitif kanak-kanak. Kebolehan ini merangkumi perhatian atau perhatian, ingatan, penggunaan kata, penyelesaian masalah, dan kemampuan berfikir secara logik. Ini tentunya sangat penting dalam membantu anak-anak bersosial semasa mereka dewasa.

5. Menjalin hubungan yang kuat antara ibu bapa dan anak-anak

Hubungan anda dengan anak kecil anda akan menjadi lebih erat secara fizikal dan emosi dengan membaca buku kepadanya. Membaca buku adalah kaedah terbaik untuk meluangkan masa bersama anak anda setelah seharian sibuk.

Tidak hanya baik untuk pertumbuhan dan perkembangan kanak-kanak secara umum, beberapa pakar juga percaya bahawa faedah membaca untuk kanak-kanak juga dapat memupuk rasa empati dan kecerdasan emosi.

Oleh itu, ibu bapa digalakkan meluangkan masa sekurang-kurangnya 10 minit untuk membaca cerita sebelum anak tidur pada waktu malam.

Petua untuk membahagiakan anak-anak anda semasa mereka membaca buku

Perkara yang paling penting mengenai faedah membaca buku adalah interaksi antara anda dan anak kecil anda. Anda dinasihatkan untuk tidak hanya membaca kata demi kata, tetapi membuat soalan atau ilustrasi cerita mengikut dunia nyata.

Contohnya, jika buku mengatakan seluar biru, anda boleh menunjukkan seluar merah yang dipakainya dan bertanya, "Adakah anda lebih suka seluar biru atau seluar merah?"

Di samping itu, anda juga boleh mencuba petua lain agar si kecil anda berminat dan gembira ketika buku dibaca. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan:

Pilih buku yang betul

Bahan cerita yang akan dibaca kepada kanak-kanak boleh dibawa dari mana sahaja, dari surat khabar, majalah, novel, hingga penulisan pada pembungkusan. Namun, pastikan anda membaca buku yang sesuai dengan usia. Kanak-kanak pada umumnya menyukai buku dengan gambar dan warna yang menarik perhatian mereka.

Oleh kerana kanak-kanak suka menggigit barang, termasuk buku, anda juga disarankan untuk memilih buku yang diperbuat daripada bahan lembut agar tidak membahayakan si kecil.

Perhatikan intonasi suara

Kanak-kanak lebih suka bahasa yang mempunyai irama daripada mendengar isi cerita. Oleh itu, untuk menjadikan aktiviti membaca ini lebih menarik, gunakan nada suara yang berbeza dalam setiap perkataan. Anda juga boleh melakukan pengulangan perkataan untuk mempraktikkan kemahiran berbahasa.

Wujudkan suasana yang tenang

Semasa melakukan aktiviti membaca dengan anak kecil anda, jadikan ia sebagai saat yang menyeronokkan. Matikan sumber bunyi lain, seperti TV, radio, atau telefon bimbit agar tumpuan anak kecil anda tidak terganggu.

Walaupun si kecil anda tidak memahami apa yang anda katakan, jangan sekali-kali berfikir bahawa kebiasaan membaca buku adalah membuang masa, kerana si kecil masih dapat menyerap semua kata dan maklumat yang didengarnya.

Manfaat membaca buku kepada anak-anak sememangnya dapat membantu pertumbuhan dan perkembangan mereka. Namun, anda tetap disarankan untuk memeriksa keadaan anak kecil anda kepada doktor secara berkala untuk memastikan pertumbuhan dan perkembangannya sesuai dengan usianya.