Kehidupan yang sihat

Bukan hanya sedap, kimchi juga dapat menjadikan kita sihat

Pada masa ini, terdapat banyak peredaran makanan Keistimewaan Korea di pasaran. Satu daripada makananyang paling terkenal di negara ginseng ini ialah kimchi. Ttidak hanya dikenali sebagai rasanya sedap dan segar, kimchi juga mempunyai banyak faedah untuk kesihatan, kamu tahu!

Kimchi adalah hidangan Korea yang dibuat dari sayur-sayuran, seperti kubis atau lobak, dicampur dengan bawang putih, garam, cuka, cabai, halia, dan perasa lain. Gabungan bahan-bahan ini kemudian diperam dan boleh dimakan bersama nasi atau mi.

Manfaat Kimchi untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat kita perolehi daripada makan kimchi:

1. Memenuhi keperluan harian vitamin dan mineral

Kubis adalah bahan utama yang digunakan dalam membuat kimchi. Sayuran ini mengandungi banyak vitamin B6, vitamin C, vitamin K, serat, dan folat. Selain itu, kubis juga mengandungi pelbagai mineral, seperti kalsium, kalium, mangan, dan magnesium.

Tidak hanya kubis, vitamin dan mineral juga terkandung dalam sayur-sayuran atau bahan-bahan lain yang digunakan sebagai perasa untuk kimchi, seperti bawang putih dengan kandungan mangan tinggi, cabai yang mengandung vitamin B6, dan daun bawang yang kaya dengan vitamin K.

2. Mengekalkan sistem pencernaan yang sihat

Kimchi mengandungi banyak bakteria baik yang disebut Lactobacillus. Bakteria ini mampu mengekalkan fungsi sistem pencernaan. Bukan hanya itu, bakteria baik juga berperanan dalam metabolisme nutrien dan ubat, menjaga sistem imun, dan mencegah jangkitan virus dan bakteria. Karbohidrat kompleks yang terdapat dalam sayur kimchi juga boleh menjadi makanan untuk bakteria baik.

3. Mencegah sembelit

Kandungan serat dalam sayur kimchi dan bakteria baik dari kimchi yang difermentasi dapat membantu mencegah sembelit dan melancarkan pergerakan usus.

4. Mengubati jangkitan virus, bakteria, dan kulat

Bakteria baik yang terkandung dalam kimchi dapat meningkatkan daya tahan tubuh sehingga dapat melawan kuman, termasuk Helicobacter pylori yang boleh menyebabkan barah gastrik dan virus selesema burung yang menyebabkan selesema burung.

5. Mengekalkan berat badan

Sayuran yang digunakan dalam kimchi tentu rendah kalori. Dalam 100 gram kimchi, hanya terdapat kira-kira 18 kkal. Oleh itu, kimchi boleh dijadikan menu makanan untuk menurunkan atau mengekalkan berat badan yang ideal.

Bukan hanya itu, bahan lain yang terkandung dalam kimchi, seperti cabai merah dan bawang putih, juga terbukti dapat meningkatkan metabolisme dan mempercepat pembakaran tenaga, sehingga membantu menurunkan berat badan.

6. Mencegah barah

Sayuran kuning dan hijau yang digunakan sebagai bahan kimchi dapat mencegah keradangan. Kandungan sayur-sayuran ini juga dapat menekan kerja enzim tertentu yang dapat memicu pertumbuhan sel barah.

Kesan antikanker akan lebih optimum jika kimchi ditambah dengan bahan lain, seperti daun sawi, lada cina, dan ekstrak Mistletoe Korea. Namun, perkara ini masih perlu disiasat lebih lanjut.

7. Membantu menurunkan kadar gula darah pada pesakit diabetes

Satu kajian menunjukkan bahawa makanan berserat tinggi dapat membantu pertumbuhan bakteria baik yang menghasilkan asid lemak. Asid lemak dapat membantu mengawal kadar gula darah di dalam badan, menjadikannya baik untuk pesakit diabetes.

Melihat banyak faedah yang boleh diperoleh, kimchi boleh dijadikan salah satu menu harian kita. Selain kimchi, ada jenis makanan fermentasi lain yang juga baik untuk kesihatan, seperti tempe, sauerkraut, kombucha, dan yogurt.

Walaupun sayur-sayuran yang ditapai kaya dengan faedah, disarankan agar anda terus menjalani diet yang sihat dengan memakan makanan berkhasiat seimbang dan sayur-sayuran dan buah-buahan segar setiap hari.

Selain itu, batasi pengambilan makanan yang mengandung lemak jenuh, tinggi gula, dan tinggi garam (natrium), termasuk makanan olahan. Sekiranya perlu, tanyakan kepada pakar pemakanan mengenai diet harian mengikut keadaan kesihatan anda.

Ditulis oleh:

dr. Alya Hananti