Kehidupan yang sihat

Melihat Maklumat Mengenai Astringen dan Toner

Astringents dan toner adalah produk penjagaan kulit berasaskan air yang digunakan untuk menghilangkan kotoran dan residu solekan yang masih melekat setelah mencuci muka. Walaupun serupa, ternyata kedua-dua produk ini mempunyai perbezaan, kamu tahu!

Ramai yang berpendapat bahawa setelah mencuci muka, kotoran atau residu solekan pada wajah hilang sepenuhnya. Walaupun begitu, itu tidak semestinya berlaku.

Walaupun telah dibersihkan, kotoran masih dapat menempel pada kulit wajah, walaupun tidak terlihat. Oleh itu, anda perlu menggunakan astringen dan toner untuk membersihkan kulit wajah.

Perbezaan antara Astringent dan Toner

Walaupun fungsinya sama, astringen dan toner mempunyai isi yang berbeza. Astringen dibuat dari air dan umumnya diformulasikan dengan alkohol yang berfungsi untuk menghilangkan minyak berlebihan pada kulit wajah.

Selain itu, biasanya astringen juga mengandungi asid salisilik yang bertujuan untuk melawan jerawat dan komedo. Terima kasih kepada ramuan ini, astringen lebih sesuai untuk kulit yang berminyak, dan berjerawat.

Sementara toner terbuat dari air dan diformulasikan dengan pelembap, seperti gliserin, urea, asid hyaluronik, dan AHA, yang berguna untuk melembapkan kulit dan menjadikan kulit terasa lebih halus.

Biasanya toner juga diperkaya dengan ekstrak tumbuhan, antioksidan, dan anti penuaan, yang dapat memperbaiki tekstur kulit, mencerahkan kulit, dan meratakan warna kulit. Kerana kandungan ini, toner dapat digunakan untuk semua jenis kulit, tetapi lebih ditujukan untuk kulit normal, kering, dan sensitif.

Cara Menggunakan Astringen dantoner

Dalam penjagaan harian, astringen atau toner boleh digunakan sekali sehari, sama ada pagi atau petang. Astringent atau toner digunakan selepas mencuci muka dan sebelum menggunakan pelembap.

Setelah memastikan wajah anda bersih dan kering, anda boleh menggunakan astringen atau toner dengan cara berikut:

  • Tuangkan astringen atau toner secukupnya pada kapas.
  • Sapukan secara merata pada wajah dengan menepuk permukaan kulit wajah.
  • Tunggu hingga kering, maka anda boleh menggunakan rawatan kulit yang lain, seperti ubat jerawat, serum, krim mata, dan pelindung matahari.

Sebaiknya gunakan astringen hanya pada kawasan kulit berminyak untuk mengelakkan kerengsaan kulit pada kawasan kulit yang tidak berminyak. Oleh kerana kebanyakan astringen mengandungi alkohol, anda harus mengelakkan penggunaannya jika kulit anda jengkel atau kering.

sekarang, setelah anda mengetahui perbezaan antara astringen dan toner, betul? Bagi anda yang mempunyai kulit kering dan sensitif, disarankan untuk tidak menggunakan astringen, kerana boleh menjadikan kulit lebih kering, jengkel, mengelupas, dan merah.

Selain itu, orang yang mempunyai masalah kulit tertentu, seperti eksim dan rosacea, juga harus menghindari penggunaan astringen. Gunakan toner atau pelembap yang bebas minyak atau berlabel "bukan komedogenik".

Sekiranya kulit wajah anda menjadi merah, terasa panas atau sakit, dan merasa jengkel setelah menggunakan astringen atau toner, hentikan penggunaannya segera dan berjumpa doktor.