Kesihatan

Cara menghilangkan kerutan di dahi yang perlu anda ketahui

Kedutan di dahi akan menjadikan seseorang kelihatan tua. Terdapat beberapa cara untuk menghilangkan kerutan di dahi yang boleh dilakukan untuk mengatasinya, baik dengan rawatan dari doktor atau dengan rawatan diri di rumah.

Garis-garis halus atau kerutan yang muncul di dahi tidak hanya berlaku pada mereka yang berusia lebih dari 50 tahun, tetapi juga dapat muncul pada orang yang lebih muda. Pendedahan sinar matahari, gaya hidup, dan kebiasaan mengerutkan kening adalah semua faktor yang dapat meningkatkan kemungkinan kerutan dahi awal muncul.

Cara menghilangkan kerutan di dahi

Secara umum, ada dua cara yang dapat dilakukan untuk mengatasi penampilan kerutan di dahi, iaitu:

  • Rawatan perubatan

    Doktor boleh menetapkan beberapa jenis krim untuk menghilangkan kerutan di dahi, seperti retinoid cream, alpha hydroxy acid (AHAs), dan antioksidan. Sementara untuk prosedur perubatan, doktor boleh melakukan suntikan Botox, pengisi, laser, mengelupas, dermabrasi, atau bahkan pembedahan plastik.

  • Rawatan menggunakan bahan semula jadi

    Beberapa bahan semula jadi yang boleh anda gunakan untuk menghilangkan kerutan di dahi adalah lidah buaya, pisang, minyak zaitun, dan putih telur. Gunakan bahan semula jadi ini sebagai topeng untuk merawat kerutan di dahi.

Petua Mencegah Munculnya Kedutan di Dahi

Agar kerutan di dahi tidak kelihatan lebih teruk, anda boleh mengambil langkah pencegahan. Beberapa cara untuk mencegah timbulnya kerutan di dahi yang boleh anda lakukan di rumah, iaitu:

1. Tidur di punggung

Tidur di punggung boleh mengelakkan kerutan di dahi anda. Ini kerana posisi tidur tidak menyebabkan tekanan kulit wajah ketika anda sedang tidur.

2. Meningkatkan penggunaan air

Selain mencegah dehidrasi, minum air juga dapat membantu mengurangkan penampilan kerutan di dahi. Ini kerana air dapat mengekalkan kelembapan dan keanjalan kulit anda. Oleh itu, pastikan anda memenuhi keperluan cecair badan anda dengan mengambil sekurang-kurangnya 8 gelas air sehari.

3. Ambil makanan yang tinggi antioksidan

Makan makanan yang kaya dengan antioksidan dapat membantu mencegah timbulnya kerutan di dahi. Antioksidan dapat membantu menangkal radikal bebas dan meningkatkan pengeluaran kolagen pada kulit.

4. Gunakan pelindung matahari (pelindung matahari)

Pendedahan berlebihan terhadap sinar UV boleh mencetuskan kedutan dan menyebabkan tanda-tanda penuaan. Untuk mengelakkan ini, anda boleh menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari dengan SPF 30 sebelum memulakan aktiviti luar.

Apabila keriput muncul di dahi, anda boleh melakukan rawatan kulit secara bebas di rumah atau rawatan di pakar dermatologi. Doktor akan menentukan cara menghilangkan kerutan di dahi mengikut keadaan anda.