Kesihatan

Hernia diafragma - Gejala, sebab dan rawatan

Hernia diafragma adalah keadaan apabila organ di rongga perut naik dan memasuki rongga dada, melalui bukaan yang tidak normal pada diafragma. Kedudukan lubang boleh terletak di bahagian belakang dan sisi diafragma (hernia Bochdalek) atau di hadapan diafragma (Morgagni hernia). Diafragma adalah otot berbentuk kubah yang membantu pernafasan. Otot ini terletak di antara rongga dada dan perut, dan memisahkan organ jantung dan paru-paru dari organ perut (perut, usus, limpa, hati).

Hernia diafragma adalah gangguan yang jarang berlaku. Namun, jika ia berlaku, rawatan perubatan mesti dilakukan dengan segera untuk mengelakkan risiko yang boleh mengancam nyawa bayi.

Penyebab Diafragma Hernia

Berdasarkan penyebabnya, hernia diafragmatik terbahagi kepada dua jenis, iaitu:

 • hernia diafragma kongenital, berlaku apabila diafragma tidak berkembang sepenuhnya semasa masih berada di rahim. Keadaan ini menyebabkan organ-organ di perut bergerak naik ke rongga dada dan memenuhi ruang di mana paru-paru seharusnya berkembang. Tidak diketahui dengan tepat bagaimana keadaan ini boleh berlaku. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dianggap menyebabkan gangguan perkembangan organ pada janin, iaitu:
  • Keabnormalan genetik dan kromosom
  • Pendedahan bahan kimia dari persekitaran sekitarnya
  • Ibu yang kurang pengambilan nutrien semasa mengandung.
 • Mendapatkan hernia diafragma, adalah sejenis hernia diafragma yang disebabkan oleh kecederaan dari objek tumpul atau tusukan. Keadaan ini menyebabkan kerosakan pada diafragma dan menyebabkan organ-organ di perut naik ke rongga dada. Beberapa keadaan boleh menyebabkan hernia diafragma jenis ini, iaitu:
  • Kecederaan objek tumpul kerana kemalangan
  • Jatuh dan mengalami kesan keras di bahagian dada atau perut
  • Pembedahan di bahagian dada dan perut
  • Luka tembakan atau tikaman.

Gejala Hernia Diafragma

Gejala utama hernia diafragma adalah gangguan pernafasan. Pada hernia diafragmatik kongenital, gejala ini disebabkan oleh tisu paru-paru yang kurang berkembang. Walaupun hernia diafragma diperoleh, masalah pernafasan disebabkan oleh otot diafragma tidak berfungsi dengan baik kerana tekanan yang berlaku. Keadaan ini mengakibatkan penurunan kadar oksigen yang dihirup.

Pengambilan oksigen yang dihirup rendah boleh mencetuskan gejala lain, iaitu:

 • Denyutan jantung yang cepat
 • Nafas pantas
 • Warna kulit biru.

Diagnosis Hernia Diafragma

Sebilangan besar kes hernia diafragma kongenital dapat didiagnosis di rahim. Melalui pemeriksaan kehamilan pada ultrasound, doktor dapat mengesan kelainan yang berlaku pada paru-paru dan diafragma janin.

Dalam beberapa kes, hernia diafragmatik tidak dikesan semasa kehamilan dan hanya dilihat ketika bayi dilahirkan. Doktor mengesyaki bayi mempunyai hernia diafragma kongenital jika terdapat gejala, yang disahkan oleh pemeriksaan fizikal. Pemeriksaan fizikal juga dilakukan pada pesakit dengan hernia diafragma yang diperoleh, yaitu dengan:

 • berdebar-debar, iaitu merasakan dan menekan badan untuk memeriksa keadaan perut. Pesakit dengan hernia diafragma mempunyai keadaan perut yang tidak terasa kenyang ketika ditekan kerana organ perut naik ke rongga dada.
 • perkusi, iaitu mengetuk permukaan perut dengan jari untuk memeriksa keadaan organ perut dalaman.
 • Auskultasi, pemeriksaan bunyi usus menggunakan stetoskop untuk mengesan sama ada bunyi usus didengar di kawasan dada.

Yang pasti, kadangkala pemeriksaan lebih lanjut perlu dilakukan. Antara lain adalah:

 • x-Ray dada, untuk memeriksa dan mengesan kelainan yang mungkin berlaku pada paru-paru, diafragma, dan organ dalaman
 • ultrasound, untuk menghasilkan gambar keadaan rongga perut dan dada.
 • Imbasan CT, untuk memeriksa keadaan diafragma dan organ perut dari pelbagai sudut.
 • MRI, untuk menilai dan memeriksa organ dalaman dengan lebih terperinci.

Pemeriksaan analisis gas darah juga dilakukan untuk memeriksa kadar oksigen, karbon dioksida, dan keasidan atau pH darah.

Rawatan Hernia Diafragma

Hernia diafragmatik yang dikenal pasti selepas bayi dilahirkan, memerlukan pembedahan. Namun, ada beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan sebelum operasi dilakukan, iaitu:

 • Sejarah kesihatan dan keadaan kesihatan bayi secara keseluruhan.
 • Keterukan hernia diafragma.
 • Tanggapan bayi anda terhadap ubat, prosedur, atau terapi tertentu.

Berdasarkan faktor-faktor ini, doktor akan menentukan beberapa peringkat rawatan, iaitu:

 • Rawatan intensif neonatal. Tahap awal rawatan sebelum bayi menjalani pembedahan. Rawatan ini dijalankan di unit rawatan intensif neonatal (NICU) dan bertujuan untuk meningkatkan pengambilan oksigen dan menstabilkan keadaan bayi. Semasa berada di NICU, bayi akan dibantu dengan alat pernafasan, iaitu ventilator mekanikal, untuk bernafas. Tindakan ini diambil kerana bayi dengan hernia diafragmatik tidak dapat bernafas dengan berkesan kerana paru-paru mereka yang kurang berkembang.
 • ECMO (pengoksigenan membran extracorporeal). Bayi dengan hernia diafragma dengan keadaan yang sangat lemah akan menjalani rawatan dengan bantuan mesin pengganti jantung dan paru-paru (ECMO). Mesin ECMO akan membantu jantung dan paru-paru berfungsi menyalurkan oksigen ke dalam aliran darah dan mengepam darah ke badan. ECMO digunakan sehingga keadaan bayi stabil dan bertambah baik.
 • Operasi.Setelah keadaan bayi cukup baik dan stabil, pembedahan akan dilakukan oleh pakar bedah pediatrik. Perut, usus, dan organ perut yang lain akan dipindahkan dari rongga dada kembali ke rongga perut, kemudian bukaan diafragma akan ditutup. Pembedahan harus dilakukan 48-72 jam setelah bayi dilahirkan.

Sebilangan besar bayi akan terus menjalani rawatan pasca operasi di NICU. Walaupun organ perut telah kembali ke kedudukannya, paru-paru masih dalam tahap perkembangan. Bayi masih akan dibantu oleh alat pernafasan untuk beberapa waktu selepas pembedahan. Selepas itu, walaupun keadaannya stabil dan tidak lagi memerlukan ventilator, bayi masih memerlukan oksigen dan ubat-ubatan untuk membantunya bernafas selama beberapa minggu atau bulan. Bayi dibenarkan pulang jika mereka dapat bernafas sendiri tanpa alat pernafasan dan oksigen tambahan, dan berat badan mereka meningkat tanpa pengambilan nutrisi.

Bagi pesakit dengan hernia diafragmatik yang diperoleh, pembedahan diperlukan setelah pesakit stabil. Tindakan ini dilakukan untuk mencegah komplikasi akibat pendarahan akibat kecederaan diafragma yang dialami.

Sekiranya bayi diketahui menghidap hernia diafragma sejak dia masih dalam kandungan, doktor boleh mengambil langkah merawatnya melalui kaedah FETO (oklusi trakea endoluminal janin). FETO adalah sejenis pembedahan lubang kunci (laparoskopi) yang dilakukan dengan memasukkan belon khas ke dalam saluran udara ketika janin berusia 26-28 minggu. Belon ini akan merangsang paru-paru janin untuk berkembang. Setelah perkembangan paru-paru mulai terlihat normal, belon akan dikeluarkan, sama ada semasa janin masih dalam rahim atau selepas kelahiran. FETO berguna untuk mencegah gangguan pernafasan selepas kelahiran, yang berlaku kerana hernia diafragma.

Pencegahan Hernia Diafragma

Pencegahan hernia diafragma belum diketahui. Walau bagaimanapun, penjagaan pranatal rutin penting untuk mengesan gangguan pada janin, serta menentukan langkah-langkah rawatan yang sesuai sebelum, semasa, dan setelah melahirkan.

Sementara itu, ada langkah-langkah yang boleh anda lakukan untuk mencegah hernia diafragma. Antara lain adalah:

 • Berhati-hati semasa memandu kenderaan bermotor. Gunakan tali pinggang keledar semasa memandu kereta dan topi keledar semasa menunggang motosikal.
 • Elakkan aktiviti yang berisiko menyebabkan kecederaan pada dada atau perut.
 • Elakkan pengambilan alkohol secara berlebihan, kerana dapat meningkatkan risiko kemalangan, terutama ketika memandu.
 • Berhati-hati semasa melakukan aktiviti yang melibatkan benda tajam, seperti pisau atau gunting.

Komplikasi Diafragma Hernia

Beberapa komplikasi yang boleh berlaku akibat hernia diafragma termasuk:

 • Jangkitan paru paru.
 • Gangguan pertumbuhan dan perkembangan mental pada bayi. Bayi boleh mengalami gangguan koordinasi badan, jadi sukar atau memerlukan waktu lebih lama untuk belajar menggulung, duduk, merangkak, berdiri, dan berjalan. Fisioterapi, terapi pertuturan, dan terapi okupasi dapat dilakukan untuk meningkatkan kekuatan dan koordinasi otot.