Kesihatan

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Titik Kuning di Mata

Tompok kuning di mata sering menyebabkan rasa risau. Selain mengganggu penampilan, bintik kuning pada bola mata juga sering menimbulkan rasa tidak selesa. Apa sebenarnya bintik kuning ini dan bagaimana merawatnya?

Tompok-tompok kuning di mata umumnya disebabkan oleh pingueculae, yang merupakan benjolan jinak atau pertumbuhan pada lapisan jernih yang melapisi bahagian putih mata (konjungtiva). Benjolan ini terbentuk dari penumpukan lemak, protein, atau kalsium. Bintik-bintik kuning di mata boleh muncul pada usia berapa pun, tetapi lebih biasa pada orang tua. Biasanya, bintik kuning ini muncul di sebelah bola mata yang dekat dengan hidung.

Apa yang menyebabkan bintik-bintik kuning muncul di mata?

Punca munculnya bintik-bintik kuning di mata masih belum diketahui dengan pasti. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap keadaan ini, termasuk:

  • Jantina lelaki.
  • Berusia.
  • Terlalu lama terdedah kepada cahaya matahari, misalnya penduduk yang tinggal di kawasan panas atau pekerja ladang.
  • Terus terdedah kepada habuk dan angin.
  • Gunakan kanta lekap.

Apakah Gejala Bintik Kuning di Mata?

Selain munculnya benjolan kuning atau putih kekuningan di mata, keadaan ini juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti mata kering dan merah, dan rasa benjolan di mata.

Sekiranya bintik kuning di mata ini dijangkiti, saiznya akan membesar dan boleh menyebabkan sakit mata, sakit kepala, dan mata berair. Keadaan di mana pinguecula dijangkiti disebut pingueculitis.

Adakah Tompok Kuning di Mata adalah Keadaan Berbahaya?

Tompok-tompok kuning pada mata umumnya jinak dan tidak menyebabkan kebutaan. Tetapi lama-kelamaan, bintik-bintik kuning ini dapat melebar dan menutupi kornea, menyebabkan masalah penglihatan. Keadaan ini dipanggil pterygium.

Bagaimana Menghilangkan Bintik Kuning Di Mata?

Tompok-tompok kuning pada mata umumnya tidak memerlukan rawatan khas. Doktor hanya akan memberi anda titisan mata atau salap mata untuk mengurangkan kegatalan dan menjaga kelembapan mata.

Namun, jika aduan ini sangat mengganggu, pembedahan boleh dilakukan untuk menghilangkan bintik-bintik kuning di mata. Doktor biasanya akan mengesyorkan pembedahan sekiranya:

  • Tompok kuning tumbuh menutupi kornea sehingga mengganggu penglihatan.
  • Bintik-bintik kuning menyukarkan penghidap menggunakan kanta lekap.
  • Tompok kuning meradang yang teruk atau bertahan lama, walaupun terdapat titisan atau salap.

Pembedahan untuk menghilangkan bintik-bintik kuning di mata cukup selamat dan mempunyai komplikasi yang minimum. Selain memperbaiki penampilan mata, pembedahan juga dapat mengurangkan keluhan mata kering yang sering dialami oleh penghidapnya. Walau bagaimanapun, bintik-bintik kuning ini dapat tumbuh kembali, jadi doktor biasanya akan menetapkan ubat untuk mencegahnya.

Bagaimana Mencegah Titik Kuning di Mata?

Beberapa cara boleh dilakukan untuk melindungi mata dan mencegah munculnya bintik-bintik kuning di mata. Salah satunya adalah dengan menggunakan cermin mata hitam ketika berada di luar rumah sehingga mata terlindung dari paparan sinar matahari.

Sekiranya anda bekerja di persekitaran yang terdedah kepada bahan atau bahan kimia, pakai cermin mata khas untuk mengelakkan kerengsaan mata. Sekiranya mata anda sering terasa kering, sapukan titisan mata secara berkala seperti yang disarankan oleh doktor anda, agar kelembapan di mata anda terjaga.

Tompok-tompok kuning di mata tidak menyebabkan kebutaan, tetapi boleh menyebabkan rasa tidak selesa yang boleh mengganggu aktiviti harian. Sekiranya bintik-bintik kuning di mata anda menjadi lebih lebar, berubah warna, atau berubah bentuk, anda harus segera berjumpa doktor sehingga mereka dapat diberi rawatan.

Ditulis oleh:

dr. Andi Marsa Nadhira