Kesihatan

Beberapa pilihan ubat telinga gatal kerana otitis externa

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan telinga gatal. Walau bagaimanapun, paling kerapadalah otitis externa. Keadaan ini dapat diatasi dengan penggunaan ubat telinga gatal bersama dengan beberapa langkah rawatan mudah yang boleh dilakukan di rumah.

Otitis externa adalah penyakit telinga yang berlaku apabila saluran telinga atau aurikel menjadi radang.

Selain menyebabkan telinga gatal, otitis externa juga dapat menyebabkan beberapa gejala lain, seperti sakit di telinga yang bertambah buruk ketika telinga ditarik atau dikunyah makanan, telinga terasa kenyang, dan penurunan kualiti pendengaran.

Mengapa Otitis Externa Boleh Berlaku?

Otitis externa biasanya disebabkan oleh jangkitan bakteria atau kulat. Terdapat beberapa faktor yang boleh menyebabkan seseorang lebih berisiko terkena telinga gatal akibat penyakit ini, termasuk:

 • Telinga sering basah, misalnya dari berenang atau telinga sering mendapat air di dalamnya.
 • Kecederaan atau kecederaan pada telinga kerana masuknya benda asing atau cara membersihkan telinga yang salah.
 • Penggunaan penutup telinga (kapal terbangatau alat bantu pendengaran.
 • Telinga telinga terlalu sedikit. Walau bagaimanapun, telinga gatal juga boleh berlaku pada orang yang mengalami penyumbatan lilin telinga (cerumen prop).
 • Penggunaan barang kemas atau produk penjagaan rambut, seperti syampu dan pewarna rambut, yang secara tidak sengaja memasuki telinga dan mencetuskan alergi atau kerengsaan.
 • Penyakit kulit yang berlaku di saluran telinga, seperti eksim dan psoriasis.

Bagaimana Mengubati Telinga Gatal Lebih Awal?

Telinga gatal yang terasa sekali-sekala dan tidak terlalu parah biasanya menjadi lebih baik sendiri. Namun, jika keluhan telinga gatal teruk dan mengganggu, anda harus berjumpa doktor ENT untuk pemeriksaan telinga lebih lanjut.

Sekiranya telinga gatal yang anda alami berpunca dari jangkitan pada saluran telinga, rawatan awal yang akan dilakukan oleh doktor adalah membersihkan saluran telinga dari kotoran.

Sekiranya terdapat luka, radang, atau tanda-tanda jangkitan, doktor akan memberikan rawatan lebih lanjut untuk mengatasi penyebab telinga gatal anda.

Bagaimana Mengubati Telinga Gatal dengan Ubat Telinga?

Rawatan telinga gatal yang disebabkan oleh otitis externa biasanya dilakukan dengan memberikan titisan telinga yang mengandungi:

 • Asid asetik, untuk menyeimbangkan keasidan saluran telinga, sehingga kuman dan kulat sukar dibiakkan.
 • Antibiotik, untuk merawat telinga gatal yang disebabkan oleh jangkitan bakteria.
 • Antijamur, untuk merawat telinga gatal yang disebabkan oleh jangkitan kulat.
 • Kortikosteroid, untuk melegakan pembengkakan dan keradangan yang teruk.

Sebagai tambahan kepada ubat-ubatan di atas, doktor juga boleh menetapkan ubat penahan sakit, seperti paracetamol dan ibuprofen, untuk melegakan kesakitan dan ketidakselesaan di telinga.

Pastikan anda memahami dan mengikuti arahan untuk menggunakan ubat dari doktor anda atau membaca keterangan pada bungkusan ubat sebelum menggunakan ubat yang ditetapkan. Sekiranya sukar untuk menetes sendiri, cuba minta orang lain atau keluarga terdekat anda meletakkan titisan telinga di telinga gatal anda.

Titisan telinga biasanya digunakan untuk jangka masa 7-10 hari. Sekiranya dalam jangka masa tersebut keadaannya tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor lagi.

Rawatan Telinga Gatal di Rumah

Semasa rawatan, anda juga boleh melakukan rawatan secara bebas di rumah untuk mempercepat proses penyembuhan. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat telinga gatal:

 • Elakkan membersihkan telinga dengan memasukkan Putik kapas, kuku jari, atau lilin telinga. Sekiranya anda ingin membersihkan kotoran telinga, cukup lap telinga dengan kapas dengan lembut.
 • Untuk mengelakkan telinga menjadi berair ketika mandi, gunakan topi mandi atau tutup saluran telinga dengan kapas yang dilapisi jeli petroleum.
 • Sekiranya telinga anda basah atau terkena air, cuba keringkan dengan pengering rambut. Sesuaikan suhu pengering rambut supaya tidak terlalu panas.
 • Elakkan berenang sehingga telinga sembuh sepenuhnya.

Tanpa rawatan yang betul, otitis externa dapat menyebabkan komplikasi pada telinga, seperti selulitis dan gangguan pendengaran.

Sekiranya telinga gatal tidak membaik, kerap berulang, atau muncul dengan keluhan lain, seperti telinga berbau busuk, keluarnya nanah atau darah dari telinga, dan pekak secara tiba-tiba, segera berjumpa doktor ENT untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.