Keluarga

Inilah Sebabnya Inkubator Diperlukan untuk Bayi Pramatang

Seorang ibu pasti mahu kelahiran bayinya berjalan dengan lancar dan tidak jauh dari tarikh akhir (HPL). Namun, ada keadaan tertentu yang boleh menyebabkan bayi dilahirkan sebelum waktunya, dan perlu berada di inkubator bayi untuk beberapa waktu.

Bayi pramatang adalah bayi yang dilahirkan pada usia kehamilan kurang dari 37 minggu. Pada usia itu, sebahagian organ mereka tidak berkembang sepenuhnya. Untuk bertahan di luar rahim dan menyesuaikan diri dengan lingkungan baru, mereka juga akan ditempatkan di inkubator.

Pelbagai Manfaat Inkubator untuk Bayi Pramatang

Inkubator adalah alat berbentuk kotak yang terbuat dari plastik lutsinar. Alat ini membolehkan bayi mengelakkan jangkitan kuman dan bunyi bising, dan menjaga badannya tetap panas. Berikut adalah beberapa sebab mengapa bayi pramatang memerlukan inkubator:

 • Mengekalkan suhu badan bayi

  Selain itu, inkubator juga berguna untuk melindungi bayi dari jangkitan dan bahan yang mencetuskan alergi. Walaupun diletakkan di dalam inkubator, itu tidak bermakna anda tidak boleh menyentuh bayi anda. Jururawat akan memberitahu anda cara menjaga dan menyentuh bayi anda di dalam inkubator.

 • Beri oksigen

  Sebilangan bayi yang dilahirkan sebelum waktunya boleh mengalami masalah pernafasan sehingga mereka cenderung kekurangan oksigen. Dalam keadaan ini, alat pernafasan dapat digunakan di inkubator, sehingga pengambilan oksigen untuk si kecil dapat dipenuhi.

 • Pantau keadaan bayi

  Keadaan kesihatan bayi yang dilahirkan sebelum waktunya memerlukan perhatian khusus. Dengan meletakkan bayi di dalam inkubator di unit perawatan intensif neonatal (NICU), doktor dan jururawat dapat memantau dan mengukur degupan jantung bayi, suhu badan, pernafasan, tahap oksigen, dan tekanan darah.

 • Mengubati penyakit kuning

  Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya cenderung lebih mudah terkena penyakit kuning. Untuk mengatasinya, bayi mungkin perlu dimasukkan ke dalam inkubator dan menerima terapi cahaya (fototerapi). Terapi cahaya berguna untuk mengurangkan jumlah pigmen kuning (bilirubin) di dalam badan bayi.

Setelah dinilai cukup kuat untuk keluar dari inkubator, si kecil akan dijaga di bilik penjagaan bayi biasa dan diperhatikan selama beberapa hari. Sekiranya menunjukkan peningkatan, maka Si Kecil akan dibenarkan pulang. Jururawat juga akan menunjukkan cara memandikannya, meletakkannya semasa tidur, memberi susu ibu, dan bagaimana menukar lampinnya.

Dengan inkubator bayi, bayi pramatang anda dapat membesar menjadi bayi yang sihat. Selama dia ditempatkan di kotak khas, jangan ragu untuk bertanya kepada pakar pediatrik mengenai perkembangan keadaannya.