Kesihatan

Pelbagai Khasiat Sayuran Hijau untuk Kesihatan

Sayuran hijau mempunyai kkandungan serat yang tinggi, dan kaya dengan vitamin dan mineral. Jadi, tidak hairanlah sayur hijau adalah salah satu jenis makanan yang paling sering disarankan oleh doktor, kerana terdapat banyak memberi faedah sayur hijau untuk kesihatan.

Sayuran hijau adalah kumpulan makanan yang kaya dengan nutrien, tidak sukar dijumpai, relatif murah, mudah diproses, dan dapat dipelbagaikan ke dalam berbagai menu memasak. Perkara-perkara ini adalah alasan kuat untuk memasukkan sayur-sayuran hijau dalam makanan harian anda.

Selain itu, anda juga tidak perlu takut berlebihan jika makan sayur-sayuran hijau, kerana rendah kalori. Kandungan serat yang tinggi dalam sayur-sayuran hijau dapat membuat anda kenyang dengan cepat dan tidak lapar, sehingga dapat mencegah anda makan berlebihan.

Pelbagai Kebaikan Memakan Sayuran Hijau

Manfaat sayur-sayuran hijau untuk kesihatan tidak dapat dipisahkan dari kandungan vitamin, mineral, serat, dan pelbagai nutrien lain di dalamnya. Berikut adalah beberapa faedah sayur-sayuran hijau yang anda dapat dengan memakannya secara berkala:

1. Menjaga kesihatan mata

Makan sayur-sayuran hijau, seperti kangkung dan bayam, dipercayai dapat menjaga kesihatan mata. Di samping itu, lutein dan zeaxanthin terkandung dalam sayur-sayuran hijau dapat mengurangkan risiko degenerasi makula akibat penuaan dan katarak.

2. Mencegah artritis reumatoid

Makan sayur-sayuran hijau, seperti bayam, brokoli, dan kangkung, bok choy, dapat mengurangkan risiko penyakit artritis reumatoid. Ini kerana mengandung antioksidan, seperti vitamin A, C, dan K, yang mampu menangkal radikal bebas yang menyebabkan radang di dalam tubuh, termasuk artritis.

3. Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Sayuran hijau tinggi serat. Dengan memakan sayur-sayuran hijau secara berkala, pergerakan usus anda akan lebih lancar. Selain itu, kesihatan saluran pencernaan anda juga akan terjaga.

4. Mencegah penyakit jantung

Sayuran hijau kaya dengan fitokimia, seperti flavonoid dan karotenoid, serta vitamin K dan vitamin C yang dipercayai baik untuk kesihatan jantung. Untuk mendapatkan faedah ini, anda perlu makan sayur-sayuran hijau secara berkala.

Walaupun terdapat banyak faedah sayur-sayuran hijau untuk kesihatan, anda tetap harus berhati-hati ketika memakannya. Perhatikan kebersihan dan kesegaran sayur-sayuran hijau yang akan anda makan atau proses. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa dan memerlukan panduan makan, termasuk memilih jenis sayur-sayuran, berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan nasihat yang sesuai.