Kesihatan

Suntikan Silikon: Kesan Sampingan dan Bahaya

Sebilangan wanita melakukan suntikan silikon untuk mencantikkan penampilan mereka. Ada yang melakukan suntikan silikon pada punggung, payudara, ke muka. Walaupun boleh menjadikan anda kelihatan lebih cantik, suntikan silikon juga boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan yang membahayakan kesihatan.

Silikon adalah bahan kimia yang sering digunakan sebagai pengawet dalam ubat-ubatan atau bahan-bahan dalam farmaseutikal pengisi. Walau bagaimanapun, dosnya tidak sewenang-wenangnya. Di bawah pengawasan doktor, suntikan pengisi yang dibuat dari silikon boleh digunakan kerana suntikan silikon yang digunakan sudah diukur.

Walau bagaimanapun, ini tidak sama dengan suntikan silikon di salun atau pusat kecantikan. Di beberapa negara, suntikan silikon untuk alasan kosmetik bahkan dianggap tidak sah dan dilarang. Walaupun di Indonesia tidak ada peraturan khusus yang mengizinkan atau melarang praktik ini, Anda disarankan untuk tidak menjalani prosedur ini, terutama jika tidak di bawah pengawasan dokter.

Kesan Sampingan Suntikan Silikon

Silikon terdapat dalam pelbagai bentuk dan tidak semuanya sesuai digunakan pada manusia. Di samping itu, suntikan silikon boleh menyebabkan kesan kekal. Kesan sampingan boleh muncul dengan segera atau dalam beberapa tahun selepas suntikan.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan suntikan silikon yang membahayakan kesihatan:

1. Reaksi kulit

Penggunaan suntikan silikon dalam menghilangkan kerutan pada wajah atau mencantikkan bentuk badan boleh menyebabkan reaksi di tempat suntikan. Reaksi ini mungkin termasuk lebam atau warna kebiruan pada kulit.

Selain itu, suntikan silikon juga boleh menyebabkan reaksi alergi, seperti kemerahan, bengkak, sakit, gatal, dan munculnya benjolan di kawasan yang disuntik.

2. Pukulan

Silikon sangat mudah bergerak dan merebak dari satu bahagian badan ke bahagian lain. Apabila disuntik ke kawasan yang mengandung banyak saluran darah, seperti muka dan punggung, silikon dapat menyebabkan penyumbatan dan menyekat aliran darah ke saluran darah di otak. Sekiranya ini berlaku, ia boleh menyebabkan strok.

3. Granuloma

Suntikan silikon boleh menyebabkan keradangan pada tisu badan, menyebabkannya pecah dan mengeras. Dari segi perubatan, keadaan ini dikenali sebagai granuloma. Ini boleh menyebabkan gejala benjolan yang keras dan menyakitkan, serta kerosakan tisu di tempat suntikan silikon.

4. Emboli paru

Suntikan silikon juga berisiko menyebabkan embolisme paru atau penyumbatan pada saluran darah pulmonari. Keadaan ini sangat serius dan memerlukan rawatan perubatan segera, kerana boleh menyebabkan kerosakan kekal pada paru-paru dan bahkan kematian.

5. Risiko jangkitan HIV dan Hepatitis

Suntikan silikon yang tidak dilakukan oleh doktor sering mengatasi aspek keselamatan dan keselamatan pesakit. Berkongsi jarum dan jarum suntikan yang tidak disterilkan akan meningkatkan risiko penularan HIV / AIDS, hepatitis B, dan hepatitis C. Ini boleh berlaku kerana pencampuran darah dari penggunaan jarum bergantian.

Kerana suntikan silikon boleh menyebabkan pelbagai kesan buruk kepada kesihatan, doktor dan beberapa institusi kesihatan, termasuk Pentadbiran Makanan dan Ubat-Ubatan (FDA), melarang penggunaan suntikan silikon tanpa pengawasan perubatan.

Sekiranya anda ingin mencantikkan penampilan anda atau mencuba prosedur kosmetik, fahami terlebih dahulu apa faedah dan risiko. Sekiranya keselamatan dan risiko tidak jelas, lebih baik mengelakkan prosedur dan berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu. Semasa berunding, doktor boleh memberi nasihat dan mengesyorkan prosedur yang lebih selamat dan berkesan.