Kesihatan

Pencernaan - Faedah, dos dan kesan sampingan

Ubat pencernaan adalah ubat yang mengandungi gabungan beberapa jenis enzim pencernaan, seperti amilase, lipase, atau protease. Ubat ini berguna untuk membantu tubuh mencerna makanan ketika pankreas tidak dapat menghasilkan enzim pencernaan yang mencukupi.

Ubat pencernaan berfungsi dengan memecahkan karbohidrat, lemak, dan protein sehingga boleh diserap oleh dinding usus kecil dan diedarkan ke seluruh badan.

Ubat pencerna umumnya diberikan kepada orang yang mengalami gangguan pencernaan atau penyakit yang menyebabkan kekurangan enzim pencernaan, misalnya akibat Sistik Fibrosis, barah pankreas, intoleransi laktosa, penyakit seliak, penyakit Crohn, atau pembedahan pasca-pankreas.

Tanda dagangan pencernaan: Elsazym, Enzyplex Baru, Pankreon, Vitazym, Xepazym

Apa itu Pencernaan?

kumpulanUbat percuma
KategoriMakanan tambahan enzim pencernaan
ManfaatMembantu badan mencerna makanan
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Pencernaan untuk wanita hamil dan menyusuiKategori C: Kajian haiwan menunjukkan kesan buruk pada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Dadah hanya boleh digunakan jika manfaat yang diharapkan melebihi risiko pada janin.

Ubat pencernaan belum diketahui boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Ibu yang menyusu, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum mengambil ubat pencernaan.

Bentuk ubatButiran, kaplet, tablet bersalut enterik, tablet bersalut gula

Amaran Sebelum Mengambil Ubat Digestan

Terdapat beberapa perkara yang harus anda perhatikan sebelum mengambil ubat pencernaan, iaitu:

 • Beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami. Ubat pencernaan tidak boleh diminum oleh seseorang yang alah kepada bahan dan kandungan yang terdapat dalam ubat ini.
 • Bincangkan dan berunding mengenai penggunaan ubat pencernaan jika anda menghidap pankreatitis akut atau pankreatitis kronik.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil acarbose, asid folik, atau produk herba tertentu.
 • Beritahu doktor anda jika anda merancang kehamilan, mengandung, atau sedang menyusu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda jika anda mempunyai reaksi alergi terhadap ubat, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil pencernaan.

Dos dan Peraturan Penggunaan Dadah Digestan

Dos untuk penggunaan ubat pencernaan boleh berbeza, bergantung pada jenama ubat, bentuk ubat, dan kandungan di dalamnya. Ikuti cadangan doktor dan baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan.

Dos satu produk dengan gabungan enzim pencernaan untuk orang dewasa ialah 1-2 tablet, 1-3 kali sehari. Dos produk lain yang juga mengandungi enzim ini mungkin berbeza.

Cara Mengambil Pencernaan dengan Betul

Ikuti cadangan doktor dan baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan sebelum mengambil ubat pencernaan. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Ubat pencernaan boleh diambil tanpa makanan atau dengan makanan. Walau bagaimanapun, ubat ini biasanya diambil bersama makanan.

Ubat pencernaan dalam bentuk tablet, kaplet, dan kapsul harus dimakan secara keseluruhan. Telan ubat dengan bantuan air. Jangan mengambil ubat pencernaan dengan minuman panas atau makanan, kerana ia dapat mengurangkan keberkesanan ubat tersebut.

Sekiranya anda sukar menelan kapsul, buka dan kemudian tuangkan isi kapsul ke dalam mulut anda. Telan ubat dengan segera untuk mengelakkan kerengsaan pada mulut. Berhati-hatilah untuk tidak menyedut kandungan atau serbuk kapsul, kerana ini boleh menyebabkan kerengsaan hidung.

Sementara itu, ubat pencernaan dalam bentuk butiran perlu dicampurkan ke dalam air atau susu. Setelah dikacau, segera telan campuran tersebut.

Gunakan ubat pencernaan pada masa yang sama setiap hari untuk keberkesanan ubat yang optimum. Sekiranya anda terlupa mengambil digestan, segera ambil jika waktu rehat dengan jadual penggunaan seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan ubat pencernaan di tempat yang kering jauh dari sinar matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Ubat Digestan dengan Ubat-ubatan Lain

Ubat pencernaan boleh menyebabkan kesan interaksi jika digunakan serentak dengan ubat lain. Interaksi ubat yang boleh berlaku termasuk:

 • Gangguan terhadap kesan menurunkan gula darah acarbose
 • Terjejas penyerapan asid folik

Kesan Sampingan dan Bahaya Dadah Digestan

Kesan sampingan yang berlaku kerana penggunaan ubat pencernaan boleh berbeza bagi setiap pesakit. Kesan sampingan ini boleh:

 • Sembelit atau sembelit
 • Cirit-birit
 • Sakit perut atau kekejangan perut
 • Mual

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak menjadi lebih baik atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya terdapat kesan sampingan yang serius, seperti sakit sendi, kencing lebih kerap, atau sakit ketika membuang air kecil, setelah mengambil ubat pencernaan.