Keluarga

Ini adalah masalah pada kulit bayi dan cara merawatnya

Bukan hanya kerana dahaga dan lapar, si kecil anda boleh menjadi rewel kerana masalah lain,kamu tahu, salah seorang daripada mereka masalah kulit. Walaupun Ibu sangat mahir merawat Si Kecil, setiap saat dia boleh terdedah kepada pelbagai masalah kulit seperti ruam lampin, panas berdarah, jerawat, dan jerawat. lain-yang lain.

Merawat bayi yang masih bayi tidaklah mudah. Ibu dituntut untuk selalu menjaga kebersihan, kerana penyakit kulit dapat menyerang siapa saja, termasuk bayi anda. Kulit bayi yang baru lahir terdedah kepada pelbagai ruam dan masalah kulit yang lain. Nasib baik, kebanyakan ruam ini tidak berbahaya dan hilang sendiri.

3 Masalah Kulit Yang Sering Berlaku Pada Bayi

Gatal pada refleks kulit si kecil menjadikannya gatal, dan itu boleh menyebabkan kulitnya melepuh. Sudah tentu anda tidak menginginkannya jika kulit halus si kecil menjadi merah, bersisik, dan gatal kerana pelbagai masalah kulit yang boleh menyerangnya? Untuk itu, anda mesti tahu apa yang menyebabkan masalah kulit si kecil anda. Berikut adalah beberapa masalah kulit yang sering dialami oleh bayi dan cara menghindarinya, termasuk:

 • Panas berduri

  Panas berduri adalah ruam merah yang kecil dan timbul yang gatal dan boleh menyebabkan sensasi menyengat atau menyengat, seperti mengusik kulit. Panas berduri boleh muncul di mana sahaja di badan seseorang, tetapi biasanya muncul di leher, muka, punggung, dada, atau paha beberapa hari selepas terkena panas. Bayi dan kanak-kanak lebih berisiko mengalami panas berdarah, ini kerana kelenjar peluh mereka tidak berkembang sepenuhnya. Terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk merawat kepanasan anak anda, termasuk menggunakan pakaian longgar untuk bayi anda, memindahkan si kecil ke tempat yang lebih teduh atau sejuk, menggunakan tuala kapas untuk menyerap peluh, memandikan anak anda dengan suam air. (atau anda boleh menambah 2 sudu teh baking soda per 3.8 liter ke air mandi untuk membantu dengan panas berdarah). Di samping itu, anda juga boleh menggunakan serbuk untuk si kecil yang mengandungi Witch Hazel dan Calamine. Witch Hazel dipercayai berguna untuk kulit yang mengalami gatal, radang atau bengkak, lebam, luka akibat gigitan serangga, dan kerengsaan kulit yang lain. Walaupun Calamine menenangkan dan melindungi kulit dari kerengsaan kulit ringan, seperti panas berdarah. Dengan menggunakan serbuk yang mengandungi dua ramuan ini, kulit bayi anda menjadi tenang dan bebas dari kerengsaan panas.

 • Ruam lampin

  Ruam lampin biasanya berlaku pada bayi dan kanak-kanak di bawah umur 2 tahun, dan berada di sekitar kawasan lampin. Sebilangan besar ruam lampin disebabkan oleh geseran kulit sensitif si kecil anda dengan lampin basah. Keadaan ini akan menyebabkan kulit merah di kawasan lampin. Selain itu, ruam lampin juga disebabkan oleh kulat dan alergi (pada tisu, lampin, deterjen, sabun, losyen). Cara mengatasinya ialah kulit bayi anda mesti dibersihkan menggunakan sabun bayi khas dengan kandungan kimia yang sangat ringan dan elakkan menggosok kulitnya kerana boleh menjengkelkannya. Selain itu, ganti lampin dengan kerap agar kulit kering dan bersih, dan jangan gunakan tisu yang mengandungi alkohol atau wangian untuk membersihkan kulit si kecil anda. Gunakan juga krim khas untuk si kecil yang mengandungi Zinc Oxide, Allantoin, dan Witch Hazel. Zinc Oxide adalah pelindung kulit untuk merawat dan mencegah ruam lampin, sementara Allantoin dan Witch Hazel juga dipercayai dapat merawat ruam lampin pada Little Ones dan kerengsaan kulit kecil yang lain.

 • Jerawat pada bayi

  Walaupun ini adalah keadaan biasa dan kerap, penyebab jerawat pada bayi masih belum diketahui dengan pasti. Jerawat bayi ditakrifkan sebagai lebam atau jerawat kecil yang tumbuh di wajah atau badan bayi anda. Biasanya, jerawat akan hilang sendiri, walaupun tanpa rawatan. Sama seperti jerawat pada remaja dan orang dewasa, jerawat pada bayi berbentuk benjolan atau nodul, seperti jerawat pada umumnya. Jerawat ini boleh tumbuh di wajah si kecil, tetapi lebih biasa di pipi dan juga di punggungnya. Untuk membersihkan jerawat pada bayi anda, doktor akan memberi anda krim atau salap. Jangan gunakan ubat jerawat, pencuci muka dan losyen tanpa nasihat doktor, kerana kulit anak kecil anda sangat sensitif dan boleh memburukkan lagi jerawat pada bayi anda. Untuk mengelakkan jerawat pada anak kecil anda, anda juga boleh menggunakan sabun khas untuk bayi anda yang mengandungi buah yang kaya dengan antioksidan, seperti blueberry. Antioksidan dapat membantu melawan penyakit, seperti jerawat pada anak kecil anda. Selain itu, sabun yang mengandungi vitamin A dan C juga baik untuk kesihatan kulit.

Mempilih Produk Penjagaan Kulit Bayi

Selain mengetahui sebab-sebab masalah kulit pada anak kecil anda, anda juga harus mengetahui cara memilih produk untuk si kecil anda, seperti syampu, losyen, sabun, dan lain-lain. Produk bayi khas ini dapat membantu ibu memberikan penjagaan terbaik untuk kulit si kecil. Berikut adalah pelbagai cara untuk memilih produk untuk bayi anda:

 • Baca label produk dengan teliti. Produk penjagaan kulit bayi yang mengandungi pewarna, wangian, dan bahan kimia boleh merengsakan kulit dan saluran pernafasan bayi anda.
 • Cari produk percuma phthalates dan paraben, kerana kedua-dua bahan kimia tersebut berpotensi membahayakan si Kecil.
 • Sekiranya anda ingin menggunakan serbuk, pilih serbuk bayi yang bebas daripada talc dan tepung jagung dalam bentuk serbuk. Kedua-dua ramuan ini boleh menyebabkan masalah pernafasan pada anak kecil anda, dan cuba untuk tidak membasahi wajahnya.
 • Ibu boleh memilih produk untuk anak kecil mereka yang mengandungi madu. Kenapa sayang? Kerana madu mengandungi protein, asid amino, vitamin, enzim, mineral, dan lain-lain yang mempunyai manfaat yang baik untuk kulit si kecil anda. Madu bersifat antimikroba, yang dapat mencegah jangkitan patogen. Madu juga membantu dalam peremajaan kulit, menghalang pembentukan kedutan, dan menenangkan kulit.
 • Di samping itu, anda boleh memilih kandungan minyak pati seperti chamomile dalam produk bayi anda. Pada bayi yang berusia lebih dari 3 bulan, beberapa minyak pati boleh digunakan untuk membantu si kecil anda tidur, dan membuatnya tenang. Chamomile bermanfaat untuk bayi yang mempunyai masalah tidur. Ramuan ini mempunyai kesan menenangkan, dan secara tradisional digunakan untuk merawat insomnia pada bayi dan juga orang dewasa. Aroma chamomile juga dapat mengatasi kekecohan pada si kecil anda kamu tahu Roti.
 • Pilih produk yang dibuat khusus untuk bayi, seperti syampu yang tidak menyakitkan pada mata dan sabun mandi khas untuk bayi. Juga pastikan kulit si kecil tetap lembap dengan menggunakan losyen khas untuknya, okey? Roti.

Dengan mengetahui punca masalah pada kulit si kecil, anda dapat mengurangkannya dengan segera. Jangan lupa untuk selalu menemani bayi anda dengan sepenuh hati sehingga si kecil merasa selesa, dan selalu menggunakan produk yang direka khas untuk bayi. Jangan gunakan produk dewasa untuk si kecil agar bayi anda dapat mengelakkan pelbagai masalah kulit.