Kesihatan

Fakta mengenai Ketebalan Darah Penting untuk Tahu

Berbanding dengan keadaan kesihatan yang lain, gangguan Ketebalan darah mungkin masih belum diketahui oleh orang ramai. walaupun, penting untuk Perhatikan tahap kelikatan darah sebagai salah satu penanda aras kesihatan badan anda.

Gangguan kelikatan darah tidak boleh dipandang ringan. Beberapa penyakit seperti strok, serangan jantung, kegagalan buah pinggang, embolisme paru dan trombosis vena (DVT), boleh berlaku kerana kelikatan darah yang tidak dapat dikesan dan dirawat dengan baik.

Fakta Mengenai Ketebalan Darah

Berikut adalah beberapa fakta mengenai kelikatan darah yang harus anda ketahui:

 • Faktor yang paling mempengaruhi kelikatan darah adalah sel darah merah

  Pada wanita, jumlah dan ukuran sel darah merah yang normal adalah sekitar 36-46% dari jumlah darah, sementara pada lelaki itu sekitar 41-53%. Beberapa faktor lain dapat meningkatkan kelikatan darah seperti tahap lipid tinggi, ubat-ubatan tertentu, dan keadaan penyakit lain seperti barah dan diabetes.

 • Apabila kelikatan darah terlalu tinggi maka pergerakannyasebuahia akan menjadi perlahan

  Apabila kelikatan darah berlaku, risiko sel darah melekat dan membentuk gumpalan darah dapat terjadi. Ini dapat menghalang pengambilan oksigen ke organ tubuh, dan memaksa jantung untuk bekerja lebih keras dalam usaha memenuhi pengambilan oksigen sel-sel badan.

 • KKelikatan darah dikaitkan dengan risiko lebih tinggi terkena serangan jantung

  Selain risiko serangan jantung, begitu juga risiko strok yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, bukti saintifik tidak mencukupi untuk membuktikan bahawa kelikatan darah yang berlebihan mempunyai kesan yang sama dengan tekanan darah tinggi atau kolesterol tinggi dalam mencetuskan penyakit berbahaya ini.

 • Tahap lipoprotein berketumpatan rendah (LDL) dan keradangan boleh mempengaruhi kelikatan darah

  Semakin tinggi tahap kolesterol jahat atau LDL, semakin tebal darah anda. Selain itu, keradangan kronik juga dapat meningkatkan kelikatan darah secara berlebihan, seperti yang terjadi pada orang yang mempunyai kebiasaan merokok.

MinimumbetulBerisiko dengan Gaya Hidup Sihat

Risiko kelikatan darah berlebihan dapat dikurangkan dengan gaya hidup sihat. Sekurang-kurangnya, ada tujuh langkah yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan kelikatan darah untuk mengelakkan pelbagai penyakit seperti penyakit jantung dan strok.

Berikut adalah langkah-langkah untuk gaya hidup sihat yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan risiko kelikatan darah:

 • Berhenti merokok, untuk mengurangkan risiko pembekuan darah dan serangan jantung.
 • Mengamalkan diet yang sihat, misalnya dengan mengurangkan pengambilan makanan berlemak.
 • Bersenam secara berkala.
 • Minum banyak air, sekurang-kurangnya 10-12 gelas sehari.
 • Sumbang darah secara berkala.
 • Ambil pengencer darah seperti yang diarahkan oleh doktor anda.
 • Menguruskan tekanan dengan baik

Selain melaksanakan tujuh langkah ini, cobalah untuk menjaga berat badan yang ideal, dan periksa kadar kolesterol dan tekanan darah secara berkala sehingga dapat dikendalikan dalam batas normal.

Kelikatan darah memang dapat diminimumkan, tetapi beberapa orang cenderung memiliki kelikatan darah yang berlebihan kerana sebab genetik. Bagi anda yang mempunyai keadaan khas, perlu berjumpa doktor mengenai tindakan atau ubat yang mungkin perlu dimakan, untuk mengelakkan kesan buruk dari kelikatan darah.

Darah tebal adalah keadaan yang mesti dipertimbangkan dengan teliti. Gaya hidup yang sihat dapat membantu anda mengurangkan risiko kelikatan darah. Walau bagaimanapun, sebilangan orang mempunyai risiko yang lebih tinggi atas sebab genetik. Rujuk doktor untuk mendapatkan maklumat dan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found