Keluarga

Beri Terapi Pertuturan untuk Anak Kecil Anda dalam Keadaan Ini

Apabila anak mempunyai kemampuan bertutur yang tidak optimum atau tidak sesuai dengan usianya, maka dia mungkin memerlukan terapi pertuturan. Terapi pertuturan adalah kaedah yang bertujuan untuk meningkatkan pertuturan dan memahami dan mengekspresikan bahasa.

Selain bahasa yang bersifat lisan, terapi pertuturan juga merangkumi bentuk bahasa nonverbal. Untuk mengoptimumkan kaedah ini, terapi pertuturan akan merangkumi dua perkara. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah mengoptimumkan koordinasi mulut agar dapat menghasilkan bunyi untuk membentuk perkataan. Latihan lisan ini juga penting agar kanak-kanak dapat membuat ayat, termasuk kemampuan dalam artikulasi, kefasihan, dan mengatur kelantangan suara.

Perkara kedua yang akan dikembangkan adalah pemahaman bahasa dan usaha untuk mengekspresikan bahasa. Tidak hanya bertujuan untuk gangguan pertuturan atau memahami bahasa, kini terapi pertuturan juga telah digunakan untuk membantu merawat keadaan lain seperti gangguan menelan.

Gangguan Komunikasi Yang Memerlukan Rawatan Terapi Pertuturan

Pada dasarnya, gangguan komunikasi yang boleh berlaku pada kanak-kanak dan memerlukan terapi pertuturan adalah gangguan kemampuan pertuturan anak. Gangguan pertuturan yang mungkin memerlukan terapi pertuturan adalah:

 • Kelancaran kanak-kanak yang mana terganggu

  Termasuk dalam jenis gangguan ini adalah kegagapan. Kelainan ini boleh berupa pengulangan suku kata atau ucapan yang berhenti pada huruf tertentu.

 • Gangguan artikulasi

  Yaitu kesukaran kanak-kanak dalam menghasilkan bunyi atau menyebut suku kata tertentu dengan jelas. Kedua-dua keadaan ini menyebabkan orang lain yang mendengar tidak dapat memahami apa yang dia katakan.

 • Kekaburan suara atau resonans

  Gangguan jenis ini boleh menyebabkan rasa tidak selesa atau sakit yang muncul ketika anak bercakap. Biasanya dicirikan oleh gangguan pada kelantangan atau suara yang tidak jelas yang keluar. Gangguan itu kemudian menjadikan orang lain tidak dapat menangkap kata-kata anak dengan jelas.

Sebagai tambahan kepada gangguan yang berkaitan dengan pertuturan, terapi pertuturan juga mungkin diperlukan untuk kanak-kanak yang mempunyai masalah untuk menerima kata-kata orang lain dan mengungkapkan bahasa. Gangguan jenis ini termasuk:

 • Gangguan kosa kata

  Kesukaran menyatukan perkataan untuk membentuk ayat. Jumlah perbendaharaan kata yang rendah dan kesukaran meletakkan perkataan dengan betul dalam perbualan.

 • Kecacatan kognitif

  Selain itu, anak-anak juga mengalami kesukaran untuk berkomunikasi kerana gangguan ingatan, perhatian, dan persepsi. Selain terapi pertuturan, gangguan kognitif pada kanak-kanak juga perlu dinilai oleh pakar perkembangan kanak-kanak.

 • Autisme

  Terapi pertuturan mungkin juga diperlukan oleh kanak-kanak dengan gangguan autisme. Autisme berpotensi membuat penderita mengalami gangguan komunikasi dan pertuturan nonverbal. Sekiranya ini berlaku, terapi pertuturan boleh memainkan peranan penting dalam rawatan autisme.

 • Mutisme

  Kadang kala, ada kanak-kanak yang boleh bercakap secara normal di suatu tempat (contohnya di rumah), tetapi ketika di sekolah atau di tempat awam, anak itu sama sekali tidak mahu bercakap dengan orang lain. Terdapat beberapa kemungkinan penyebab, seperti merasa malu, cemas, atau kerana anda tidak suka bersosial dengan orang lain. Keadaan ini disebut mutism selektif. Keadaan ini dapat diperbaiki dengan psikoterapi, dan juga terapi pertuturan.

 • Kesukaran memahami atau memproses bahasa

  Terapi pertuturan diperlukan apabila kanak-kanak mengalami kesukaran untuk memahami apa yang orang lain katakan, perintah mudah, dan bertindak balas terhadap ucapan orang lain. Keadaan ini sering dialami oleh kanak-kanak dengan gangguan pemprosesan pendengaran.

Di samping mengatasi kemampuan anak-anak untuk bercakap dengan gangguan bahasa, terapi ini dapat diterapkan pada anak-anak dengan penyakit tertentu, seperti disfagia. Dysphagia adalah gangguan ketika mengunyah, menelan, batuk ketika makan, tersedak ketika makan, dan kesukaran menerima makanan.

Agar tidak terlambat, ibu bapa harus menjangkakan gangguan pada anak-anak lebih awal sehingga rawatan terapi pertuturan dapat dilakukan seawal mungkin. Sebagai contoh, jika seorang kanak-kanak pada usia enam bulan belum dapat mengucapkan bunyi vokal, dia harus segera berjumpa dengan pakar pediatrik. Tanyakan kepada doktor jika si kecil anda tidak dapat mengucapkan satu kata sederhana pada usia 12 bulan atau ada halangan lain untuk pertumbuhan dan perkembangan mereka.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found