Kesihatan

Ketahui Sebab dan Cara Mengatasi Migrain semasa Kehamilan

Terdapat pelbagai aduan yang sering dirasakan oleh wanita hamil, termasuk:migrain semasa mengandung. Jenis migrain ini boleh disebabkan oleh bpelbagai Perkara. Kenali akal migrain ketika mengandung dapat menolong anda mengelakkan gangguan ini.

Perubahan hormon semasa kehamilan boleh menyebabkan wanita hamil menderita migrain. Namun, itu bukan satu-satunya alasan. Migrain semasa mengandung juga boleh disebabkan oleh gaya hidup tidak sihat yang dapat dielakkan sejak awal oleh wanita hamil.

Pelbagai Punca Migrain semasa Kehamilan

Sebagai tambahan kepada perubahan hormon, migrain semasa kehamilan juga boleh disebabkan oleh perkara berikut:

Pengambilan makanan tertentu

Tanpa menyedarinya, pengambilan makanan atau minuman tertentu, seperti coklat, keju, makanan yang mengandungi MSG, makanan manis, dan minuman berkafein, dapat memicu migrain semasa hamil. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk membuat catatan tentang makanan apa yang dimakan sebelum serangan migrain muncul. Dengan mencatat, anda dapat mengetahui makanan apa yang mencetuskan migrain anda.

Kekurangan rehat

Wanita hamil yang mengalami insomnia terdedah kepada migrain. Ini kerana kurang tidur atau kurang rehat boleh mencetuskan migrain semasa hamil.

Mengalami tekanan

Selain kurang tidur dan kurang rehat, tekanan semasa kehamilan juga dapat mencetuskan migrain. Bukan hanya itu, tekanan yang tidak dapat dikendalikan dengan baik semasa mengandung malah boleh memberi kesan negatif terhadap perkembangan janin dalam rahim.

Cara Mengatasi Migrain semasa Kehamilan

Untuk membantu migrain semasa mengandung, terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan, termasuk:

1. MenghElakkan memakan makanan yang mencetuskan migrain

Sekiranya migrain anda disebabkan oleh makan makanan tertentu, elakkan makanan tersebut atau hadkan bahagiannya. Dengan cara itu, risiko mengalami migrain semasa hamil dapat diminimumkan.

2. Minum banyak air

Untuk migrain, minum banyak air. Minum banyak air bukan sahaja dapat menghilangkan migrain, tetapi juga dapat memenuhi keperluan cairan tubuh, sehingga anda menghindari dehidrasi.

3. Cukup rehat

Sekiranya migrain anda disebabkan oleh kurang tidur, cubalah tidur lena. Sekiranya anda menghadapi masalah tidur, cuba cari tahu apa yang menyebabkannya. Di samping itu, buat suasana bilik tidur yang selesa dengan meredupkan atau mematikan lampu sebelum tidur.

4. Menguruskan tekanan dengan baik

Sekiranya migrain disebabkan oleh tekanan, maka atasi tekanan dengan baik. Terdapat pelbagai cara, termasuk memberi tumpuan kepada perkara positif, mempercayai kepada rakan atau rakan, dan lakukan aktiviti yang menyeronokkan.

Dengan melakukan perkara-perkara ini, minda anda dapat menjadi lebih tenang dan risiko migrain semasa hamil dapat dikurangkan.

5. Memampatkan kepala

Untuk melegakan migrain, anda boleh memampatkan kepala atau belakang leher dengan kompres hangat atau sejuk. Kaedah ini cukup berkesan untuk mengurangkan aduan migrain.

Dengan mengetahui sebab-sebab migrain semasa hamil dan menghindarinya, anda dapat meminimumkan risiko terkena aduan ini. Sekiranya migrain muncul, lakukan cara di atas untuk mengatasinya. Namun, jika migrain tidak membaik atau berulang, berjumpa doktor supaya dapat dirawat dengan betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found