Keluarga

Pelbagai Jenis Alahan Kulit pada Kanak-kanak

Alahan kulit pada kanak-kanak adalah keadaan yang sangat biasa cukup biasa. Terdapat pelbagai jenis dan gejala. Sebagai ibu bapa, anda mesti memahami jenis alahan kulit yang cenderung dialami oleh Si Kecil, termasuk faktor pencetus.

Alergi adalah reaksi sistem imun terhadap bahan asing yang sebenarnya tidak berbahaya, tetapi dianggap sebagai ancaman oleh tubuh penghidap. Bahan yang mencetuskan alergi disebut alergen, dan alergen pada satu pesakit tidak semestinya sama dengan alergen pada penderita lain.

Apabila kanak-kanak mengalami alergi pada kulit, ini bermaksud bahawa terdapat pendedahan alergen ke tubuhnya, mungkin dari udara yang anak itu bernafas; makanan, minuman, atau ubat yang dimakannya; serta bahan atau bahan tertentu yang bersentuhan dengan kulit.

JenisAlahan Kulit pada Anak

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, reaksi kulit alergi dapat terjadi ketika anak-anak terkena bahan yang mencetuskan alergi (alergen). Pendedahan kepada alergen ini tidak harus langsung pada kulit, tetapi juga dapat masuk melalui saluran pencernaan atau pernafasan.

Berikut ini akan menerangkan lebih lanjut mengenai beberapa jenis alahan kulit yang sering berlaku pada kanak-kanak:

Dermatitis kontak alahan

Dermatitis kontak alahan adalah sejenis alergi kulit pada kanak-kanak yang berlaku setelah kulit anak terdedah secara langsung kepada alergen, seperti getah tumbuhan, sabun, losyen, minyak wangi, malah perhiasan dan solekan.

Dermatitis kontak alahan dicirikan oleh munculnya ruam merah, bengkak dan gatal pada kawasan kulit yang terdedah kepada alergen. Gejala dermatitis kontak alergi juga boleh merangkumi kulit kering dan bersisik.

gatal-gatal

Gatal-gatal adalah sejenis alergi kulit pada kanak-kanak yang boleh dicetuskan oleh banyak faktor, mulai dari gigitan serangga atau sengatan, bahan lateks, air liur atau rambut haiwan, jangkitan virus, ubat antibiotik, hingga makanan, seperti susu, telur, kacang, atau makanan laut.

Gatal-gatal boleh dicirikan oleh penampilan lebam merah dan gatal di beberapa bahagian badan. Benjolan merah dari gatal-gatal dapat muncul secara tiba-tiba dan mereda dalam beberapa minit hingga beberapa jam. Walau bagaimanapun, ia juga boleh muncul secara perlahan dan berterusan selama beberapa hari atau beberapa minggu.

Ekzema

Ekzema atau dermatitis atopik adalah reaksi keradangan pada kulit yang dicirikan oleh munculnya ruam merah yang menjadi lebih gatal apabila calar, kulit kering, dan penebalan kulit kasar. Penebalan ini terbentuk secara beransur-ansur kerana kerap menggaru kulit.

Ekzema biasanya dialami oleh kanak-kanak berumur 1-5 tahun. Reaksi kulit alergi pada kanak-kanak dengan eksim sering muncul di pipi, belakang leher, punggung, dada, dan perut.

Alergi kulit jenis ini dapat dicetuskan, antara lain, oleh udara kering, keringat, debu, serbuk sari, rambut haiwan, sabun, dan deterjen. Selain terdedah kepada alergen pada kulit, pengambilan makanan tertentu, seperti telur, kacang, susu lembu, gandum, dan makanan laut, juga boleh mencetuskan eksim pada kanak-kanak.

Ini adalah beberapa jenis alahan kulit yang paling biasa pada kanak-kanak. Sekiranya anak kecil anda sering mengalami ruam, gatal-gatal, atau pembengkakan kulit setelah menyedut, menyentuh, atau memakan bahan yang disyaki alergen, elakkan alergen sebanyak mungkin.

Sebagai gantinya, bawa anak kecil anda ke doktor supaya jenis alergi kulit yang dialaminya dan pencetusnya dapat dikenal pasti dengan pasti melalui ujian alergi. Selepas itu, doktor akan memberitahu anda bagaimana mencegah alahan berulang pada kanak-kanak dan bagaimana cara mengatasinya sekiranya alergi berulang pada bila-bila masa.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found