Keluarga

Bagaimana Melatih Anak Merdeka?

Berdikari adalah perkara penting untuk dimiliki oleh semua orang. Untuk membiasakan diri untuk berdikari, sikap ini perlu dilatih dan dididik sejak kecil. Sekiranya tidak, maka anak mungkin terus bergantung pada ibu bapa atau orang di sekeliling mereka dan merasa sukar untuk menyesuaikan diri dengan persekitaran sebagai orang dewasa.

Setiap ibu bapa mahu mempunyai anak yang berdikari. Akan ada kebanggaan apabila anak-anak dapat melakukan perkara-perkara sederhana dan tidak selalu bergantung kepada ibu bapa mereka.

Bukan hanya untuk kebanggaan ibu bapa, kemerdekaan juga merupakan ketentuan penting bagi anak-anak kelak ketika mereka dewasa dan harus menghadapi dunia dengan cabaran yang lebih sukar daripada zaman kanak-kanak.

Petua Pintar Mendidik Anak untuk Berdikari

Mempraktikkan sikap berdikari pada anak-anak dapat diterapkan dari perkara-perkara kecil yang biasanya dia lakukan. Semua yang anda ajar akan mempengaruhi kemampuan anak untuk berkelakuan, termasuk memupuk sikap berdikari dalam dirinya. Walau bagaimanapun, kaedah itu mesti disesuaikan dengan usia, pertumbuhan dan perkembangan si kecil.

Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk melatih kemandirian anak-anak, iaitu:

1. Mulakan dengan memberikan tugas kecil

Cara melatih anak-anak untuk berdikari boleh dimulakan dengan memberi tugas kecil, seperti melibatkan anak-anak membuat kerja rumah. Beri dia tugas yang ringan tetapi berguna, seperti berani tidur sendirian, membuat tempat tidur, membersihkan mainan, melipat pakaian, menyapu, atau menjaga anak.

Aktiviti kecil seperti ini dapat mengajar anak-anak untuk bertanggungjawab, meningkatkan keyakinan diri, dan tentunya membentuk watak yang bebas dalam diri mereka.

2. Biarkan anak membuat pilihan mereka sendiri

Anak yang bebas adalah anak yang tidak terlalu bergantung kepada orang lain untuk perniagaan yang dapat diselesaikannya sendiri. Oleh itu, anda perlu membuat si kecil membuat keputusannya dan tidak terlalu memaksa keinginan anda kepadanya.

Sebagai gantinya, anda dapat memberikan input mengenai keputusan yang akan dipilih oleh anak kecil anda dengan cara pendidikan. Beri penjelasan dari sisi positif dan negatif sekiranya dia ingin melakukan sesuatu.

Sekiranya pilihan yang dibuat oleh anak anda salah, berikan penjelasan yang mudah difahami sehingga dia dapat membuat pilihan yang lebih baik di kemudian hari. Kaedah ini juga berbentuk keibubapaan baik untuk anak kecil.

3. Jangan selalu menolong

Semakin tua anak, tentu dia akan berminat melakukan banyak perkara, seperti mengikat tali kasut, mengikat pakaian, mengambil makanan sendiri, atau belajar memasak. Anda boleh menggunakan ini untuk melatih anak anda menjadi lebih berdikari.

Apabila dia mengalami kesukaran, anda tidak harus segera memberikan bantuan. Biarkan anak kecil anda mencuba terlebih dahulu dan memberi sokongan agar dia tidak mudah berputus asa. Tolonglah anak kecil anda agar dia dapat melakukan aktiviti ini sendirian dan lebih berdikari dalam melakukannya pada masa akan datang.

4. Menyediakan persekitaran yang mesra kanak-kanak

Semasa anak kecil anda sedang dalam proses belajar untuk menjadi anak yang berdikari, anda perlu memastikan persekitaran rumah selamat dan mesra untuknya. Contohnya, semasa dia belajar memandikan diri, pastikan lantai bilik mandi bersih dan bersih.

Apabila anak anda belajar mencuci pinggan atau memasak sendiri, berikan pinggan dan cawan plastik kepadanya atau pilih aktiviti memasak yang kurang berisiko, seperti memetik dan membasuh sayur-sayuran dan buah-buahan.

5. Hargai setiap usaha

Apabila si kecil melakukan sesuatu yang baik dan dapat mengembangkan sikap berdikari sedikit demi sedikit, pastikan anda dan keluarga selalu memujinya.

Walaupun kelihatan remeh, tetapi memberi pujian atas semua usaha yang dilakukan anak-anak dapat meningkatkan semangat mereka untuk terus maju dan ingin mengembangkan sikap berdikari.

Melatih sikap berdikari pada kanak-kanak tidak dapat dilakukan dengan serta-merta. Mereka memerlukan masa untuk memahami dan menerapkannya. Perkara yang paling penting ialah ibu bapa mesti menjadi teladan yang baik agar anak-anak dapat mengetahui cara bersikap dan berkelakuan.

Sekiranya perlu, Ibu dan Ayah dapat mencari cara khas yang sesuai dengan watak dan sifat Si Kecil dengan berunding dengan ahli psikologi.