Kesihatan

Kepentingan Mengetahui Tekanan Darah Normal Anak Anda

Nilai tekanan darah normal untuk kanak-kanak berbeza dengan tekanan darah normal untuk orang dewasa. Penting bagi tekanan darah normal anak agar sentiasa stabil. Ini kerana tekanan darah anak yang terlalu tinggi atau rendah boleh menyebabkan masalah kesihatan pada anak-anak.

Tekanan darah adalah ukuran untuk menentukan prestasi jantung dan saluran darah dalam mengepam dan mengalir darah ke seluruh badan.

Tekanan darah pada amnya mempunyai had normal yang berbeza, bergantung pada usia, tinggi badan, berat badan, dan jantina. Oleh itu, kanak-kanak juga mempunyai had tekanan darah normal mereka sendiri.

Seperti orang dewasa, tekanan darah pada kanak-kanak juga dipengaruhi oleh pelbagai faktor, seperti keturunan atau genetik, aktiviti harian, hingga penyakit tertentu.

Oleh itu, setiap ibu bapa perlu memantau tekanan darah anak mereka secara berkala agar keadaan kesihatannya dapat dipantau dan dapat mendapatkan rawatan seawal mungkin jika dia mengalami masalah dengan tekanan darahnya.

Berapakah Nilai Tekanan Darah Normal pada Kanak-kanak?

Mengukur tekanan darah kanak-kanak menggunakan sphygmomanometer yang sama dengan orang dewasa. Walau bagaimanapun, manset tekanan darah untuk kanak-kanak berbeza dengan manset tekanan untuk orang dewasa. Ukuran manset untuk kanak-kanak dan bayi pada amnya lebih kecil kerana ukuran badannya yang kecil.

Tekanan darah normal pada amnya berada dalam lingkungan sekitar 120/80 mmHg. Nombor 120 mmHg menunjukkan tekanan darah sistolik, yang merupakan tekanan pada saluran darah ketika jantung mengepam dan mengedarkan darah ke seluruh tubuh.

Sementara itu, angka 80 mmHg menunjukkan tekanan darah diastolik, iaitu tekanan darah ketika jantung menerima aliran darah kembali dari seluruh badan.

Namun, setiap anak memiliki rentang tekanan darah normal yang bervariasi, bergantung pada usia, berat badan dan tinggi badannya. Berikut adalah nilai tekanan darah normal pada kanak-kanak mengikut usia yang perlu anda ketahui:

 • Kanak-kanak berumur 1-3 tahun mempunyai tekanan darah sistolik normal antara 80-90 mmHg dan tekanan diastolik normal antara 50-70 mmHg.
 • Kanak-kanak berumur 3–6 tahun mempunyai tekanan darah sistolik normal antara 95–110 mmHg dan tekanan diastolik normal antara 55–70 mmHg.
 • Kanak-kanak berumur 7–12 tahun mempunyai tekanan darah sistolik normal antara 95–110 mmHg dan tekanan darah diastolik normal antara 55–70 mmHg.
 • Kanak-kanak berumur 13 tahun ke atas mempunyai tekanan darah sistolik normal antara 100–120 mmHg dan tekanan darah diastolik normal 60–80 mmHg.

Tekanan darah kanak-kanak yang melebihi had normal dikatakan sebagai tekanan darah tinggi atau darah tinggi. Sebaliknya, tekanan darah anak yang lebih rendah daripada had normal dikatakan tekanan darah rendah atau hipotensi.

Tekanan Darah Tinggi pada Kanak-kanak

Tekanan darah tinggi atau darah tinggi tidak hanya dialami oleh orang dewasa, tetapi juga boleh berlaku pada kanak-kanak. Keadaan ini selalunya tidak simptomatik, tetapi sebilangan kanak-kanak dengan hipertensi mungkin sering mengalami aduan pening, mual, sakit kepala, sesak nafas, sakit dada, berdebar-debar dada, dan sawan.

Penyebab hipertensi pada kanak-kanak boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu hipertensi primer dan hipertensi sekunder.

Hipertensi primer adalah hipertensi yang muncul tanpa sebab yang jelas. Namun, ada beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anak mengalami hipertensi primer, yaitu:

 • Sejarah keluarga tekanan darah tinggi
 • Obesiti atau berat badan berlebihan
 • Pendedahan asap rokok yang kerap
 • Kurang aktiviti atau jarang bersenam
 • Corak pemakanan yang tidak sihat, misalnya sering memakan makanan yang tinggi garam dan gula

Sementara itu, hipertensi sekunder pada kanak-kanak adalah hipertensi yang timbul akibat komorbiditi, seperti penyakit ginjal, penyakit jantung kongenital, gangguan saluran darah, gangguan hormon, dan tumor. Hipertensi juga boleh berlaku sebagai kesan sampingan ubat.

Seperti orang dewasa, hipertensi pada kanak-kanak adalah keadaan yang perlu dirawat dengan baik. Sekiranya mereka tidak mendapat rawatan yang tepat, kanak-kanak dengan hipertensi berisiko tinggi untuk penyakit kardiovaskular berbahaya, seperti strok, serangan jantung, kegagalan jantung, dan gangguan fungsi ginjal.

Tekanan Darah Rendah pada Kanak-kanak

Tekanan darah rendah atau hipotensi adalah keadaan di mana tekanan darah berada di bawah normal, sehingga aliran darah ke seluruh badan tidak optimum. Ini boleh mempengaruhi tahap oksigen dan jumlah nutrien yang mengalir ke pelbagai organ dan tisu badan.

Apabila tekanan darah anak turun di bawah tekanan darah normal, pelbagai gejala hipotensi dapat muncul, termasuk:

 • Penglihatan kabur atau pening
 • Pening
 • Badan terasa lemah
 • Selalunya mengantuk
 • Sukar untuk menumpukan perhatian
 • Pengsan
 • Pening dan muntah

Tekanan darah rendah pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan, seperti gangguan irama jantung atau aritmia, dehidrasi, jangkitan teruk atau sepsis, hipotensi ortostatik, reaksi alergi teruk atau anafilaksis, kepada kesan sampingan ubat-ubatan, seperti penghilang rasa sakit.

Sama seperti hipertensi, hipotensi juga merupakan keadaan yang berbahaya. Sekiranya tidak dirawat dengan segera, hipotensi pada kanak-kanak boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami pelbagai fungsi organ penting, seperti otak, jantung, dan ginjal. Hipotensi juga boleh menyebabkan kanak-kanak terkejut.

Tekanan darah normal kanak-kanak perlu dijaga dengan stabil. Sekiranya tekanan darah anak lebih tinggi atau lebih rendah dari biasa, pelbagai masalah kesihatan dapat terjadi, serta menjadi tanda penyakit tertentu pada anak. Oleh itu, anda harus segera berjumpa doktor.

Untuk menjaga tekanan darah anak anda normal, biasakan anak anda makan makanan berkhasiat, menghindari makanan yang mengandung banyak garam dan minyak tepu, dan berolahraga secara teratur.