Kehidupan yang sihat

Fakta mengenai Khasiat Sirsak untuk Kanser

Manfaat buah sirsak untuk kesihatan sangat pelbagai. Namun, salah satu kelebihan sirsak yang cukup popular adalah mencegah barah. Adakah benar sirsak dapat mencegah barah? Ketahui jawapannya dalam artikel berikut.

Bukan hanya memiliki rasa yang enak dan menyegarkan, buah sirsak juga dikenal baik untuk kesihatan. Ini berkat pelbagai nutrien yang terkandung di dalamnya, mulai dari serat, protein, kalsium, hingga berbagai vitamin, seperti vitamin B dan vitamin C.

Selain itu, sirsak juga kaya akan antioksidan yang diketahui dapat menangkal radikal bebas. Oleh itu, buah sirsak diyakini dapat menghambat pertumbuhan berbagai sel barah, seperti barah payudara, barah prostat, barah pankreas, dan barah usus besar.

Bukti Ilmiah Mengenai Manfaat Sirsak untuk Kanser

Satu kajian menunjukkan bahawa ekstrak sirsak, baik dari buah, daun, kulit, dan akar, mengandung lebih dari 100 asetogenin annonaceous, iaitu sebatian antikanker semula jadi.

Selain itu, ekstrak sirsak juga kaya dengan antioksidan yang diketahui dapat membasmi dan menghambat pertumbuhan berbagai jenis sel barah yang tahan terhadap ubat kemoterapi tertentu.

Walau bagaimanapun, penyelidikan ini hanya dilakukan dengan cara yang terbatas di makmal, jadi penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan buah sirsak untuk mencegah barah pada manusia.

Sekiranya anda ingin menggunakan buah sirsak atau mengambil suplemen yang mengandung sirsak sebagai rawatan barah, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu. Di samping itu, pastikan produk tambahan yang anda ambil berdaftar dengan BPOM.

Khasiat lain dari Buah Sirsak untuk Kesihatan

Bukan hanya mencegah barah, sirsak juga memiliki berbagai manfaat lain yang juga baik untuk kesihatan, termasuk:

 • Meningkatkan daya tahan
 • Penghadaman yang lancar
 • Melegakan keradangan
 • Mengekalkan tahap gula dalam darah
 • Membantu tubuh melawan bakteria, virus, dan kulat

Di beberapa kawasan, sirsak juga dipercaya dapat merawat malaria dan jangkitan parasit. Walau bagaimanapun, pelbagai faedah ini masih terhad kepada ujian klinikal di makmal, jadi penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan.

Risiko dan kesan sampingan buah sirsak

Selain buah, biji, kulit, dan akar, anda juga boleh mendapatkan manfaat sirsak dengan mengambil suplemen sirsak. Walau bagaimanapun, pengambilan suplemen sirsak berlebihan atau dalam dos yang tidak sesuai, dapat meningkatkan risiko pelbagai kesan sampingan, seperti:

 • Gangguan saraf
 • Sakit otot
 • Gangguan pergerakan
 • Kerosakan hati dan buah pinggang

Makanan tambahan sirsak juga tidak digalakkan diambil jika anda mempunyai keadaan berikut:

 • Mempunyai tekanan darah rendah
 • Mengambil ubat darah tinggi atau diabetes
 • Menjalani kehamilan atau penyusuan
 • Mengalami gangguan hati atau buah pinggang

Sirsak dapat dijadikan bagian dari diet sehat harian Anda, kerana memiliki kandungan antioksidan dan vitamin yang tinggi sehingga baik untuk menjaga daya tahan dan mencegah barah.

Manfaat sirsak untuk barah masih perlu dikaji lebih lanjut. Namun, jika anda ingin menggunakan sirsak sebagai rawatan alternatif untuk barah, berjumpa dengan doktor terlebih dahulu untuk mengetahui keberkesanan dan keselamatannya untuk keadaan anda.