Kehidupan yang sihat

Sebab-Sebab Kepentingan Menjaga Kulit Muka yang Sihat

Mempunyai kulit wajah yang sihat adalah impian semua orang. Malangnya, ada banyak perkara yang boleh secara tidak sengaja merosakkan kulit wajah, mulai dari faktor persekitaran hingga kebiasaan buruk. Oleh itu, penting bagi anda untuk selalu menjaga kulit wajah anda dengan kerap.

Setiap orang mempunyai jenis kulit wajah yang berbeza. Terdapat kombinasi normal, sensitif, kering, berminyak, dan gabungan. Tidak kira jenis kulit yang anda miliki, rutin penjagaan kulit tidak boleh dilewatkan. Selain kulit wajah yang sihat, wajah anda juga akan kelihatan lebih cerah, bersih, dan lebih memerah.

Inilah sebab mengapa kesihatan kulit wajah perlu dijaga

Kepentingan menjaga kulit yang sihat bukan tanpa sebab, kamu tahu. Kegiatan yang padat membuat anda sering menghadapi pencemaran cahaya matahari dan udara, seperti asap rokok, asap kenderaan, dan sisa udara kilang.

Cahaya matahari yang berlebihan dapat menjadikan kulit wajah anda terasa selaran matahari. Selain itu, pendedahan kepada pelbagai bahan pencemar dan asap juga diketahui merosakkan kekencangan kulit dan mencetuskan pelbagai penyakit kulit, seperti jerawat, eksim, dan psoriasis.

Sebilangan besar orang mengatasi ini dengan topeng. Penggunaan topeng semasa dalam perjalanan memang dapat mengurangkan pendedahan cahaya matahari dan pencemaran udara sehingga memberi kesan yang baik pada kulit anda. Walau bagaimanapun, penggunaan topeng yang tidak sesuai juga boleh memberi kesan negatif pada kulit wajah.

Topeng pembedahan yang dipakai berulang kali atau topeng kain yang tidak dicuci dengan betul boleh menjadi tempat pembiakan bakteria dan virus. Selain itu, memakai topeng di kawasan panas kota juga dapat membuat wajah anda berpeluh, sehingga kulit menjadi lebih lembap dan hangat.

Keadaan kulit ini sangat sesuai untuk pertumbuhan bakteria, kulat, dan juga parasit. Sekiranya kesihatan dan kebersihan kulit anda tidak dijaga, ini pasti akan membuat anda lebih berisiko mengalami masalah kulit wajah, seperti jerawat, rosacea, dan selulitis.

Tidak ketinggalan jika anda termasuk orang yang sering menyentuh wajah. Satu kajian mengatakan bahawa rata-rata orang boleh menyentuh pipi, dagu, atau dahinya hingga 13 kali dalam 1 jam. Tabiat ini akan mendedahkan wajah anda kepada kuman atau kotoran dari tangan anda.

Cara Menjaga Kesihatan Kulit Muka

Untuk mengelakkan masalah kesihatan di atas, penting bagi anda untuk menjaga kulit wajah anda dengan mengikuti beberapa panduan berikut:

  • Cuci muka 2 kali sehari, pada waktu pagi dan sebelum tidur. Pastikan anda menggunakan pencuci muka yang sesuai dengan jenis kulit anda.Gunakan pencuci muka antibakteria untuk membunuh kuman yang mungkin ada pada kulit anda sepanjang hari.
  • Gunakan serum yang mengandungi vitamin C atau E untuk menyuburkan kulit dan melawan radikal bebas.
  • Gunakan pelembap yang mengandungi antioksidan agar kulit wajah sentiasa terhidrat, serta kusam dan kelihatan sihat sepanjang hari.
  • Gunakan pelindung matahari khas untuk wajah dengan SPF 30 atau lebih ketika anda berada di luar rumah pada waktu siang. Sentiasa memakai pelindung matahari walaupun cuaca mendung dan memohon semula setiap 2 jam.
  • Terapkan gaya hidup sihat, iaitu dengan makan makanan yang sihat, memenuhi pengambilan cairan, berehat secukupnya, bersenam secara teratur, menguruskan tekanan dengan baik, dan berhenti merokok.

Sebab mengapa penting untuk menggunakan pencuci muka antibakteria

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, penggunaan topeng yang tidak sesuai dan kebiasaan menyentuh wajah anda dengan tangan akan menyebabkan kulit anda terkena banyak bakteria, yang boleh menyebabkan pelbagai masalah kulit. sekarang, untuk mengelakkan perkara ini berlaku, anda boleh menggunakan pencuci muka antibakteria.

Pilih pencuci muka yang mengandungi ekstrak daun neem. Beberapa kajian membuktikan bahawa ekstrak daun ini dapat membunuh bakteria yang melekat pada kulit dengan berkesan. Di samping itu, pilih juga pencuci muka yang mengandungi kaolin, iaitu lumpur mineral (tanah liat) yang dapat menyerap lebih banyak minyak, kotoran, dan sisa solekan pada kulit.

Kulit wajah yang sihat dan bersih pastinya akan menjadikan anda kelihatan lebih menawan dan berkeyakinan. Oleh itu, pastikan anda menjaga kulit wajah anda secara konsisten dan menggunakan produk penjagaan kulit yang sesuai dengan jenis kulit anda sehingga anda mendapat hasil yang maksimum.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kulit wajah, seperti jerawat yang teruk, anda harus berjumpa doktor, ya. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan memberikan rawatan atau ubat yang sesuai dengan keadaan kulit anda.